Hallituksessa varaudutaan jo Sipilän soten kaatumiseen

Juha Sipilän (kesk) hallituksen suururakka sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus horjuu kaatumisen partaalla.

Hallituksen sote-hankkeen laskennallinen enemmistö eduskunnassa on enää hikiset 100–99. Minä tahansa päivänä tuokin enemmistö voi olla mennyttä.

Sipilän soten eteneminen voi tosin tyssätä jo eduskunnan perustuslakivaliokuntaan, jonka näkemys tullee ulos kuun taitteessa, ehkä ensi viikon perjantaina.

Saatoimme saada valiokunnan näkemyksistä esimakua siellä usein kuultavana olleiden valtiosääntöoikeuden professorien Tuomas Ojasen ja Juha Lavapuron kriittisistä kommenteista.

”Ainakaan kaikkia kohtia ei ole pystytty korjaamaan. Isoin ongelma on, että ehdotus näyttää johtavan siihen, että paljon palveluja tarvitsevien ihmisten asema vain heikkenee eli eriarvoistuminen oikeastaan vain lisääntyy, jos tuo ehdotus hyväksytään”, Lavapuro sanoi STT:lle. Hän oli tuonut julki vastaavia näkemyksiä viime viikolla Uudessa Suomessa.

”Jos jätetään tekemättä niin sanottu notifikaatio komissiolle, otetaan huomattava riski, että syntyy jälkikäteisiä tuomioistuinprosesseja, joissa valinnanvapausmallin suhdetta EU-oikeuteen selvitetään”, Ojanen puolestaan arvioi tämän viikon tiistaina STT:lle.

Tämä poltti jossain käämejä. Keskustalainen Kelan entinen pääjohtaja Liisa Hyssälä ehti epäillä professoreiden kommenttien olevan jo perustuslakivaliokunnan painostamista.

 

Yhtä kaikki, hallituksessa on havaittavissa varautumista tilanteeseen, että tämä sote valinnanvapauden ja maakuntauudistuksen kanssa ei syystä tai toisesta onnistu.

Niin sanottu narratiivi on lähtenyt jo siihen suuntaan, että vaikka tämä sote kaatuisi, valmistelu jatkuu tähän mennessä tehdyn työn pohjalta uudessa hallituksessa. Tästä ovat puhuneet pääministerin paikassa tiukimmin kiinni olevat demarit, mutta nyt pientä spekulointia kuullaan myös hallituksen ministereiltä.

”Se on seuraavan hallituksen asia, paljonko se käyttää hyväkseen töitä, joita on tehty tällä kaudella. Jos ne toteavat, ettei noista ole mihinkään, sitten alkaa alusta”, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) totesi torstaina Ratkaisu-seminaarissa Helsingin Finlandia-talolla.

Valmistelun hyödyntämisestä puhui Talouselämän mukaan myös sisäministeri Kai Mykkänen (kok): ”Sitä tullaan varmasti tekemään, mutta siitä tulee hirveä kiista, koska siellä on eri painotuksia”.

Painotuksista tiedetään, että kokoomus himoitsee mallia, joka toisi yksityiset yritykset samalle viivalle julkisten palveluntuottajien kanssa. Keskustalle maakuntahallinnon toteutuminen on ollut enemmän sydäntä lähellä.

 

Jos sdp pääsee huhtikuun vaalien jälkeen hallituksessa kuskin paikalle, yrittää se hyvin todennäköisesti purkaa sotea ainakin valinnanvapauden osalta, vaikka se olisi hyväksytty tässä eduskunnassa. Jos kokoomus päätyisi sen kaveriksi hallitukseen, voisi valinnanvapaudesta jäädä jotakin jäljelle.

Jos sote kaatuu eduskunnassa, aletaan seuraavassa eduskunnassa tehdä sdp:n johdolla Antti Rinteen sotea nykyvalmistelun pohjalta.  Siinä palveluiden järjestäminen koottaisiin maakuntamaisesti, mutta yksityiset yritykset tuskin pääsisivät kilpailemaan kunnallisten palveluntuottajien kanssa.

Siihen hommaan sdp:lle kävisi keskusta huomattavasti paremmin kaveriksi kuin kokoomus, mutta jos keskusta kärsii rökäletappion vaaleissa, voivat sdp ja kokoomus ajautua pakkoavioliittoon.

”Meidän tavoite on se, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen ja tuottaminen ovat samalla julkisella organisaatiolla, joka voi nytkin ostaa yksityiseltä, kolmannelta sektorilta ja kunnilta, mitä hallituksen mallissa ei voi tehdä”, sdp:n Rinne sanoi Uudelle Suomelle viime vuonna.

Näistä eduskuntavaaleista on puhuttu jo ilmastovaaleina ja maahanmuuttovaaleina, mutta on ihan mahdollista, että näistä tulee myös sote-vaalit. Siinä keskustelussa merkittävin jakolinja menisi kilpailun nimeen vannovan kokoomuksen ja julkisen palveluntuotannon nimeen vannovan sdp:n välillä.

Millähän puolella Sipilän keskusta olisi?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu