Juha Sipilän sokean pisteen ikävät seuraukset

Juha Sipilän tarkoitusperät olivat varmaan ihan hyvät. Hän on kertonut halunneensa vain helpottaa sukupolvenvaihdosta sukulaistensa yrityksessä.

”Luovuin välillisestä 5 prosentin omistuksesta Katera Steel Oy:ssä jo vuonna 2013. Menin yritykseen mukaan Fortel Invest Oy:n kautta vuonna 2011 helpottaakseni yhtiössä meneillään ollutta sukupolvenvaihdosta, keskustalainen pääministeri kirjoitti blogissaan.

Fortel Invest siirrettiin 2013 loppupuolella Juha Sipilän jälkipolvelle, jolla on myös eri alojen yrityksiä. Yhdellä on tilitoimistobisnestä, yksi on mukana lakifirmassa jne.

Terrafamen, aiemmin Talvivaaran, kanssa kauppaa tehnyt Katera Steel puolestaan on ollut ja on yhä Sipilän serkkujen ja muiden sukulaisten käsissä. Se on pk-yritys, joka pyörittää noin viiden miljoonan euron liikevaihtoa ja on hyvin kannattava.

Tämä itsessään on liiketoimintaa, johon ei ulkopuolisella ole nokan koputtamista.

Mutta sitten tulee poliittinen ulottuvuus, josta nyt on kysymys.

Esiin noussut kohu lähti liikkeelle oppositiopuolue vasemmistoliiton Kansan Uutisista. Se julkaisi verkossa ensimmäisen uutisen aiheesta viime viikon torstaina aamupäivällä klo 10:30 otsikolla Pääministerillä läheiset yhteydet Talvivaaran urakoitsijaan.

Tässä linkin takana olevassa Kansan Uutisten toimittaja kertoo, miten juttu syntyi. Valmisteluprosessi on kiinnostava. Pääministeriltäkin herui juttuun lopulta vastaus.

Yleisradio lähti mukaan viime perjantaina isolla volyymillä, ja hässäkän seurauksena pääministerin jääviys 100 miljoonan euron suuruisessa Terrafamen tukipäätöksessä on pantu eduskunnan oikeusasiamiehen selvitettäväksi.

Nyt on käynyt ilmi, kuinka pääministeri Sipilä on tehnyt vaientamisyritykseksi tulkittavia toimenpiteitä Yleen päin. Tämä on johtanut eduskunnan alaisuudessa toimivan mediayhtiön päätökseen vähentää aiheen käsittelyä sen kanavilla.

Keskustelu on kääntynyt tänään vahvasti Yleen, mutta pääasiassa on kysymys pääministeri Juha Sipilästä, hänen sokeasta pisteestään.

Sipilän on edelleen erittäin vaikea nähdä, että merkittävä poliitikko, pääministeristä puhumattakaan, on median jatkuvan valvonnan alainen toimija toisin kuin yrittäjä.

Tämä hänen olisi pitänyt nousevana poliittisena tähtenä nähdä myös syksyllä 2011, kun hän jo kansanedustajana toimiessaan meni mukaan Kateran järjestelyihin.

Minua suoraan sanoen ketuttaa Katera Steelin yrittäjien puolesta. He joutuivat kohun keskelle Juha Sipilän sokean pisteen vuoksi.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu