Kenen totuus, poliisin vai Päivi Nergin?

Eilen ei ollut Suomen viranomaisten paras, tai ainakaan yhtenäisin, tiedotuspäivä.

Ei se tunnetusti ollut paras päivä myöskään vihreiden puheenjohtajalle Ville Niinistölle, joka vaalihuumassaan oli jaellut väärää tietoa liittyen maanantaiseen palautuslentoon Suomesta Afganistaniin. Ville Niinistö on pyytänyt anteeksi sitä, että kertoi tuolla lennolla olleen lapsia. (Olisi siellä tosin voinut ollakin, sillä kyllä lapsiakin – ja raskaana olevia naisia –  Suomesta palautetaan tulomaihin, jos turvapaikkaa ei ole täältä myönnetty)

Mutta viranomaisilla oli toisaalla ihan oma tiedotusoperaationsa, jossa poliisi ja sisäministeriö jakoivat ristiriitaisin termein tietoa pakkopalautuksia vastustavista mielenosoittajista, joita oli ilmaantunut sisäministeriön sisätiloihin.

Poliisi puhui kahdessa eri Twitter-viestissään ”tunkeutumisesta”, kun sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoi oven olleen auki ”kuten aina”.

”He tulivat sisään, ja ohjattiin siitä ulos, kun heitä oli niin paljon. Kävin kuulolla”, Nerg twiittasi. Myös ministeriön viestintäjohtaja Mika Mäkinen kyseenalaisti termin ”tunkeutuminen”.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on antanut Ylellä lisävalaistusta poliisin näkökulmaan. Kolehmaisen mukaan hälytysilmoituksessa puhuttiin tunkeutumisesta, mistä termi levisi. Hän on huomauttanut, että kaksi henkilöä poistettiin voimakeinoin. 

Perussuomalaiselle puolustusministerille Jussi Niinistölle on kelvannut erityisen hyvin poliisin muotoilu ”tunkeutumisesta”, joka on sukua niin sanottujen maahanmuuttokriitikoiden suosimalle termille ”maahantunkeutujat”.

”Tänään rähinöinti jatkui, kun joukko mielenosoittajia tunkeutui sisäministeriöön”, Jussi Niinistö kirjoitti blogiinsa, jossa piti eilisiä tapahtumia ”punavihreänä rähinöintinä”.

Pitäisiköhän poliisin virallisten tiedottajien pitää herkistynyt Twitter-sormensa vähän paremmin kurissa tai ainakin käyttää vähemmän poliittisesti värittyneitä termejä?

Ja myös sisäministeriön Päivi Nerg, erinomainen live-esiintyjä, olisi hänkin voinut ehkä jättää jonkun eilisistä lukuisista twiittauksistaan tekemättä (laskujeni mukaan 29 twiittausta ja uudelleentwiittausta eilisen aikana).

Ei eilen sentään mikään kriisipäivä ollut, vaikka some-kohkaajilla toki olivat tunteet pinnassa. Olikohan päällä olevalla kuntavaalikamppailulla osuutta tuohon kohkaamiseen?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu