Kokoomuksen turha toivo?

Miltä kuulostaisi kilpailuasetelma Jan Vapaavuori (kok.) vs. Anni Sinnemäki (vihr.) vs. Eero Heinäluoma (sd.)?

Tällainen voisi olla edessä ensi kevään kuntavaaleissa, ja samalla Helsingin ensimmäisissä pormestarivaalissa, politiikan kulisseissa puhutaan.

Pormestari on jatkossa Helsingin ykköskasvo, ja hän korvaa nykyisen virkasuhteisen kaupunginjohtajan. Pormestarin valitsee uusi kaupunginvaltuusto keskuudestaan. Valituksi tullee vaaleissa suurimman puolueen jo ennen kuntavaaleja ehdokkaakseen nimeämä henkilö.

Helsingin nykyisen valtuuston suurin puolue on kokoomus, toiseksi suurin vihreät ja näiden jälkeen selkeä kolmonen SDP.

Käytännössä vain näillä kolmella on mahdollisuus saada kaupungin näkyvimmälle paikalle oma henkilönsä.

Kokoomuksessa elätellään yhä toiveita, että se saisi ehdolle Luxemburgiin pankkitöihin lähteneen Jan Vapaavuoren, vaikka hän on näitä toiveita toppuutellutkin.

Vapaavuori on tunnettu kasvo, jonka uskottaisiin saavan porvariäänestäjät liikkeelle niin, että kokoomus säilyttäisi Helsingin kaupunkipolitiikassa johtoasemansa, joka on huhtikuun 2017 vaaleissa historiallisesti uhattuna.

Vuonna 2012 kokoomus sai vain noin 13 000 ääntä enemmän kuin vihreät, ja puolueen – ja koko Helsingin – johtava ääniharava oli Vapaavuori lähes 8 000 äänellään. Hän sai koko maan parhaan äänisaalin.

Nyt vihreät on valtakunnallisesti gallupnosteessa, mikä tekee siitä todellisen pelotteen kokoomuslaisille. Viimeksi Helsingin toiseksi eniten ääniä kerännyt Osmo Soininvaara on jo listoilla ja ehdokkaiden joukosta löytyvät näkyvät kansanedustajat Emma Kari, Outi Alanko-Kahiluoto ja Ozan Yanar.

Kokoomuksen ehdokkaiden listakärki ei ole ainakaan vielä aivan yhtä kova. Kansanedustaja Juhana Vartiainen ja Wille Rydman ovat siellä tunnetuimmat nimet, joiden lisäksi esimerkiksi entinen kansanedustaja Arja Karhuvaara haluaa jatkaa kaupungin päättäjänä.

SDP:n listan kärjestä löytyvät kansanedustajat Eero Heinäluoma, Tuula Haatainen ja Nasima Razmyar. Myös viime vaaleissa hyvin ääniä vetänyt presidentti Tarja Halosen puoliso Pentti Arajärvi haluaa jatkaa.

Pormestarimallin mukaisesti myös apulaiskaupunginjohtajat korvataan apulaispormestareilla. Näin vihreiden apulaiskaupunginjohtajat Anni Sinnemäki ja Pekka Sauri joutuvat pohtimaan ehdokkuuttaan kuntavaaleissa, koska vain sitä kautta voi pitää itsensä parrasvaloissa Helsingissä.

On mahdollista, että vihreät lähtevät kuntavaaleihin kahden pormestariehdokkaan kärjellä, mutta jos lähtevät yhdellä, se olisi veikkailujen mukaan Sinnemäki. Jos he lähtisivät kahdella tai enemmällä kärkiehdokkaalla, se vaikuttaisi muidenkin puolueiden taktisiin ratkaisuihin.

Mutta, mutta, lähteekö kokoomuksen Jan Vapaavuori ehdolle Helsingin johtoon? Entinen ministeri ja kansanedustaja on välillä vihjaillut haluistaan palata kotimaan politiikkaan ja tämä voisi olla se tapa olla taas ”pelipaikalla”, mitä termiä hän itse on käyttänyt.

Tosiasiassa Vapaavuori on kokoomuslaisille samaan tapaan arvoituksellinen kuin tasavallan presidentti Sauli Niinistö tulevien presidentinvaalien suhteen. Lähetystöjä ei kannata kuulemma ovelle lähettää vastausta ronkumaan.

Eri puolueiden leireissä analysoidaan myös epätodennäköisempiä nimiä, jotka voisivat muuttaa koko pormestaripelin kuvion. Tällaisina on mainittu vihreiden Pekka Haavisto ja SDP:n kohdalla Tarja Halonen.

Helsingin vaaliteemoista kukaan ei vielä tiedä, mutta varmaa on, että ainakin joku mainitsee ensi keväänä sanan Guggenheim. Siitä riippumatta, mitä sen kohtalosta ensi viikolla valtuustossa päätetään.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu