Ketä uskoa vai Jaakko Kianderia

Ilmarisen Jaakko Kiander ja valtiovarainministeriön Mikko Spolander ovat juuri tehneet keväiset ulostulonsa. Molemmat yrittävät mahdotonta, ennustaa tulevaa.

Talouden muuttujia, joista useimpiin emme voi vaikuttaa, on mahdoton määrä. Pääosa näistä Suomeen vaikuttavista muuttujista tulee kansainvälisestä taloudesta: euroalueelta, Yhdysvalloista, Kiinasta, Intiasta, Venäjältä jne.

On tietysti joitain tekijöitä, joihin me suomalaiset voimme vaikuttaa: yleinen poliittinen vakaus, verotus, kilpailukyky johon liittyvät palkat jne.

Ilmarisen Kianderin tiimi pukkasi eilen ulos muihin ennustajiin verrattuna poikkeuksellisen optimistisen näkemyksen, jonka mukaan maamme talous kasvaa tänä vuonna kaksi prosenttia (kuten myös ensi vuonna), työllisyys kohenee ja viestinä on, että Suomen julkisen talouden alijäämä supistuu. (Ilmarisen talousennuste luettavissa tämän linkin takaa)

Valtiovarainministeriön Spolanderin tiimi arvioi puolestaan viime viikolla pessimistisemmin, että Suomen talous kasvaa tänä vuonna vain 1,2 prosenttia (ensi vuonna enää 1,0 prosenttia). Työllisyys sentään kohenee senkin mukaan, mutta viestinä on, että talouskasvu ei riitä poistamaan julkisen talouden alijäämää. (VM:n taloudellinen katsaus luettavissa tämän linkin takaa)

Julkisen talouden osalta kumpikin on omalla tavallaan oikeassa, mutta katsotaanpa sitä talouskasvua.

Alkuvuoden kuukausina Suomen talous on tilastokeskuksen mukaan rallatellut jopa kolmen prosentin kasvulukemissa, konkurssien määrä on romahtanut, kuluttajien luottamus on noussut hurjasti ja yritykset ovat tänään julkaistun EK:n suhdannebarometrin mukaan hyvin luottavaisia loppuvuoden suhteen.

Vienti kasvaa tänä ja ensi vuonna 3 – 4 prosenttia niin Ilmarisen kuin VM:nkin papereissa, mikä on suuren ilon aihe koko Suomen kansantalouden kannalta. Yksityisessä kulutuksessa ja investoinneissa Kianderin ja Spolanderin ekonomistiporukoiden ennusteet poikkeavat.

Edellinen on kulutuksen suhteen optimistisempi ja arvioi kasvuksi 1,5 – 2,0 prosenttia, kun taas jälkimmäisen mukaan oltaisiin yhden prosentin molemmin puolin.

Ero näyttää pieneltä, mutta on kansantalouden mittakaavassa jättimäinen; yksityinen kulutus on yksittäisistä kysyntäeristä suurin kattaen noin 300 miljardista eurosta yli kolmanneksen.

Ilmarinen näkee asian näin: ”Suotuisat odotukset lisäävät kotitalouksien lainanottohalukuutta ja pitävät säästämisasteen matalana, mikä tukee yksityistä kulutusta ja rakennusinvestointeja”.

Valtiovarainministeriö sen sijaan muistuttaa tuoreessa raportissaan kaikista maailman riskeistä, mutta jättää itselleen takaportin myös paremmalle tulevaisuudelle: ”Kotitalouksien kulutuksen kasvu perustuu vaatimattoman ostovoiman oloissa vahvaan luottamukseen, joka voi vahvistuessaan vielä kiihdyttää kulutuksen kasvua”.

Eli me kuluttajat voimme syöstä VM:n ennusteen romukoppaan, panna talouden pyörät hyrräämään vaikka lisää velkaantuen ja luoda töitä kymmenille tuhansille suomalaisille. Veikkaan, että näin myös teemme.

Jo liikkeelle lähteneissä investoinneissa Ilmarinen näkee edelleen 4,0 – 4,5 prosentin kasvua tänä ja ensi vuonna, kun VM tyytyy maltillisempaan noin kolmen prosentin kasvunäkemykseen.

”Investointeja kasvattavat vilkkaan asuntorakentamisen lisäksi myös teollisuuden kasvavat kone- ja laiteinvestoinnit. Investointien kasvu onkin tärkein yksittäinen tekijä, joka nopeuttaa talouden kasvua”, Ilmarinen otaksuu optimistisesti.

”Investointien kasvu edellyttää suotuisaa kokonaiskysyntää, johon sekä koti- että ulkomaiset epävarmuudet voivat vaikuttaa negatiivisesti”, VM puolestaan toppuuttelee.

Tälläkin puolella me kuluttajat olemme osaltamme avainasemassa, koska varsinkin asuinrakentaminen on paljon siitä kiinni, mitkä ovat markkinatunnelmat.

Vaan miten tässä käy? Itse olen kallellaan uskomaan siihen, että Kianderin ryhmän maalailema positiivisempi tulevaisuudenkuva toteutuu.  Entä sinä, hyvä lukija, oletko kianderilaisia vai spolanderilaisia?

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu