Media oikeassa Halla-ahon touhuista

”Se voitti”, Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi kertoo Timo Soinin sanoneen, kun viime kesäkuussa Jyväskylässä pidetyssä Perussuomalaisten puoluekokouksessa oli julistettu äänimäärät.

Ei hän, me tai Jussi, vaan se. Tämä kuvaa väistyneen puheenjohtajan suhtautumista uuteen puheenjohtajaan, Jussi Halla-ahoon.

Lännen Median toimittaja Nurmi on tehnyt poikkeuksellisen journalistisen teon pureutumalla kirjassaan Perussuomalaisten hajoamisen historia (Into Kustannus, 2017) syvälle prosessiin, jonka seurauksena puolue hajosi kahtia.

Kirjassa tavoitetaan sekä vallan saaneen Jussi Halla-ahon että häviäjäpuolelle jääneen entisen puheenjohtajan Timo Soinin poliitikkosielut. Erityinen ansio Nurmelle kuuluu siitä, että keskenään vuosikausia huonoissa väleissä olleita päähenkilöitä on haastateltu laajasti ja heidän äänensä, jopa tunteensa, kuuluvat kirjan sivuilla.

Nurmi on jututtanut kirjaansa paljon muitakin poliitikkoja, myös muista puolueista. Tämä antaa vakuuttavuutta syntyneelle jäntevälle tarinalle.

Hajoamisprosessissa nousee vahvasti esille salainen kokous, jonka joukko perussuomalaisia kansanedustajia piti yhdessä Jussi Halla-ahon kanssa alkukesästä 2016. Jo tuolloin Halla-aho antoi varovaisen lupauksen Soinin haastamisesta. ”Se pakotti ajatuksen liikkeelle”, Halla-aho itse kuvailee kirjassa kokouksen merkitystä.

Kirjan tulkinnan mukaan keväällä 2017 aktualisoitunut Halla-ahon pyrkimys puoluejohtoon ei ollut syy Soinin vetäytymisilmoitukselle ennen puoluekokousta. Soinilla oli ollut ajatus jättää puheenjohtajuus jo Turun kokouksessa 2015.

Nurmi nostaa kirjassa esiin Halla-ahon saamat suuret aplodit Turun puoluekokouksessa 2015, kun hän oli puolustanut Facebookissa yltiönationalistisesti esiintynyttä Olli Immosta. Se saattoi olla maahanmuuttoon jyrkästi suhtautuvalle fraktiolle merkityksellinen alkusysäys taistelussa vallasta.

Paljon kiinnostavia yksityiskohtia sisältävä teos on kirjasyksyn ajankohtaisin poliittisen historian kirja. Elämään jää ainakin väite, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei puhunut totta sanoessaan eduskunnassa, ettei keskusta ollut tehnyt suunnitelmia perussuomalaisten hajoamisen varalle.

Puheenvuoron kannalta mielenkiintoinen on kohta, jossa kerrotaan operaatiosta Jussi Halla-ahon nostattamiseksi. Kirjan mukaan salaisessa kokouksessa sovittiin, että kansanedustaja Teuvo Hakkarainen pyytää kollega Toimi Kankaanniemeä julkaisemaan Halla-ahon ehdokkuutta tukevan blogikirjoituksen.

”Brysellissä on yksi erittäin varteen otettava, alallaan huippuasiantuntija, jolla on taskussaan ylivertainen 80 000 äänestäjän luottamus”, Kankaanniemi kirjoitti Puheenvuorossa 16.6.2016. Lue Kankaanniemen poliittisen historian lehdille painuva kirjoitus täältä: http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/218556-katseet-kohdist…

Aika moni väitti vuosikausia minullekin täällä Puheenvuorossa kiven kovaa, ettei perussuomalaisissa ollut mitään halla-aholaisia haastamassa soinilaisia, ja että kaikki hajaannus oli pelkkää ilkeämielisen ”valtamedian” keksintöä. Aivan väärässä olivat.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu