Le Penin murskatappio ja Suomi

Maahanmuuton, islamin ja Euroopan unionin kiihkeä kritisointi eivät vakuuttaneet äänestäjiä Ranskassa, ja niinpä Marine Le Pen jäi lopulta kauaksi himoitsemastaan presidentin virasta.

Yltiökansallinen Marine Le Pen sai taakseen noin kolmanneksen äänestäjistä. Kaksi kolmesta äänensä antaneista kannatti keskustaoikeistolaisen, EU-myönteisen Emmanuel Macronin valintaa.

Ero oli yllättävän selvä.

”On olennaista huomata, että Marine Le Pen teki odotuksia huonomman tuloksen. Hänen odotettiin saavan 40 prosentin kannatus, kun nyt näyttää siltä, että tulos jää noin 35 prosenttiin”, Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt kirjoitti blogissaan heti vaalituloksen selviämisen jälkeen.

Ranskan vaaleja jännitettiin erityisesti Euroopassa, mutta niitä seurattiin suurella mielenkiinnolla ympäri maailman.

Jos Le Pen olisi voittanut, olisi tänään herätty aivan toisenlaisissa tunnelmissa: monien demokraattisten valtioiden valtionpäämiehet tuskailisivat, finanssimarkkinat hermoilisivat ja äärioikeistolaiset juhlisivat. Moskovan Kremlissä oltaisiin todennäköisesti mielissään.

Nyt on kuitenkin Eurooppa-mielisten juhlan aika. Macronille alkoi sataa poliittisten johtajien onnitteluja eilen illalla heti tuloksen selvittyä, myös Suomesta.

”Onnittelut @EmmanuelMacron. Ranska on valinnut yhteistyön Euroopassa. Odotan yhteistyötämme Eurooppa-neuvostossa”, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) twiittasi englanniksi.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö osoitti myös olevansa tyytyväinen tulokseen, kun Yle häntä illalla haastatteli.

”Ainakin jos verrataan vaihtoehtoon Le Peniin, niin totta kai tämä on hyvä uutinen Euroopalle, Niinistö totesi Ylellä, kuten Ilta-Sanomat kertoo.

Macronin yllttävänkin kova vaalimenestys oli osin sen ansiota, että moni ranskalainen lähti äänestämään aktiivisesti Le Peniä vastaan. Tutkimusyhtiö Ipsosin Mathieu Gallard kertoi Twitterissä, että peräti 43 prosenttia Macronin äänestäjistä ilmoitti motiivikseen Le Penin vastustamisen.

Yksi mielenkiintoisimmista suomalaiskommenteista vaalitulokseen saatiin ulkoministeriltämme Timo Soinilta, etenkin kun päällä on kisa hänen seuraajakseen. Soini oli pannut myös merkille Le Penin vastustajien aktivoitumisen vaaliuurnille.

”Yhden asian liikkeellä ei voi tuon pidemmälle päästä, mitä Le Pen pääsi”, hän sanoi Ylen mukaan.

Perussuomalaisten puheenjohtajan ominaisuudessa Soini totesi puolestaan, että ”perussuomalaiset ei ole yhden asian liike, toisin kuin Le Penin puolue Kansallinen rintama”.

Tuo kommentti on tulkittavissa piikiksi maahanmuuton ja islamin kritisoinnista poliittisesti elävälle Jussi Halla-aholle. Hän kuuluu puoluejohtajan linjauksia seurailevan, ministeriksi nostetun, Sampo Terhon kanssa ennakkosuosikkeihin kilvassa puheenjohtajaksi.

Perussuomalaisten puoluekokoukseen 10.-11.6. on aikaa enää melko tasan kuukausi. Le Peniä presidentiksi kannattanut Halla-aho ei saanut Ranskasta nostetta omaan kampanjaansa.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu