Paavo Väyrynen sekoitti jo pakan

Tänään julkaistu Alma-tutkimus kertoo, että istuva presidentti Sauli Niinistö on edelleen ylivoimainen ennakkosuosikki alkuvuoden 2018 vaaleissa, mutta läpimeno suoraan ensimmäisellä kierroksella on muuttunut aiempaa epävarmemmaksi.

Niinistöä äänestäisi 64 prosenttia suomalaisista (kantansa ilmaisseista 70 prosenttia), mutta se on aika paljon vähemmän kuin Ylen viime mittauksessa saatu 80 prosenttia.

Pekka Haaviston (vihr.) kannatus on selkeästi toiseksi suurinta, kun 12 prosenttia äänestäisi Alma-tutkimuksen mukaan häntä. Loput ehdokkaat ovat 1–3 prosentin lukemissa, mutta tällä kertaa joukossa on yksi uusi nimi: kannatuskorttinsa alkuviikosta kasaan saanut Paavo Väyrynen.

Oman kansalaispuolueensa perustaneen Väyrysen kannatus on tässä vaiheessa 2 prosenttia, sama kuin demareiden Tuula Haataisella, mutta suurempi kuin ainoalla yhden prosentin ehdokkaalla Nils Torvaldsilla (r.).

Huomattavaa on, että tutkimuksen toteuttanut Tietoykkönen teki haastattelut 23.11.-3.12., siis ajankohtana, jolloin Väyrynen ei ollut vielä saanut korttejaan kasaan ja varmistunut ehdokkaaksi. Aivan sataprosenttisen varma tuo ehdokkuus tosin ei vieläkään ole, koska Väyrysen kortit ovat tarkastamatta.

Väyrynen on kivenä kengässä jo erityisesti Matti Vanhaselle, keskustan ehdokkaalle, joka aikaisella liikkeelle lähdöllään torppasi hänen ehdokkuutensa puolueen sisällä. Vanhanen on Alma-tutkimuksessa kolmen prosentin ehdokas, eli läheltä piti, ettei Väyrynen jo napannut häntä kiinni.

Toinen varma kärsijä Väyrysen ehdokkuudesta on perussuomalaisten Laura Huhtasaari, jonka eurokriittisyys voi olla melko epäuskottavan näköistä, kun Väyrynen pääsee avaamaan koko arsenaalinsa suurissa presidenttitenteissä.

Väyrynen vie elintilaa myös Natoon varsin kriittisesti suhtautuvilta Merja Kyllöseltä (vas.) ja Tuula Haataiselta (sd.). Väyrynen on joukon Nato-kriittisin.

Keskustan konkaripoliitikko Väyrynen lienee uudessa kattauksessa myös Venäjän tekemisiin ymmärtäväisimmin suhtautuva ehdokas. Tämä kaventaa ainakin Kyllösen, Huhtasaaren ja Vanhasen mahdollisuuksia pelata sillä kortilla.

Lisäys klo 11:17: Juttuun lisätty toiseen kappaleeseen, että kantansa ilmaisseista 70 prosenttia äänestäisi Niinistöä.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu