Antti Rinteen vinkeä juoni kapitalistien pään menoksi paljastui

Tulevan hallituksen pääministerin tai valtiovarainministerin salkussa tiukasti kiinni oleva Antti Rinne on porukoineen julkistanut tänään vaihtoehtobudjettinsa.

Sen pohjalta voi vetää johtopäätöksiä siitä, mihin suuntaan maata oltaisiin demareiden johdolla viemässä.

Demareilla on paljon esityksiä liittyen koulutuksen parantamiseen, ilmastonmuutoksen torjuntaan, köyhyyden poistamiseen ja työllisyyden parantamiseen, mutta ennen kaikkea he lupaavat lisää rahaa monille suomalaisille.

Kansaneläkkeisiin ja takuueläkkeisiin tehtäisiin korotuksia, opintotukeen parannuksia, pienituloisten verotukseen alennuksia ja varhaiskasvatusmaksuihin helpotuksia, jos vanhempien tulot ovat alhaiset.

Kauniita ajatuksia kaikki tähän mennessä.

Rahaa otettaisiin muun muassa yli 90 000 euroa ansiotuloina tienaavilta uudella veroluokalla (kiristys olisi varjobudjetin mukaan kaksi prosenttia), pääomatuloja saavilta korotetuilla pääomaveroilla (30->32% ja 34->35%) ja yrittäjiltä yrittäjävähennys poistamalla.

Sdp ottaisi myös enemmän suurimpien perintöjen saajilta nostamalla yli miljoonan euron lahjojen ja perintöjen veroastetta kahdella prosenttiyksiköllä.

 

Ylipäätään sdp:n ideana on siirtää verotuksen painopistettä työn verotuksesta omistamisen verotukseen. Palkansaajan verotus kevenisi heidän laskelmissaan noin 5 000 euron kuukausituloihin asti.

Pääomapiirit, eli leikkisästi sanottuna kapitalistit maksaisivat muille annettavat veronalennukset. Tai kyllä maksajiksi löytyy lopulta muitakin kuin pääoman edustajia.

Demarit ovat poimineet Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan julkaisemasta selvityksestä ajatuksen, että suuret institutionaaliset sijoittajat, eli esimerkiksi työeläkevakuutusyhtiöt, säätiöt, ulkomaiset sijoitusrahastot ja ammattiyhdistysliike alkaisivat maksaa osingoistaan viiden prosentin lähdeveroa.

Osinkojen lähdeveron vuosituotoksi on laskettu 400 miljoonaa, mikä on koko sdp:n vaihtoehtobudjetin kova ydin ja juuri se ratkaiseva matemaattinen keino päästä tasapainoisempaan lopputulokseen kuin Sipilän hallitus budjetteineen.

 

Rinteen demareiden juoni kapitalistien pään menoksi on lähes täydellinen.

Ensinnäkin, malli on poimittu elinkeinoelämän valtuuskunnan ajatuspajan Evan julkaisemasta analyysistä. Siis suoraan kapitalistien edusmiehiltä, joskin selvityksen Evalle on tehnyt apulaisprofessori Tomi Viitala.

Toisekseen, miten edes pääomapiirejä sujuvimmin myötäilevä oikeistopoliitikko kykenee vastustamaan mallia, joka pistäisi ay-liikkeen maksamaan osingoistaan veroja?

Mitä Rinne ei kauheasti mainosta, on se, että joku tuon myös Suomessa maksaa. Se joku on verotuloja tuottavat palkansaajat ja yritykset, koska työeläkemaksuihin tulisi välittömästi nostopainetta.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu