Kukaan suomalainen ei ole koskaan tehnyt sitä mitä Stubb teki

Tänään Helsingissä selvisi, kuka on keskustaoikeistolaisen Euroopan kansanpuolueen (EPP) kärkiehdokas ensi toukokuun europarlamenttivaaleissa.

Hän on saksalainen Manfred Weber, jonka vastaehdokkaana oli suomalainen Alexander Stubb (kok). Konservatiivien hallitseman EPP:n delegaatit jyräsivät liberaalin laidan Stubbin selvin lukemin 492–127.

Weberistä tulee Euroopan merkittävimmän poliittisen viran haltija, Euroopan komission puheenjohtaja, jos kuvio etenee kuten 2014. Se ei tosin välttämättä mene niin, varsinkaan jos eurooppalaiset suurten maiden oikeistopopulistit menestyvät toukokuun 2019 eurovaaleissa ja sekoittavat pakan.

Olisi ollut maanjäristys, jos Alexander Stubb olisi voittanut Weberin, mutta yrittämisen puutteesta häntä ei voi syyttää.

Stubb teki viiden viikon kampanjalla itseään ja Suomea tutuksi eri puolilla Eurooppaa ja sosiaalista mediaa. Se oli viihdyttävää seurattavaa.

Esittelyvideossaan ministerinä vuosina 2008–2016 toiminut mies sukkuloi euroympyröissä, EU-myönteiset mainossloganit vyöryvät ja taustalla soi Sunrise Avenuen Heartbreak Century. Samu Haberin bändi on sattumoisin menestynyt erityisen hyvin Saksassa. 

Yhdessä Twitterissä jakamassaan videossa hän, kampanjanimeltään Alex Stubb, kehui saksaksi olevansa Angela-fani viitaten tietysti liittokansleri Merkeliin.

 

Stubbille vahva näkyvyyden rakentaminen oli myös pakon sanelema juttu, koska kokoomuksen ja saksalaisen CDU/CSU:n yhdistävä EPP oli kielteinen ehdokkaiden yhteisille kohtaamisille ennen Helsingin kokousta.

Konservatiivinen Weber saikin pohjustaa rauhassa oman pelinsä eri valtioiden konservatiivipuolueiden johtajien kanssa kulisseissa. Avoimuudelle tämä esivaalin irvikuva ei ole voitto.

Stubbin kampanja oli markkinointitapaus vailla vertaa, vaikka kärkiehdokkuus jäi kauas.

Vastaavaa ei ole koskaan nähty suomalaisen poliitikon tekemänä, eikä suomalainen poliitikko ole myöskään koskaan näin avoimesti pyrkinyt EU-politiikan terävimmälle huipulle.

Kaukaisilta tuntuvat ne ajat, kun entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) oli viime vuosikymmenellä spekulaatioissa EU:n johtotehtäviin. Silloin tyylilajina oli lähinnä murahtelu, eikä ollut kärkiehdokkaita monikielisistä kampanjoista puhumattakaan.

Viittä eurooppalaista kieltä puhuvan Stubbin show on positiivinen esimerkki kaikille politiikan, mutta miksei myös kansainvälisen bisneksen huipulle pyrkiville suomalaisille nuorille. Osaamistaan saa ja pitää kehua ujostelematta, kun töitä hakee.

 

Joka tapauksessa Stubbin voi sanoa onnistuneen äänestyksessä kohtuullisesti, kokonaisuutena ehkä oikeinkin hyvin. Hintaa kampanjalle kertyi Helsingin Sanomien mukaan noin 30 000 euroa.

Viidennes äänistä on sinällään saavutus, mutta ennen kaikkea hänen nimensä jäi innokkaan kampanjoinnin myötä monen mieleen, kun ensi kevään eurovaalien jälkeen korkeita eurooppalaisia poliittisia posteja jaetaan.

Töitä Stubb nyt etsii, sillä kausi Euroopan investointipankin varapääjohtajana päättyy ensi kesänä. Lähteekö hän ehdolle eurovaaleihin, sitä ei tarina vielä kerro.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu