Niko, oman tiensä lämminsydäminen kulkija

Suorapuheinen, ystävällinen, luova, tasa-arvoinen, sananvapauden puolustaja.  

Näin luonnehtivat Uuden Suomen lukijat liian varhain pois mennyttä läheistä kaveriani ja rakasta työtoveriani Niklas Herliniä (1963 – 2017), Nikoa. He osuvat sataprosenttisen oikeaan.

Muutama viikko sitten, syyskuun 21. päivänä Nikolle tuli täyteen 30 vuotta alalla, kuten hän itse blogissaan kirjoitti. Siinä hän muistutti muun muassa, että ”jokaisena vuonna Suomessa on vallinnut suurempi sananvapaus kuin edellisenä” ja kertoi kiitollisuudestaan siitä, että oli saanut ”painia hyvät ja pahat ottelut” journalismin alalla.

Tänä päälle käyvän surun päivänä kiitän, että sain tuntea niin hienon ja lämminsydämisen ihmisen kuin Niko oli. Hän tarjosi myös minulle katon pään päälle, kun minulla oli viime vuosikymmenellä elämässäni vaikea vaihe.

Yhteinen journalistinen taipaleemme alkoi syksyllä 1991 Kauppalehdessä. Oli ainutlaatuista päästä seuraamaan niin intohimoisen, sivistyneen ja pelkäämättömän journalistin työtä lähietäisyydeltä.

Kaiken muun osaamisen päälle Niko oli nopea ja tarkka. Kilpailussa journalistin suuresta päämäärästä – omista uutisista eli skuupeista – hänelle oli vaikea pärjätä.

Kauppalehden jälkeen Niko teki toimittajan töitä Suomen Kuvalehdessä ja Ilta-Sanomissa. Sielläkin hän erottautui journalistisena oman tien kulkijana, joka pystyi yhdistämään uudella tavalla esimerkiksi urheilun ja talouden. Lisäksi hän kunnostautui tietokirjailijana.

Vuonna 2003 Niko jatkoi itsenäistä tekemistään toisella tavalla perustamalla kirjankustantamon, Teoksen. Siellä hänen ja toisen intohimoisen kulttuuri-ihmisen Silja Hiidenheimon (1961 – 2015) tiet kohtasivat tavalla, joka on jo piirtynyt suomalaisen kirjallisuuden historiaan.

Nikon, Siljan ja muun Teoksen väen osaaminen näkyi esimerkiksi niin, että kuuden vuoden sisällä Teoksen kirjailijat saivat neljä kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoa. Se herätti alalla ja sen ulkopuolellakin ansaittua huomiota.

Journalismin kentällä tekemisemme kohtasivat jälleen 2007, kun lähdimme projektiin nimeltä Uusi Suomi. Keväällä se alkoi ja saman vuoden lokakuun 10. päivänä eli Aleksis Kiven päivänä yhteisestä unelmastamme tuli totta, verkkolehti syntyi.

Lintuharrastajanakin tunnettu Niko oli ennustanut oikein. Onnistuminen koitti niihin aikoihin, kun ”nuoret kurjet lähtevät syksyn muuttomatkalleen”.

Niko paalutti vuoden 2007 lokakuussa journalismia ja sananvapautta näin, aivan kuin nähden, mitä seuraavan kymmenen vuoden aikana tapahtuu:

”Sananvapaus on tärkeä arvo. Sananvapauden käyttöön liittyy vastuu sanomisistaan. Uusi Suomi ei julkaise mitä tahansa roskaa edes sananvapauden nimissä. Näin se suojelee itseään, lukijoita ja varsinkin niitä, jotka haluaisivat käyttää sananvapauttaan väärin”.

Opin tuntemaan Nikon töiden ja yhteisesti vietetyn vapaa-ajan kautta, mutta sain myös nähdä, miten lämminhenkinen isä hän oli tyttärelleen Riikalle ja pojalleen Heikille. Tutuksi tulivat hänen jakamansa kuvat isästä ja tyttärestä kaupungilla ravintoloiden antimia nauttimassa.

Inhimillisenä ja osaavana omistajana Niko muistetaan Teoksen ja Uuden Suomen lisäksi Cargotecissa, Alma Mediassa, Koneessa ja monessa muussakin yhtiössä. Tukijana hänen roolinsa oli monessa ihmisläheisessä hankkeessa myös merkittävä.

Nikon viimeiseksi jäänyt iso projekti oli kehitysvammaisten palveluja tuottavan Lyhty ry:n tulevaisuus, jonka eteen hän uhrasi aikaansa tänä syksynä paljon. Työ jäi täysin yllättäen kesken, mutta Nikon henki elää myös tässä tasa-arvoisempaan maailmaan tähtäävässä hankkeessa.

Nikoa jää kaipaamaan valtava määrä ihmisiä, tuttuja ja tuntemattomia. Heidän joukossaan minä, Nikon aina Hugeksi kutsuma.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu