Vihreä vyöry ja Soinin katkera finaali

Puoluejohtaja Timo Soini on tottunut menestykseen. Tänään sitä ei tullut. Tuli pettymys, jonka viimeiset vaalinsa PS-johtajana käynyt Soini myös kasvot vakavina myönsi.

PS on näissä kuntavaaleissa hyvin saman kokoinen puolue kuin vasemmistoliitto. Perussuomalaisia selvästi suuremmaksi on kasvanut sitä aiemmin oleellisesti pienempi vihreät.

Soini on suhtautunut juuri vihreisiin vuosien varrella hyvin pilkallisesti nimitellen sitä muun muassa ”punavihreän kuplan suosikkipuudeliksi”.

Tämän illan puheessaan Sipilän hallituksen ulkoministeri totesi väelleen myös, ettei heillä ole haluja ”päästää punavihreitä sotkemaan Suomen asioita”.

Vihreiden kannatukseksi näyttää tulevan noin 13 prosenttia. Tämä on samaa luokkaa kuin Ylen tuoreimmassa gallupissa. Tätä voi pitää yllätyksenä, koska gallupkannatuksen realisoitumiseen vaaleissa ei ole ollut vihreille tyypillistä.

Vihreillä on mennyt erittäin hyvin suurista kaupungeista etenkin Espoossa, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Jyväskylässä. Viimeksi mainitussa siitä on tulossa valtavan vyöryn myötä valtuuston suurin puolue.

Eivät vihreätkään aivan kaikkialla pärjänneet. Puolue ei yltänyt Helsingissä himoitsemaansa pormestaripaikkaan, jonka nappasi Anni Sinnemäen nenän edestä kokoomus ja sen pormestariehdokas Jan Vapaavuori, joka sai hirmuisen henkilökohtaisen äänivyöryn.

Eikä vihreät edelleenkään ole maan laajuisesti suuri puolue. Kokoomus, SDP ja keskusta ovat näissä vaaleissa 5 – 8 prosenttiyksikköä vihreitä suurempia.

Oppositiopuolue SDP jäi kokoomuksesta ja keskusta SDP:stä, kun valtakunnan lukuja katsotaan (94,4% äänistä laskettu).

Puheenjohtaja Petteri Orpo saa kolmikosta olla tulokseen tyytyväisin, vaikka kokoomuksenkin kannatusprosentti viime kuntavaaleista laski noin prosenttiyksikön. Antti Rinteelle ja Juha Sipilälle tulos on pettymys.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu