Halla-aholaisille jäivät ne suuret setelit

Some-ajan hallituskriisi sai some-ajan ratkaisun: perussuomalaisista irtosi pikavauhtia enemmistö, 20 kansanedustajan ryhmä, joka jatkaa hallituksen takana. Irtautujia on tipahdellut sen jälkeen lisää.

Ministerien salkut eivät mene uusjakoon, ja RKP:n Anna-Maja Henriksson sekä Sari Essayah jäävät nuolemaan näppejään. Ei tullut salkkua, ei.

Näitä kahta puoluetta varten oli ehditty laatia tänään eduskunnasta saamani tiedon mukaan jo hallitusohjelmapohjaa, mutta roskiin meni. Hallituskriisi peruttu, riemuitsi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jo tänään.

Timo Soinin perässään vetämän ryhmän jäsenten motiivit lähteä vanhan puoluejohtajan mukaan olivat epäilemättä kussakin tapauksessa erilaiset. Eräs perussuomalainen kansanedustaja puhui liikuttuneena siitä tylystä kohtelusta, jonka omiensa hyvin arvostama peruspomo sai Jyväskylässä.

Kansanedustaja Ari Jalonen puolestaan nosti juhlallisesti esiin isänmaallisuuden.

Arvoja on korostettu yleisemminkin ja se on hatunnoston paikka.

”Puolue ei aja samanlaisia arvoja ja asioita kuin aikoinaan”, Jussi Halla-ahon maahanmuuttolinjaan tympääntynyt, lopettamisestaan eilen ilmoittanut kansanedustaja Pentti Oinonen sanoi Ylelle. Se oli aivan kuin keskustan Juha Sipilän tai kokoomuksen Petteri Orpon suusta.

Yleviä asioita, mutta voi olla, että joku perussuomalaisista kansanedustajista ajattelee jonkin verran myös tulevia eduskuntavaaleja 2019 ja omia mahdollisuuksiaan niissä: kumman joukoissa mahdollisuudet olisivat paremmat tai sitten jopa jossain aivan toisessa puolueessa.

Kokoomuslainen Verkkouutiset kasasi tämän kevään kuntavaalien jälkeen listan niistä kansanedustajista, joilla olisi sen tuloksen perusteella putoamisen vaara. Perussuomalaisia listalle mahtui parikymmentä, joukossa niin Soinin matkaan lähtijöitä kuin jokunen halla-aholainenkin.

Jos Soini lopettaa tämän vaalikauden jälkeen, on perussuomalaisten asetelma erityisesti Uudenmaan vaalipiirissä ensi vaaleissa haastava. Lähtijöiden tilannetta ei helpota se, että puoluetuki jää täysmittaisesti halla-aholaisille perussuomalaisille.

Se on vuodessa 148 000 euroa per kansanedustaja tämä vaalikauden ajan. Noin 5,6 miljoonaa euroa vuodessa, ja siitä irtoaa esimerkiksi vaalikampanjamyllytykseen melkoinen siivu.

Kelpaa siinä Halla-ahon porukan rahallisesti, vaikka muuten hän tuli ryhmineen totaalisesti Timo Soinin ja muiden maltillisempien perussuomalaisten jyräämäksi.

Halla-aholaiset ovat nimitelleet lähtijöitä seteliselkärankaisiksi. Ken toista haukkuu, se itse on, sanoo vanha sanonta.

Eivät soinilaisetkaan aivan tyhjän päällä ole. Perussuomalaisten tukisäätiö aikoo tutkia, voiko se avustaa puolueesta irtautuneita kansanedustajia, sanoo tukisäätiön puheenjohtaja, SMP:stä perussuomalaisiin siirtynyt Raimo Vistbacka kertoi Kauppalehdelle tänään.

Tosin noita seteleitä syntyisi vain realisointien kautta. Rahat ovat kiinni Yrjönkadun kiinteistössä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu