Sipilä tahrasi Suomen maineen

”Ei se vaikuta Suomen maineeseen ulkomaille. En ole törmännyt kertaakaan siihen”, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Helsingin Sanomille joulukuussa 2016, kun Yleisradion ja Sipilän välinen kiista oli kuumimmillaan. Kiistan noteerasivat esimerkiksi BBC ja Reuters.

Pieleen meni pääministerin arvio, kyllä se vaikutti: Suomi putosi lehdistönvapauden mallimaan paikalta, ja Norja kohosi ykköseksi tuoreimmassa Lehdistönvapaus-indeksissä, jota ylläpitää Toimittajat ilman rajoja -järjestö.

Tieto Suomen putoamisesta tupsahti eilen julki, vaikka se aiotaan kertoa virallisesti vasta ensi viikolla. Järjestön palvelussa Suomi keikkuu siis vielä joitain päiviä maailman ykkösenä.

Samalla kerrottiin, että syynä Suomen putoamiseen oli juuri ”Sipilägate”. Esimerkiksi Yle raportoi verkkosivuillaan, että ”järjestö nimeää syyksi ykköspaikan menettämiseen Ylen joulukuisen Sipilägaten. JSN katsoi Ylen taipuneen pääministeri Juha Sipilän painostukseen koskien Terrafame-uutisointia”.

Yle sai jo Suomessa julkisen sanan neuvostolta JSN:ltä langettavan päätöksen taipumisestaan ja pääministeri Sipilä poikkeukselliset nuhteet harjoittamastaan painostuksesta.

Median itsesääntelyelin siis Suomessa toimi, mitä ei monessa maailman maassa olisi vastaavalla tavalla tapahtunut. Se on kunniaksi lehdistön- ja sananvapaudellemme (Sananvapauden määritelmä tämän linkin takana), jotka pääministeri Sipilän aiheuttamasta tahrasta huolimatta ovat yhä kansainvälisesti huippuluokkaa.

Toimittajat ilman rajoja määrittelee demokratian ytimessä olevan lehdistönvapauden näin: ”Lehdistönvapaudella tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä vapautta, jonka puitteissa toimittajat, mediaorganisaatiot ja esimerkiksi bloggaajat saavat toimia eri maissa ja miten valtioiden hallitukset kunnioittavat näitä vapauksia. Indeksi mittaa nimenomaan lehdistön vapautta, eikä esimerkiksi journalismin laatua”.

Myös bloggaajat mainittu. Hyvä.

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu