Valkoiset keski-ikäiset miehet saivat omansa

Republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin yltäminen Yhdysvaltain 45. presidentiksi on lyönyt ällikällä koko maailman. Tuskin tämä mediatempun tekijä itsekään siihen uskoi vielä eilen.

Siinä ei auttanut demokraatteihin kallellaan olleen amerikkalaismedian Trump-vastustus eikä se, että republikaanien vanhat johtohahmot nyrpistelivät nenäänsä tälle koneiston ulkopuolelta tulleelle erikoiselle hahmolle.

Eikä se, että Euroopassa Trumpin aiheuttamaa epävarmuutta kansainväliseen politiikkaan ja talouteen on kammoksuttu.

Trump-ilmiö on Amerikan jytky tai brexit. Liikkeelle lähtivät nyt sankoin joukoin keski-ikäiset, usein työväenluokkataustaiset miehet. Toteutuneen vaalituloksen kannalta on ollut Yhdysvalloissa merkittävää, että äänestämisestä innostuneet miehet ovat olleet valkoihoisia.

Merkittävä äänestäjäjoukko, 45-64-vuotiaat, kannatti 53-prosenttisesti Trumpia. Tämän ovat kertoneet ovensuukyselyt.

Vaalit ratkaissut konservatiivinen väestönosa on ollut katkera Clintoneille 1990-luvulta lähtien. Tämä juontaa juurensa demokraattipresidentti Bill Clintonin naisseikkailuihin, joihin liittynyt epäily väärästä valasta vei hänet valtakunnanoikeuteen.

Oikeus kuitenkin vapautti presidentin syytteistä vuonna 1999. Moni republikaani suuttui pahanpäiväisesti.

Myös Bill Clintonin vaimo Hillary Clinton on rypenyt menneinä vuosikymmeninä skandaaleissa, joista Suomessakin ehkä tunnetuin on kiinteistösijoitusyhtiö Whitewateriin liittynyt epäselvyys. Tämä kaikki kostautui, ja Hillary Clintonia ei sittenkään äänestetty maan ensimmäiseksi naispuoliseksi presidentiksi.

Hillary Clintonin, 69, poliittinen ura taitaa olla tämän tappion jälkeen paketissa. Vaikea hänen on tuosta nousta.

Donald Trump, 70, on onnensa kukkuloilla, mutta liki mahdoton häntä on kuvitella kahden kauden presidentiksi. Vallalla on taipumus viedä populistien kannatuksesta paras terä. Tämä on nähty myös Suomessa, kun hallitusvastuuseen viime vuonna yltäneiden perussuomalaisten kannatus on puolessatoista vuodessa laskenut jyrkästi.

Mutta minkälaisen presidentti Trumpista tulee? Toteutuvatko pelot, ja hän aiheuttaa maailmaan korjaamattomia ongelmia? Joutuuko hän hankaukseen Euroopan kanssa? Syleileekö hän Venäjää?

Vai onnistuuko hän kuten edesmennyt Ronald Reagan, jota Eurooppa pitkään kammosi, mutta jota muistellaan nyt varsin myönteisessä hengessä Neuvostoliiton polvilleen panijana?

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu