Saako Jussi Halla-aho kaivettua nämä piilokannattajat esiin?

Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset on Yle Uutisten tuoreimman kannatuskyselyn selkein voittaja.

Perussuomalaisten nousu on ollut nähtävissä myös Alma Median kyselyissä, mutta Ylellä tällä kerralla nähty 12 prosenttia on jotain uutta.

Halla-ahon perussuomalaiset on nyt kiistatta suositumpi kuin puolue oli ennen hajoamista vuoden 2015 syksystä kesään 2017, jolloin se tarpoi ulkoministeri Timo Soinin (nyk. sin) johdolla kymmenen prosentin molemmin puolin.

Perussuomalaisten nousun taustalla arvioidaan olevan joulukuussa ja tammikuussa esiin nousseet raiskausrikosepäilyt. Rikoksista on epäiltynä useita maahanmuuttajataustaisia mieshenkilöitä.

”Perussuomalaisten kannatusnousu on aika mielenkiintoinen. Näyttää siltä, että se ei tule lainkaan muista puolueista. Kyse on siitä, että ihmiset, jotka ovat aiemmissa vaaleissa äänestäneet perussuomalaisia ja olleet epäilevällä kannalla, ovat nyt ryhmittyneet enenevissä määrin perussuomalaisten taakse”, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja tulkitsee tänään Ylelle.

 

Juuri perussuomalaisilla onkin piilossa potentiaalia, käy ilmi e2 Tutkimuksen eilen keskiviikkona esittelemästä tutkimuksesta.

Tutkijat Ville Pitkänen ja Jussi Westinen ovat selvittäneet äänestämättömien näkemyksiä vaaleissa 2007, 2011 ja 2015. Kiinnostavimmat tulokset koskevat kaksia viime vaaleja.

Kun kysyttiin, minkä puolueen ehdokasta äänestämätön kansalainen olisi äänestänyt, jos olisi äänestänyt, 25 prosenttia olisi valinnut perussuomalaiset 2011 ja vielä 21 prosenttia 2015 (Katso tämän kirjoituksen yhteydessä oleva taulukko).

Viime eduskuntavaaleissa mikään muu puolue ei yltänyt päälle kymmenen prosentin näiden ”piilokannattajien” osalta. Vuonna 2011 demarit ylsivät vielä äänestämättömien vaihtoehtona 15 prosenttiin.

Voidaan siis sanoa, että Timo Soinin perussuomalaiset oli lähellä yltää ykköstilalle etenkin jytkyvuonna 2011. Toisaalta, Jutta Urpilainen puolestaan olisi noussut 2011 pääministeriksi, jos sdp olisi saanut äänestämättömät tuolloin paremmin liikkeelle.

 

Halla-ahon perussuomalaisten vaalimenestys tänä keväänä riippuu siitä, missä asennossa maailma on huhtikuun puolivälissä ja miten johto kaivaa piilokannattajat esiin ja äänestämään.

Jos tunteet ovat pinnassa ja herkästi nukkumaan jäävät lähtevät liikkeelle, perussuomalaiset voisi ehkä kamppailla tasapäisesti tällä hetkellä parin prosenttiyksikön päässä olevien vihreiden kanssa.

Eri asia on se, mitä perussuomalaiset vaalimenestyksellään tekisi. Puolueen nykyisten johtohahmojen kykyyn tehdä yhteistyöhenkisesti hallituspolitiikkaa ei muissa puolueissa oikein luoteta, mikä ajaa sen lähes väistämättä jatkamaan oppositiossa.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu