Miljoona ”väärin koulutettua” suomalaista

Sanassa uudelleenkoulutus on vähän paha kaiku. Siitä voi tulla mieleen kommunististen hirmuhallintojen uudelleenkoulutusleirit, joille kansalaisia on pakotettu opettelemaan pois itsenäisestä ajattelusta.

Kepittävältä kuulostava termi on kuitenkin nyt myös kansanvaltamme yhteiskunnallisen keskustelun ytimessä, kun täällä on herännyt huoli kansalaisten osaamisen tasosta. Sitä pitäisi kohentaa uudelleenkouluttamisella tai kauniimmin sanottuna elinikäisen oppimisen keinoin.

Jopa miljoona suomalaista olisi syytä kouluttaa uudelleen seuraavan kymmenen vuoden aikana, on esimerkiksi Suomen yrittäjien leiristä heitetty ja miljoonaluvusta puhutaan myös hallituksen koulutusosaajien piirissä.

Nyt on jotain tekeillä, koska asiasta käyvät lähiaikoina keskustelua opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja työmarkkinajohtajat, kuten Uusi Suomi uutisessaan tiistaina kertoi.

Ajankohta keskustelulle on otollinen, sillä Juha Sipilän (kesk.) hallitus valmistautuu kevään kehysriiheen päättämään tulevasta rahanjaosta. Päiväkohtaiseksi koulutusasiat tekee opposition koulutuksen tasa-arvosta tekemä välikysymyskeskustelu eduskunnassa.

Työmarkkinajohtajista ainakin Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder suhtautuu uudelleenkoulutuksen esille nostamiseen myönteisesti. Fjäder kirjoitti Twitterissä vastauksessaan minulle, että ”näin pitää tehdä ja toimia. Meidän pitää rakentaa tällä uusi toimintamalli”. Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ilmoitti olevansa samaa mieltä. ( Katso Twitter-keskustelu täältä )

Niin kannatettava kuin ajatus elinikäisestä oppimisesta ja uudelleenkoulutuksesta onkin, törmätään asiassa väistämättä rahaan. Jonkun pitää maksaa se, että valtava joukko suomalaisia saa uutta koulutusta ja tekee esimerkiksi työnsä ohessa tutkintoa. Toivon mukaan työmarkkinapomot ja poliittiset päättäjät löytävät jotain yhteistä näkemystä jatkuvan oppimisen rahoittamiseen, jotta ”väärin koulutetut” saavat ajantasaistettua osaamisensa.

Ehkä ajatus peräti miljoonasta uudelleenkoulutettavasta on hieman raflaavaa, mutta nostaa se ainakin kissan pöydälle. Suomessa nimittäin eivät työvoima ja työpaikat kohtaa lähellekään optimaalisella tavalla, mikä jarruttaa talouskasvua.

Otan tähän loppuun vielä muutaman kommentin Uuden Suomen miljoonasta uudelleenkoulutettavasta kertovan uutisen vilkkaasta keskustelusta:

”Oman alani töitä en ole tehnyt vuosiin. Ei koulutus ole mikään tae työpaikasta.”

”Ehkä eräs ratkaisu olisi se, että uusilla työelämään tulijoilla olisi jo perusvalmius muutamaan ammatilliseen linjaan ja, edelleen nopeasti muuntokoulutuksen avulla.”

”Ei omatoimisuuskaan ole huono vaihtoehto. Ei se varmaan tässä mittakaavassa onnistu, ilman että ihmiset ottavat itse vastuuta kouluttautumisestaan.”

Ensimmäinen kommentti on kaikessa realistisuudessaan napakka, toisessa on ratkaisuhakuinen meininki ja kolmas nostaa esille yksilön vastuun.

Kansan syvissä riveissä on viisautta, jota päättäjien kannattaa kuunnella.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu