Sipilän hallitus taisikin voimistua

Huhut Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaatumisesta ovat vahvasti liioiteltuja.

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) täräytti viikon uutispommin, kun hän asettui täällä Puheenvuorossa julkaisemassaan kirjoituksessa hallituksen sote- ja maakuntauudistusta vastaan. Keskimääräistä kansanedustajaa laskutaitoisemman Lepomäen argumentit olivat kohdallaan, kun hän epäili saavutettavia kolmen miljardin euron säästöjä.

Lepomäki ei saanut kokoomuksen eduskuntaryhmästä joukkoja taakseen, vaikka puolueessa vahvaa soolouraa tekevä Helsingin pormestari Jan Vapaavuori lähti varauksettomasti hänen tuekseen. Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kalle Jokinen kertoi eilen, että ymmärrystä Lepomäelle ei ryhmältä löytynyt.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo myönsi keskiviikkona tulleensa yllätetyksi, mutta eilinen eduskuntaryhmän kokous oli tuonut häneen varmuutta.

”Eduskuntaryhmässä käytiin erittäin hyvä ja laaja keskustelu, enkä havainnut mitään muuta poikkeavaa”, Orpo sanoi Iltalehdelle.

Lepomäki julkaisi tänään aamupäivällä uuden kirjoituksen, jossa hän pohti syntynyttä myrskyä, joka oli jo johtanut pääministeri Juha Sipilän puheisiin ”suunnitelma B:stä”, eli uusista vaaleista.

”Olen pahoitellut aiheesta syntynyttä hankalaa tilannetta eduskuntaryhmän kollegoilleni. Olen toiminut asiassa itsenäisesti, kannan siitä vastuun ja annan tukeni kokoomuksen ministeriryhmälle ja johdolle. Ymmärrän myös sen, että kollegat eivät ymmärrä, miksi asetin heidät hankalaan tilanteeseen. Tänään on luottamuslauseäänestys eduskunnassa ja äänestän hallituksen luottamuksen puolesta”, Lepomäki kirjoitti aamulla.

Hallitus voitti tänään eduskunnassa luottamusäänestyksen koulutuksen tasa-arvosta 98–80.

Tänään hallituksen tilanne näyttää siis jo aivan erilaiselta kuin eilen, jolloin hallituskavareista varsinkin siniset intoutuivat soittamaan poskea kokoomukselle. Sipilän hallitus selvisi Lepomäen pommista, ja se saattoi saada siitä jopa lisää koossa pitävää liimaa. Eduskunnan tuleviin äänestyksiin suhtaudutaan hallituspuolueissa entistä suuremmalla vakavuudella, kun enemmistö tiedetään melko heikoksi.

Tilanteen rauhoittumisen keskelle saatiin tänään kokoomuksen kannalta ikävä uutinen, kun oppositiopuolue SDP kiilasi sen edelle Ylen tuoreimmassa puoluekannatusmittauksessa. Jos maassa päädyttäisiin ennenaikaisiin vaaleihin, ei se ehkä olisikaan tuleva pääministeripuolue.

Saattoi siitäkin tulla lisää koossa pitävää liimaa Sipilän hallitukseen.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu