Kompastuuko Anne Berner VR:ään?

Eduskunnan kuuden oppositiopuolueen ”kirjava joukko” on löytänyt ensimmäisen yhteisen asian, jolla se yrittää tosissaan horjuttaa hallitusta.

Yhteinen vihollinen on Anne Bernerin (kesk.) johtaman liikenne- ja viestintäministeriön hanke VR:n kalusto-, huolto- ja kiinteistötoimintojen yhtiöittämiseksi.

Tähän liittyen oppositio – kristillisdemokraatit, perussuomalaiset, RKP, SDP, vasemmistoliitto ja vihreät – jättää välikysymyksen, joka pakottaa Bernerin ja omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Mika Lintilän (kesk.) perustelemaan vielä kerran koko hankkeen. Sen jälkeen äänestetään luottamuksesta.

Opposition huoli on se, että kilpailu ei oikeasti lisäänny koska raiteita ei tule lisää, syntyy alueellisia monopoleja, valtio menettää VR:stä saamansa osingot ja voitot karkaavat yksityisille yrityksille. Eri puolueiden johtajat painottivat eri asioita tänään Helsingin ratapihan laiturilla 19, mutta esiintyi harvinaisen yhteisessä rintamassa ottaen huomioon puolueiden totaalisen erilaiset ajatusmaailmat.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman nimesikin joukon osuvasti ”kirjavaksi joukoksi”.

Tilaisuuden epävirallisessa osuudessa heitettiin myös ohimennen, että hallituksen on parempi saada kansanedustajansa saliin tai muuten hukka perii.

Kerrataan vielä asetelma. Hallituksen takana on 106 kansanedustajaa, joista puhemies ei saa äänestää. Yhdistyneellä oppositiolla on 94 edustajaa, eli hallituksen marginaali ei ole leveä. Äänestyslintsailuun ei ole varaa.

Tähän luottamusäänestykseen hallitus tuskin kaatuu, vaikka varsinkin keskustalaisten kansanedustajien poliittista omaatuntoa oppositio yrittää nakertaa esittämällä, että juuri maakuntien raidepalveluille voi käydä Bernerin uudistuksessa köpelösti.

Jo ensi vuoden puolella hallitus-oppositio-asetelmat voivat olla toiset, jos varsinkin kannatukseltaan horjuva sinisten ryhmä alkaa repeillä. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri heitti tänään minulle Helsingin asemalla puolittain huumorilla, että eihän sitä tiedä, minkä kokoinen eduskuntaryhmä heillä on, kun puhemies ensi vuoden alussa valitaan.

Päätös puhemiehistöstä tehdään parlamentaariselta pohjalta, kuten SDP:n Lindtman Uudelle Suomelle vahvisti. Varmaa on silloin ainakin se, että sinisten Maria Lohela joutuu luopumaan puhemiehen nuijasta ja yhtä varmaa on se, että paikan saa eduskunnan toiseksi suurin puolue kokoomus. Varapuhemiesten paikat ovat menossa keskustalle ja SDP:lle.

Spekulaatioissa esiin nostettu kokoomuksen ikiliikkuja Ilkka Kanerva on senioriteettinsa puolesta oikea valinta arvostetulle eduskunnan puhemiehen paikalle.

Kello siis käy sinisille ja nyt veikkaillaan, kuka heistä loikkaa ja koska. Samaan aikaan kello käy Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle. Ei ole mitenkään kirkossa kuulutettua, että se pysyy sellaisenaan pystyssä kevään 2019 eduskuntavaaleihin asti.

Yhden hyvin kiinnostavan puheenvuoron hallituksen toimintakyvystä käytti hiljattain Finanssiala r.y.:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi, entinen kokoomusmeppi.

”Mikäli hallituksen päätöksenteko vielä tätäkin enemmän halvaantuu ja esimerkiksi sote-uudistus lykkääntyy tai siitä tulee täysi pannukakku, kannattaako kokoomuksen hirttäytyä tähän hallitukseen ja hukata pari olennaista vuotta?”, Kauppi kirjoitti pari viikkoa sitten vanhempainvapaaltaan Verkkouutisiin.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu