Muitakin poissaoloja, Alexander Stubb

Kansanedustaja Alexander Stubb (kok.) on viettänyt tänä syksynä huomattavan paljon aikaa maailmalla. Entinen moninkertainen ministeri on osallistunut 17:ään eduskunnan täysistuntoon 32:sta, hänen poissaoloistaan raportoineessa Uuden Suomen uutisjutussa sanottiin keskiviikkona.

Puheenvuoroja Stubb ei ollut eduskunnan täysistunnoissa käyttänyt sen jälkeen, kun Petteri Orpo oli syrjäyttänyt hänet kesäkuussa kokoomuksen puheenjohtajan paikalta.

Stubbia yritettiin keskiviikkona tavoitella kommentoimaan poissaolojaan Uuden Suomen jo varmistamaan faktajuttuun puhelimitse ja sähköpostitse. Aina meille toimittajillekaan ei vastata.

Stubbin ”muita poissaoloja” aiheuttaneista syksyn tekemisistä kerrottiin Uudessa Suomessa heti asiallisesti. Mainittiin matkat Lontooseen ja Frankfurtiin sekä suuri kysyntä puhujaksi kansainvälisille foorumeille.

Kaikkiaan Uuden Suomen juttu oli perustelu, eduskunnan sivuilta poimittuihin faktoihin pohjautuva uutisjuttu, johon saatiin haastateltua myös kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

Stubb ei antanut Uudelle Suomelle jutun julkaisun jälkeen haastattelua, vaan vastasi siihen illalla Facebookissa omalla selostuksellaan. Hän kertoi saman asian kuin Uuden Suomen alkuperäisessä uutisjutussa oli jo kerrottu, mutta yksityiskohtaisempana versiona.

Stubb tunnusti Facebookissa olleensa eduskunnasta pois virallisempien menemisten ohella Havaijin teräsmieskisan vuoksi. Oli hän siitä toki sosiaalisessa mediassa seuraajilleen ja kavereilleen jo aiemmin viestitellyt.

”Havaijin Ironman-kisasta tulleet kuusi poissaolopäivää olivat todellakin 'muu poissaolo'. Se oli ´kerran elämässä´-unelma, jonka sain tässä elämäntilanteessa toteuttaa”, Stubb kirjoitti keskiviikkoiltana Facebookissa.

Hän ei kiistänyt poikkeuksellisia poissaolojaan eduskunnan istunnoista, mitä hän ei olisi tietysti voinut tehdäkään. Stubb kirjoitti myös pitävänsä ”tärkeänä, että Suomen ääni kuuluu kansainvälisillä foorumeilla”. Uusi Suomi raportoi tästäkin tuoreeltaan.

Moni hänen poliittisista kannattajista on sosiaalisessa mediassa sitä mieltä, että Stubb toimii oikein, kun käyttää ajastaan paljon ulkomailla kotimaan sijaan, eikä siinä mitään. Ei tuo kiellettyä olekaan, ja onhan hän erinomainen näkemystensä esiintuoja monella eri kielellä.

Stubbin Facebookissa esittämän arvion mukaan ”matkoista on ollut hyötyä myös työssäni ulkoasiainvaliokunnassa”. Lontoossa hän on syksyn aikana tavannut muun muassa Britannian EU-erosta eli brexitistä vastanneita ministereitä ja virkamiehiä.

Stubbin mainitsema ulkoasiainvaliokunta on se ainoa valiokunta, jossa hän eduskunnassa vaikuttaa. Syksyn aikana hän olisi voinut osallistua sen kokouksiin 28 kertaa.

Ehkä Stubb hyödyntää syksyn matkakokemuksensa ulkoasiainvaliokunnassa joskus myöhemmin: hän on ollut paikalla eduskunnan sivujen mukaan vain 13:ssa kokouksessa, eli alle puolessa.

Vertailun vuoksi: Stubbin puoluetoveri, ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, Pertti Salolainen on ollut läsnä syksyn jokaisessa kokouksessa. Valiokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) on ollut pois kahdesta.

 

 

 

 

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu