Toverit Antti Rinnettä nolaamassa

Ensi tammikuun presidentinvaalien esinäytös on ollut Suomen sosialidemokraattiselle puolueelle ja erityisesti sen puheenjohtajalle Antti Rinteelle nolo näytelmä, mutta vielä nolompaa saattaa olla luvassa.

SDP:llä on tässä kuussa edessään jäsenäänestys, koska sekä Jutta Urpilainen että Eero Heinäluoma kieltäytyivät tunnetusti ehdokkuudesta.

Puheenjohtaja Rinne on itse jättäytynyt taka-alalle, eikä lähde haastamaan istuvaa tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä. Tällaisia haluja ei ollut myöskään entisellä ulkoministerillä Erkki Tuomiojalla, joka on demarijohdon kannalta nolosti liputtanut kokoomustaustaisen Niinistön puolesta.

Näkyvimmät demaritoverit pelkäävät Paavo Lipposen kohtaloa tammikuussa 2012. Lipponen jäi alle seitsemän prosentin ääniosuuteen presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Nyt paikasta kisaavat kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero. Politiikan kulisseissa kuiskutellaan, että Haatainen on Rinteen suosikki näistä vähemmän ulkopolitiikan saralla kunnostautuneista poliitikoista. Aiheesta on kirjoittanut Iltalehden Olli Ainola.

Ainakin totta on, että Haatainen ei lähtenyt haastamaan Rinnettä viime talvena, vaikka ”kyselyjä oli tullut”. Kevään kuntavaaleissa hän oli puolueen kasvo Helsingissä.

Haastajaksi ei ilmaantunut myöskään kansanedustaja Antti Lindtman, kun hänet oli pelattu sivuun puhujalistakohussa. Sen sijaan kansanedustajat Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen tarjoutuivat vaihtoehdoksi johtoon onnistumatta.

Viime kuussa Harakka ilmoitti lähtevänsä Feldt-Rannan kampanjan vetäjäksi. Politiikan ystävykset pyrkivät yhdessä siihen, että ainakin SDP:n sisällä syntyisi ”Maarit-ilmiö”.

Jos kyseinen ilmiö johtaisi Feldt-Rannan presidenttiehdokkuuteen, saisi puheenjohtaja Rinne näpäytyksen puolueen vaimeaan vaalimenestykseen kyllästyneeltä oppositioklikiltä, johon Feldt-Ranta ja esimerkiksi puolueen vahva mies Eero Heinäluoma on luettu.

Jos kaksikko Feldt-Ranta/Harakka onnistuisi yltämään varsinaisten vaalien toiselle kierrokselle, olisi puheenjohtajan näyteltävä tyytyväistä, vaikka se saattaisi enteillä syrjäyttämistä puolueen johdosta.

Tuo syrjäyttäminen on todella lähellä, jos Rinne ei saa heivattua SDP:tä suurimmaksi puolueeksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen, että saisi.

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu