Nyt viinaveroa nostamaan

Hallitus pohtii tässä kuussa budjettiriihessään suuria kysymyksiä, joista vähäisimpiä eivät ole ne joihin liittyy alkoholi.

Suomalaisen kaljaturismin suosikkikohde Viro on tehnyt omat ratkaisunsa ja nostanut tänä kesänä omaa viinaveroaan reippaalla kädellä (Katso tästä Uuden Suomen jutusta, miten hinnat etelänaapurissa nousevat).

Nyt pääministeri Juha Sipilällä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpolla (kok.) olisi tuhannen taalan paikka ohjata suomalaisten alkoholin nautiskelua ravintoloihin ja mietoihin juomiin samaan aikaan, kun saatavuus kaupoista on alkoholilakiuudistuksessa ilmeisestikin paranemassa.

Ei tarvitse muuta kuin pudottaa ravintolassa nautitun alkoholin alv samalle tasolle kuin ruuan eli 24:stä 14:ään. Samalla yleistä alkoholiveroa eli viinaveroa voisi kiristää tiukkojen alkoholijuomien osalta enemmän ja mietojenkin osalta lievästi.

Simon Elon vetämä Uusi vaihtoehto (UV) on jo esittänytkin lievää nostoa tasamallina eri väkevyysasteisten tuotteiden osalta. Vielä määrittelemättömän suuruinen alv-alennuskin ravintoloiden osalta ryhmälle käy, jos 5,5-prosenttiset juomat tulevat ruokakauppojen hyllyille.

Ennen UV:ta alkoholiveron nostosta oli puhunut jo veronmaksajia edustava Veronmaksajain keskusliitto.

Suomessa olisi tämän kokonaisuuden toteuttamisen jälkeen kannattavampaa pyörittää ravintoloita, kansalaiset saisivat parempia palveluja ja turismi kohenisi. Eikä verotuloja menetettäisi välttämättä juuri lainkaan, ehkä lopulta kävisikin aivan päinvastoin.

Jos viinaveroa nostettaisiin, voisi laskennallinen alkoholikuolleisuus jäädä entiselle tasolle, vaikka saatavuus paranee. Siinä siis myös kaikille pekkapuskille terveysargumentti.

Ja ei, eivät ne isot massat mihinkään Latviaan lähde kaljalavoja ja viinapulloja ostamaan, jos oluttölkin hinta nousee täällä sentin pari, ja viinapullo vaikka kokonaisen euron.

Vasta-argumentteja?

 

EDIT klo 15.00: Taloussanomiin viittava linkki jutun alussa on vaihdettu Uuden Suomen juttuun ohjaavaan linkkiin, koska Taloussanomien jutun taulukossa oli lukijan havaitsema epätarkkuus.

 

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu