Viimeistään tähän loppui Sipilän ja Orpon kiva

Keskustalainen pääministeri Juha Sipilä ruuvaili omiensa parissa apilakakkaraansa ja kokoomuslainen valtiovarainministeri Petteri Orpo tapututti fanejaan Turussa. Hymyt olivat kesäisen viikonlopun ajan herkässä, mutta nyt on arki alkanut, ja hallituksen sote-uudistus jatkaa pyörimistään eduskunnan koneistossa.

Tylyin muistutus hallitusta piinaavasta sote-ongelmasta oli luettavissa tänään Kauppalehdestä, jossa oikeustieteen tohtori Janne Juusela kirjoitti soten ajautumisesta solmuun.

Perustuslakivaliokuntaa ennenkin jyrkästi kritisoineen Juuselan viesti oli tiivistettynä, että sote-lakiesitystä joko muutetaan eduskuntakäsittelyssä niin, että järjestelmälle saisi ei-taloudellisen toiminnan statuksen tai hallitus päättää aloittaa vuosikausien EU-notifiointiprosessin.

Jälkimmäinen on sula mahdottomuus, mutta myös ensimmäinen tie voisi Juuselan mukaan onnistuessaankin johtaa asetelmaan, jossa hallituksen olisi käytännössä luovuttava valinnanvapauden piirissä olevien sote-palvelujen avaamisesta avoimelle kilpailulle.

Tätä huomiota en muista aiemmin lukeneeni. Mitähän se tarkoittaisi mahdollisimman laajaa valinnanvapautta tavoitelleen kokoomuksen näkökulmasta?

Aivan toinen asia on, saisiko Suomen kaavailemalle järjestelmälle ylipäätään tuota ei-taloudellista statusta. Siitä on esimerkki Slovakiasta, joka sai omalle hankkeelleen EU-tuomioistuimelta hylkytuomion, kuten Uusi Suomi raportoi. EU-komissio on valittanut tuomioistuimen Slovakia-päätöksestä.

Eipä ihme, että Juuselan mielestä sote-uudistus on ajautunut eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäljiltä ”täydelliseen umpisolmuun”. Hän kirjoittaa, että ”valiokunnan mukaan käytännössä ainoa ratkaisu ongelmaan on se, että valinnanvapausmallista luovutaan”.

Siis kerran vielä tuo näkemys: ainoa ratkaisu ongelmaan on, että valinnanvapausmallista luovutaan.

Kaikkihan me tiedämme, mitä se tarkoittaisi. Vai tiedämmekö?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu