Sipilän vieras lähti peräkontissa – perusmeininkiä?

Suomen poliittisen lähihistorian dramaattisimmasta viikonlopusta ja sen sunnuntaista 11.6.2017 on paljastunut uutta tietoa.

Kun perussuomalaiset olivat edellisenä päivänä äänestäneet Jussi Halla-ahon puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtajatkin samasta leiristä, oli entisen puheenjohtajan Timo Soinin leirissä alkanut tapahtua. Siellä alettiin panna toimeen suunnitelmaa, jonka seurauksena syntyi Soinin ministerien ympärille rakentunut sinisten eduskuntaryhmä.

Hyvin ilmeisesti joitain suunnitelmia oli laadittu selvästi aiemminkin, koska Lännen Median toimittaja Lauri Nurmi osasi kertoa jo runsasta viikkoa aikaisemmin, 3.6., että ”Halla-ahon perussuomalaisista irtisanoutuva ryhmä koostuisi ainakin noin 20 kansanedustajasta”.

Sinisten eduskuntaryhmä, jonka lopulliseksi kooksi tuli 19 kansanedustajaa, astui julkisuuteen tiistaina 13.6. Sen muotoutuminen pelasti Juha Sipilän (kesk.) hallituksen jatkon.

Ilman sinisten ryhmää Sipilä olisi jättänyt tasavallan presidentille hallituksen varsin todennäköisesti eroilmoituksen ja kutsunut kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kanssa RKP:n ja kristillisdemokraatit hallitusneuvotteluihin.

Kokoomus valmistelikin vielä maanantaina 12.6. täyttä häkää omia linjauksiaan hallitusneuvotteluihin RKP:n ja kristillisdemokraattien kanssa. Keskustassa ei tiettävästi varauduttu samalla tavalla panemaan hallitusohjelmaa uusiksi. Siellä joko luotettiin Soini-korttiin tai sitten oltiin valmiita hallituksen eroon ja katsomaan asiaa sitten.

Nyt on esille noussut Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen, joka oli ollut sunnuntaina 11.6. käymässä pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa. Hänet kuljetettiin sieltä medialta salaa auton peräkontissa, minkä sinisten kansanedustaja Tiina Elovaara vahvisti tänään.

Peräkonttikuljetuksen paljastivat alun perin Iltalehti ja Aamulehti. Iltalehden tämänaamuisen jutun mukaan Sipilän poliittinen eritysavustaja Riina Nevamäki piti tätä ”aivan uskomattomana väitteenä”, mikä nyt Elovaaran ulostulon jälkeen on aika omituinen lausunto.

Myös Samuli Virtasen oma kirjoitus Uuden Suomen Puheenvuorossa pari viikkoa sitten näyttää uuden Kesäranta-tiedon valossa erikoiselta. Hän kirjoitti Aamulehden juttuun viitaten:

”Jutun mukaan minä olisin myös ollut tiiviisti yhteyksissä pääministeriin PS:n puoluekokousviikonlopun aikana ja välittänyt hänelle tietoja suunnitelman etenemisestä. Tällainen ei pidä paikkaansa. Ei ollut mitään salaliittoa tai suunnitelmaa, josta pääministeri olisi voinut olla tietoinen. Ei ollut kaavailuja sen enempää uudesta vaihtoehdosta kuin sinisestä tulevaisuudesta. Entä se tiivis yhteydenpito? Lähetin Sipilälle yhden tekstiviestin ja puhuin hänen kanssaan kahdesti koko viikonlopun aikana. Minun mielestäni sitä ei voi kutsua tiiviiksi yhteydenpidoksi”.

Joku voisi tulkita, että Virtasen sunnuntainen käynti Kesärannassa on tiivistä yhteydenpitoa.

Tapahtui tuona puoluekokoussunnuntaina mitä tahansa, se ei ratkaise Nurmen Perussuomalaisten hajoamisen historia -kirjassa (Into, 2017) esiin noussutta kysymystä valmistautumisesta PS:n hajoamiseen. Tai ainakaan sitä, alkoiko valmistautuminen ennen puoluekokousta, kuinka konkreettisella suunnitelmalla ja missä porukassa.

Nurmen kirjan mukaan Sipilä ei olisi puhunut totta eduskunnassa 19.6. sanottuaan tiedonannossa, että ”Hallituksen piirissä ei ole – missään sellaisissa keskusteluissa en ainakaan itse ole ollut mukana, joissa tällaista suunnitelmaa olisi tehty. Olisihan se ennenkuulumatonta miettiä puolueen puoluekokouksen mahdollisia lopputuloksia ja tehdä siihen suunnitelma etukäteen”.

Jos Sipilä jäisi näissä sanomisissaan kiinni suorasta valheesta, se olisi hänen pääministerin työnsä kannalta ilmeisen kohtalokasta.

Näyttö valehtelusta kuitenkin puuttuu. Ja hallitus jatkaa.

PS. Uusi Suomi on yrittänyt tavoittaa tänään Riina Nevamäkeä ja Samuli Virtasta. Yritämme edelleen.

 

 

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu