Sipilän hallitus viritti itselleen ansan joka laukesi

Juha Sipilän (kesk.) hallitus on kokenut tähän mennessä suurimman epäonnistumisensa, kun se on joutunut luopumaan sisäisten näkemyserojensa vuoksi perhevapaauudistuksesta.

Hallitus lähti perhevapaauudistuksen kanssa soitellen sotaan liikkeelle viime syksyn budjettiriihessä. Valmistelua laitettiin johtamaan peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.). Johtotroikkaan kuuluivat opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sekä sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.).

Kunnianhimoinen Sipilä ei kuunnellut innostuksensa keskellä edes omiaan. Olisi kannattanut pohtia pari kertaa esimerkiksi näitä kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttilan (kesk.) sanoja perhevapaauudistuksen mahdollisuuksista:

”…on mahdotonta yrittää viedä uudistusta tällä vaalikaudella päätökseen. Esitetyillä epärealistisilla valmisteluvaatimuksilla yritetään luoda vääriä mielikuvia ja niillä harhauttaa ihmisiä”, hän kirjoitti Etelä-Suomen Sanomissa vain muutamaa viikkoa ennen budjettiriihtä.

Kokenut kansanedustaja puhui ”tyypillisestä kokoomuksen mielikuvapolitikoinnista”, mistä tuli sittemmin myös Sipilän keskustan ja Sampo Terhon sinisten mielikuvapolitikointia.

Anttila perusteli näkemyksensä uudistuksen mahdottomuudesta siten, että perhevapaauudistuksessa ”kolmikantainen valmistelu on välttämätöntä, koska työntekijät ja työnantajat rahoittavat ansiosidonnaista perhevapaaosuutta. Parlamentaarinen valmistelu on järkevä vaihtoehto merkittävien uudistusten suunnittelussa. Kaikkien eduskuntapuolueiden mukanaolo mahdollistaa uudistuksen toteutuksen vaalien jälkeisen hallituksen toimesta”.

Tänään Sirkka-Liisa Anttila sanoi minulle olleensa viime syksynä pettynyt hallituksen budjettiriihen päätökseen yrittää saada perhevapaauudistus nopealla aikataululla aikaan. Keskustalainen painotti asiassa, kuinka ollakaan, ”kokoomuksen kiirettä”, jonka vuoksi valmistelu ei ollut perusteellista.

Keskustan ministeri Saarikko pani pisteen tämän hallituksen perhevapaauudistukselle viime perjantaina. Hän oli kuullut asiassa eduskuntaryhmäänsä, johon Anttila muiden joukossa kuuluu.

Eilinen pääministeri Juha Sipilän, valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) sekä eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon (sin.) trion yritys tekohengittää uudistus henkiin oli tuhoon tuomittu. Lisärahaa ei työmarkkinajärjestöjen näppien alta ollut ansiosidonnaisiin vapaisiin luvassa, eikä kotihoidontuen alentamisesta ollut trion kesken poliittista yksimielisyyttä.

Työmarkkinajärjestöt suhtautuivat tiettävästi positiivisesti kotihoidontuen alentamiseen, jotta tasa-arvo työmarkkinoilla toteutuisi nykyistä paremmin ja työllisyysaste nousisi. Tässä näkemyksessä on paljon samaa kuin kokoomuksella.

Vaikka työmarkkinajärjestöt saivat ajatuksiaan esitellä, ei kyseessä ollut kolmikantavalmistelu mitenkään perinteisessä mielessä. Parlamentaaristakaan työskentely ei ollut, sillä oppositiota ei ollut valjastettu mukaan valmisteluun.

Tässä tuli toteen juuri se, minkä Anttila oli jo syksyllä ennustanut, eli tällä vaalikaudella perhevapaauudistus ei toteudu. Aikaa oli liian vähän ja valmistelu liian kapeilla hartioilla näin perustavanlaatuiseen asiaan.

Lisäksi poliittiset paineet aktiivimallin sekä soten vuoksi olivat hallituksessa suuret. Etenkin keskustassa pelättiin erityisesti sitä, että koko homma näyttää leikkaukselta, mikä ei olisi nättiä äänestäjien silmissä.

Sipilän hallitus yksinkertaisesti viritti itselleen ansan, jota sen ei olisi ollut mikään pakko tehdä. Hallitusohjelmassa perhevapaauudistusta ei ole. Anttila muistutti minulle tänä aamuna koko homman olleen opetus siitä, ”ettei hallitusohjelman ohi kannata ottaa asioita”.

Ansa laukesi nolosti. Tämä on tappio niin keskustalle, kokoomukselle kuin sinisille. Hallituspuolueet ovat tehneet asian oppositiolle erityisen makeaksi syyttelemällä epäonnistumisesta toisiaan.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu