Nyt Suomen vaaleissa puhutaan autoverosta ja ilmastosta, ei maahanmuutosta

Kaksissa edellisissä eduskuntavaaleissa nähtiin oikeistopopulistinen rynnistys, mutta nyt edessämme ovat eduskuntavaalit, joissa näytettäisiin palailevan vähän vanhaan.

Kilpailu ykköspaikasta käydään keskustan, kokoomuksen ja sdp:n kesken aivan kuin Matti Vanhasen, Jyrki Kataisen ja Eero Heinäluoman johdolla vuoden 2007 vaaleissa. Pääministerin mahtivirkaa tavoittelevat Juha Sipilä, Petteri Orpo ja Antti Rinne Rinteen ja Orpon ollessa vahvimmilla.

Sdp ja kokoomus ovat ainoat puolueet, joiden kannatus liikkuu 20 prosentin maailmassa. Näin on ollut jo pitkään.

Tämänkertaisten eduskuntavaalien pääteemat sivuavat taloutta enemmän tai vähemmän. Parhaillaan esillä ovat ilmasto, verotus, kaivokset, valtion velkaantuminen ja köyhyys. Esimerkiksi maahanmuutto ei ole isosti tapetilla.

Kolmella suurella puolueella on veroista selkeitä näkemyseroja. Sdp ajaa perinteiseen tapaan pääoman tiukempaa verottamista, mikä ei ole kahden muun agendalla.

Yhdestä veroasiasta puolueissa ollaan melko yksimielisiä: auton hankinnan yhteydessä maksettavasta autoverosta voidaan siirtyä käytön verottamiseen. Asia ilmenee esimerkiksi Moottori-lehden kyselystä viime eduskuntavaalien alla.

Jyrkkyysaste vaihtelee. Kokoomus ilmoitti tiistaina, että moninaisen veivailun kohteena olleesta autoverosta pitäisi luopua kokonaan. Tätä mieltä on muuten ollut kolme neljästä kansalaisesta.

 

Suomi menee ihan omia latujaan, kun täkäläistä poliittista asetelmaa vertaa verrokkien, Saksan ja Ruotsin, viimekertaisten parlamenttivaalien asetelmaan. Ruotsissa kilpailijat pelkäsivät maahanmuuttovastaisen SD:n nousua jopa suurimmaksi puolueeksi.

Sekä Ruotsissa että Saksassa hallituksen muodostamisesta tuli hyvin, hyvin vaikeaa.

Suomessa kaksi suurta kolmesta muodostanee hallituksen rungon huhtikuun vaalien jälkeen. Laitapuolueet perussuomalaiset ja vasemmistoliitto eivät yltäne minkäänlaiseen vaa’ankieliasemaan.

Ylen tänään julkaiseman kannatusmittauksen mukaan perussuomalaiset ja vasemmistoliitto ovat noin kymmenen prosentin puolueita. Niistä ps on nyt suositumpi. Perussuomalaisten nousu vasemmistoliiton ohi nähtiin myös tuoreimmassa Alma-mittauksessa.

Keskustan kannatus liikkuu 15–16 prosentin paikkeilla ja vihreiden 13–14 prosentissa. Mielipidemittausten perusteella vihreiden eduskuntaryhmän koko olisi kasvamaan päin ja keskustan kutistumaan päin.

 

Vaan annapa olla, jos maailman tapahtumat alkavat ohjata Suomenkin keskustelua kiihkeiden populistien toivomaan suuntaan. Mahdollisista asetelman muuttajista ensimmäiseksi tulevat mieleen Brexit, Trump, Putin ja Italia.

Euroopan tasolla peli onkin ihan eri. EK:n Brysselin-toimiston johtaja Taneli Lahti arvioi tällä viikolla Uudessa Suomessa, että maahanmuuttovastaiset voivat saada toukokuussa parlamenttipaikoista neljänneksen.

On näköpiirissä, että uuden komission pystyttämisestä tulee jotakuinkin yhtä tuskallinen prosessi kuin Saksan hallituksen kasaamisesta.

Kauppalehdessä tänään julkaistuun kolumniin on lisätty tietoja tänään julkaistusta Yle-puoluekannatusmittauksesta.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu