Antti Rinne ja Li Andersson saivat Esperistä vaaliaseen

”Suomen lähi- ja perushoitajaliiton, SuPerin, jäsen käynnisti soitollaan tapahtumaketjun, joka johti Esperin hoivakodin sulkemiseen lukuisten räikeiden rikkomusten seurauksena aluehallintoviranomaisen toimesta.”

Näin kirjoittaa SuPerin sopimusasiantuntija Teemu Hiilinen (vas) Uuden Suomen blogissaan.

Palveluasumista tarjoava Esperi Care on toiminut Kristiinankaupungissa tavalla, joka on pannut viranomaiset epäilemään toiminnan asiakasturvallisuutta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto sai lyhyellä aikavälillä ”vakavia, välittömään asiakasturvallisuuteen viittaavia yhteydenottoja”, kuten aluehallintovirasto tiedotti viime perjantaina.

Esperin Hoivakoti Ulrikassa havaitut epäkohdat liittyvät muun muassa hoitohenkilökunnan riittämättömään määrään ja lääkehoidon asianmukaisuuteen. Toiminta on keskeytetty.

 

Voimakkaasti eri puolille maata laajentunut Esperi Care on yhtiönä ollut pitkään liittojen hampaissa.

Melko tasan vuosi sitten tammikuussa SuPer julkaisi Esperiin liittyvän kyselynsä tuloksia. Ne tiivistyvät siihen näkemykseen, että ”riittämätön henkilöstömitoitus ja hankalat työvuorojärjestelyt ovat ajaneet hoitajat väsyksiin”.

Sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä niin ikään edustava Tehy teetti vuosi sitten myös jäsenkyselyn. Liiton saamien tulosten mukaan ”henkilöstömitoituksesta säästäminen vaarantaa potilasturvallisuutta Esperin työpaikoilla”.

SuPer ja Tehy ovat puhuneet ”haamuvuoroista” ja ”haamutyöntekijöistä”, eli työvuoroihin olisi merkitty tekijöitä, joita ei ole olemassa.

Yritys on kiistänyt ongelmat ja puhunut yli laatusuositusten olevista henkilöstömitoituksista.

 

Esperin tapaus nostaa tärkeällä tavalla keskusteluun hoidon laadun suomalaisissa hoivakodeissa. Säästäminen voi mennä liian pitkälle, eikä palvelua yrityksiltä ostava kunnallinen toimija ole välttämättä aina se ammattimaisin ostaja.

Poliittisesti tapaus Esperi osuu Juha Sipilän (kesk) hallituksen sote-uudistuksen kannalta mahdollisimman huonoon saumaan. Vasemmisto-oppositio pääsee moukuttamaan hallitusta demonisoimalla kaiken yksityisen palvelutuotannon.

”Olisiko jo aika myöntää sote-yksityistämisen ongelmat”, kyseli jo sdp:n veropoliittinen asiantuntija Lauri Finér.

Tämän kuohunnan poliittisia voittajia ovat Antti Rinne (sdp) ja Li Andersson (vas). Ja vaalitkin ovat tulossa.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu