Tähänkö ilmoitukseen Guggenheim jo kaatui?

Helsingin Guggenheim-hanke on nyt lähellä kaatua – lopullisesti. Yhden kaupunginvaltuutetun tällä viikolla paljastunut kanta saattoi olla ratkaiseva niitti.

Helsingin Sanomien kyselyn mukaan 36 valtuutettua 85:stä ilmoittaa vastustavansa Guggenheimia. Valtuutetuista 19 kannattaa museota ehdoitta, 11 on kahden vaiheilla, 10 ei kerro kantaansa ja osaa ei ole saatu kiinni.

Vastustajilta puuttuisi tuon perusteella enää 7 ääntä sillä oletuksella, että kaikki 85 kaupunginvaltuutettua ovat paikalla ratkaisevassa äänestyksessä, jolloin enemmistö syntyisi 43 äänellä.

Asetelma on se, että Helsingin suurista valtuustoryhmistä kokoomuslaiset pääsääntöisesti kannattavat hanketta, suurin osa kantansa kertoneista demareista vastustaa ja vihreät ovat hajallaan.

Keskisuurista ryhmistä vasemmistoliitossa ja perussuomalaisissa hanketta vastustetaan käsi kädessä.

Huomattavaa on, että Hesarin kyselyssä ei tavoitettu Helsingin kolmea kovaa kansanedustajavaikuttajaa: vasemmistoliiton Paavo Arhinmäkeä, SDP:n Eero Heinäluomaa eikä perussuomalaisten Tom Packalénia.

Arhinmäki on suhtautunut hankkeen rahoitukseen kriittisesti, kun taas Packalén on ollut Guggenheimin suhteen varsin myönteinen. Demareiden vahvan hahmon Eero Heinäluoman huhutaan olevan Guggenheimin puolella.

Hekin voivat kisan ratkaista, mutta erityisen ratkaisevaa saattoi olla vihreiden vahvan kaupunkipoliitikon Otso Kivekkään maanantaina paljastunut kielteinen kanta. Hänen ennen kaupunginhallituksen kokousta Facebookissa ilmoittamansa näkemys oli Guggenheimin kannattajille iso pettymys.

Yllätys aiheutui siitä, että Kivekäs kannatti takavuosina tontin varaamista Guggenheimille. Kaupunginhallituksen toisena varapuheenjohtajana toimivan vihreän tiedetään muutenkin olleen aiemmin suopea hankkeen eteenpäin viemiselle.

Nyt Kivekäs kertoo äänestävänsä myös Helsingin valtuustossa Guggenheimia vastaan, kun asia on sinne tulossa viikon kuluttua 30.11. Vaikuttaako se jonkun toisen ei- ja kyllä-puolen välillä horjuneen vihreän näkemykseen?

Helsingin kaupunginhallituksessa viime maanantaina ratkaisevan äänen hankkeen etenemisen puolesta antanut keskustalainen Euroopan historian professori Laura Kolbe on pohtinut Guggenheim-kantoja mielenkiintoisesta tunnenäkökulmasta.

Kolbe uskoo keskustalaisen Suomenmaa-lehden haastattelussa, että hankkeen vastus­ta­mi­sessa purkautuu kaunoja anti-amerik­ka­lai­suu­desta porva­ril­li­suuden vastus­ta­mi­seen ja kapi­ta­lis­mi­kam­moon.

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu