Laura Huhtasaaren mysteeri

Presidenttiehdokas Laura Huhtasaari nostatti rutkasti poliittista profiiliaan näissä vaaleissa. Ensimmäisen kauden perussuomalainen kansanedustaja sijoittui kolmanneksi, taakse jäi samoista äänistä kamppaillut oman tien kulkija Paavo Väyrynen.

Vihreiden Pekka Haavistolle Huhtasaari hävisi toki selvästi puhumattakaan vaalien todellisesta hahmosta Sauli Niinistöstä, joka tuli historiallisella tavalla valituksi ensimmäisellä kierroksella jatkokaudelle.

Ei Huhtasaari myöskään yltänyt Timo Soinin kuusi vuotta sitten saamaan 9,4 prosenttiin. Hän vetosi tänään siihen, että ”perussuomalaisten kannatus oli silloin 19 prosenttia”.

Huhtasaaren kohtuullista vaalimenestystä suurempi mysteeri oli hänen keräämänsä ykkössijapotti vaalikoneissa. MTV Uutiset ja Uutissuomalainen raportoivat vaalikampanjoiden ollessa käynnissä, että Huhtasaari oli vastaajille ylivoimaisesti suositelluin ehdokas.

Myös Uuden Suomen ehdokasesittelyjutun yhteydessä olleessa kyselyssä Huhtasaari vetäisi aivan ylivoimaisen ykkössijan.

Huhtasaari ja perussuomalaiset arvelivat tänään, että vaalikonesuosio on merkki siitä, että ajatuksille ja teemoille on kysyntää.

Vaalikoneasiantuntija muotoilee asian toisin.

”Vastaajat ovat olleet tietyissä kysymyksissä samaa mieltä Laura Huhtasaaren kanssa. Ja taas ne kysymykset jakavat vastauksia muiden ehdokkaiden välillä. Eli Laura Huhtasaari on vastannut toiseen ääripäähän ja muut ehdokkaat sinne toiseen ääripäähän, mutta sitten taas suurin osa vastaajista on ollut Huhtasaaren kanssa samalla kannalla, arvioi Maria Lahtinen, MTV Uutisille vaalikoneen tehneen Zefin palvelujohtaja.

Esiin on tuotu epäilyjä myös vaalikoneiden manipuloinnista, mutta ainakaan tähän mennessä sellaista ei ole voitu todentaa.

Ehkä Zefin antama selitys on pätevin. Huhtasaaren jotkut jyrkät vastaukset saavat vastakaikua kansassa, mutta ei niin paljoa, että se olisi muuttanut päätöstä äänestää näissä vaaleissa Sauli Niinistöä tai jotain muuta ehdokasta.

Lisäksi voi esittää arveluja siitä, että kyse on myös Huhtasaaren kannattajien valtavasta aktiivisuudesta verkossa. Vaalikonemenestys saattaa olla sukua Jussi Halla-ahon ryhmittymän kyvylle ottaa valta käsiinsä soinilaisilta perussuomalaisten kuuluisassa puoluekokouksessa viime kesänä. Siinä operaatiossa hyödynnettiin sosiaalisen median kanavia.

Laura Huhtasaari on huomattu myös kansainvälisissä ympyröissä, kun häntä verrattiin hiljattain ranskalaiseen kovan linjan EU- ja maahanmuuttokriitikkoon Marine Le Peniin politiikan huippujulkaisussa Politicossa.

”Hän vihaa EU:ta, juhli brexitiä ja kannattaa Donald Trumpia – ja uskoo, että Suomi on enemmän kuin valmis hänen populismiinsa”, Politico kirjoitti tällä viikolla Huhtasaaresta pitkässä henkilöjutussaan.

Tässä linkin takana on myös Talouselämän mainio juttu Laura Huhtasaaresta. Sen mukaan Huhtasaaren vähättely ”on henkistä laiskuutta, joka vain sataa perussuomalaisten laariin”.

Onko parrasvaloissa viihtyvä ensimmäinen varapuheenjohtaja julkisuutta vähemmän rakastavan Halla-ahon työn jatkaja joskus tulevaisuudessa, ehkä jo lähivuosina?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu