Paavo Väyrynen ja Hjallis Harkimo vaarassa pudota

Vaikka edessä olevien eduskuntavaalien lopputulosta ei tietysti kukaan pysty ennakkoon tietämään, varmaa on, että paljon draamaa nähdään erityisesti yksilötasolla.

Jännitystä on ilmassa kaikkialla maassa, mutta aivan uudenlaiset nämä vaalit ovat maan suurimmassa vaalipiirissä Uudellamaalla. Viime vaalien kovimmat ääniharavat loistavat nyt poissaolollaan, pääministeripelin avaimet ovat tässä etelän piirissä, perussuomalaiset on hajonnut ja kolmella uudella ryhmällä on siellä mahdollisuus eduskuntapaikkaan.

Vuoden 2015 vaaleissa Uudenmaan voittaja oli keskusta, aivan kuten se oli koko Suomessa. Keskusta sai kaksi lisäpaikkaa, kokoomus hävisi vastaavasti, sdp menetti yhden ja rkp sai yhden lisää Carl Haglundin huiman äänimäärän siivittämänä.

Nyt keskustan veto on koko maan tasolla täysin hyytynyt, kokoomuksessa gallupkannatus yskii, sdp kiskoo mittauksissa kaulaa, rkp:lla ei ole kärkinimenään Haglundia, eikä perussuomalaisilla puolueen entistä kulttihahmoa Timo Soinia (sin), joka nyt myös vetäytyy eduskunnasta.

 

Uudenmaan kokonaispaikkaluku on noussut näissä vaaleissa edellisistä yhdellä 36:een, ja paikkajako menee uusiksi.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että sdp ja kokoomus saavat ehdokkaitaan vaalipiirissä läpi 8–10. Esimerkiksi Iltalehden monipuolinen vaalitietäjät-tarkastelu antaa niille yhdeksän kumpaisellekin. Se olisi paikallinen voitto demareille, joiden tulos paranisi kolmella, kun kokoomuksen tulos pysyisi vuoden 2015 tasolla. Siinä ratkeaisi ilmeisesti myös maan suurimman eduskuntaryhmän nimi.

Kannatusnousussa olevat vihreät tuplaisivat ennusteessa kuuteen kansanedustajaan (2015 kolme) perussuomalaiset saisi läpi neljä (kuusi), rkp kolme (neljä), keskusta kaksi (neljä), vasemmistoliitto yhden (yksi) ja kristillisdemokraatit yhden ehdokkaan (yksi).

Muille, eli käytännössä liike nytille, siniselle tulevaisuudelle tai seitsemän tähden liikkeelle tulisi ennusteessa yhteensä yksi paikka.

Kun tämä jako muutetaan muutamiksi kasvoiksi, huomataan, että kyseessä on aikamoinen pudotuspeli, joka osuisi erityisen rajusti perussuomalaisista irronneisiin sinisiin ja keskustaan.

Jos sinisistä ei mene yksikään läpi, putoaisivat eduskunnasta kansanedustaja-ministerit Jussi Niinistö ja Sampo Terho sekä kansanedustaja Simon Elo. Se on sinisille synkin skenaario, mutta näillä näkymin yhdellä heistä on tunnettuuden ja vanhojen äänisaaliiden perusteella kohtuullisen hyvät mahdollisuudet päästä läpi.

 

On täysin mahdollista, että liike nytin vetohahmo Harry Hjallis Harkimo ei tällä kertaa onnistu, vaikka hän kokoomuslaisena oli vuonna 2015 yksi vaalipiirin ääniharavoista. Liikkeellä ei ole muita tunnettuja vetovoimaisia ehdokkaita, mikä tekee yhteensä noin 15 000 äänen hankkimisen ryhmittymälle haasteelliseksi.

Myöskään keskustasta ovet paukkuen lähteneen tähtiliikkeen Paavo Väyrysen vaaliennuste ei ole paras mahdollinen. Muistaa sopii Väyrysen putoaminen eduskunnasta 2011, jolloin hän oli siirtynyt Lapin vaalipiiristä juuri Uudellemaalle.

Liike nytin, sen enempää kuin tähtiliikkeenkään ympärille, ei ole gallupien perusteella syntynyt pöhinää. Kaikkiaan ryhmä Muut sai Iltalehden tarkastelussa Uudenmaan piirissä 3,5 prosentin kannatuksen. Laskennallinen äänikynnys piirissä on esimerkiksi Ellun Kanojen vaaliasiantuntijan Jukka Mannisen mukaan 2,7 prosenttia.

Kokoomuksessa vetonauloina ovat kansanedustaja Elina Lepomäki ja kansanedustaja-ministeri Kai Mykkänen, nyt kun Harkimo on toisessa leirissä ja Alexander Stubb on jättänyt eduskuntatyön taakseen. Lisäksi on useita muita istuvia kansanedustajia ja uutena esimerkiksi Mervi Katainen.

 

Keskustan alueellinen kärki on kansanedustajakolmikko Antti Kaikkonen, Matti Vanhanen ja Eerikki Viljanen.

Jos vihreistä menee läpi kuusi ehdokasta tai neljäkin, nähdään Arkadianmäellä varmuudella uusia kasvoja. Jani Toivolan jäädessä pois jatkamassa olisivat vain Johanna Karimäki ja Jyrki Kasvi, mutta ehdokkaina on kiinnostavia nimiä Pirkka-Pekka Peteliuksesta, Katariina Sourista ja Rauli Virtasesta lähtien.

Perussuomalaisista kiinnostavia uusia yrittäjiä ovat puoluetoimiston Matti Putkonen ja Riikka Purra sekä samassa toimistossa puoluesihteerin työt jättävä Riikka Slunga-Poutsalo. Ehkä yksi heistä menee läpi siinäkin tilanteessa, että Leena Meri, Arja Juvonen ja Mika Niikko uusivat paikkansa.

Rkp:n istuvista kansanedustajista viimeksi sai vähiten ääniä varasijalta eduskuntaan noussut Veronica Rehn-Kivi. Hänen pitää tehdä hyvä kampanja paikkansa säilyttääkseen, jos puolueelta yksi paikka lähtee.

Eduskunnasta lähtevän vasemmistoliittolaisen Kari Uotilan paikalle on tarjolla muun muassa varakansanedustaja Jussi Saramo, puoluevaltuuston puheenjohtaja Pia Lohikoski ja Rakennusliiton Kyösti Suokas.

Kristillisdemokraateilla on täysi työ säilyttää ainoa kansanedustajan paikkansa Uudeltamaalta. Antero Laukkanen ei ole mikään itseoikeutettu jatkaja, kun paikkaa kärkkyy esimerkiksi viimeksi varalle jäänyt Jouko Jääskeläinen.

Sdp:ssä kansanedustajavetoista listaa vahvistavat esimerkiksi entinen kansanedustaja Arja Alho ja rauhanneuvottelija Hussein al-Taee.

 

Oma jännittävyytensä on siinä, minkälaisen äänipotin saa pääministerin paikalle tällä hetkellä matkalla oleva sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne Mäntsälästä. Kahden kuukauden sairauslomalta vaalikentille lähtenyt Rinne mennee suuren puolueen kärkihahmona heittämällä läpi, mutta henkilökohtaisen äänimäärän suuruus on arvoitus.

Politiikkaa seuraavien muistissa on valtakamppailu demareissa syksyllä 2016, joka huipentui siihen, että sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei lähtenyt lopulta haastamaan Rinnettä helmikuun 2017 puoluekokoukseen.

Tuossa tilanteessa sdp:n kannatus oli heikko, ja moni siellä halusi vaihtaa puheenjohtajaa, jonka pelastukseksi tuli kuin taivaan lahjana eduskunnan puhujalistakohu. Siinä syyt sai niskoilleen Lindtman.

Vuonna 2015 Antti Lindtman sai yli kymmenentuhatta ääntä, mikä oli vain puolitoista tuhatta vähemmän kuin puheenjohtaja Rinne. Puolueen piirissä suurta suosiota nauttiva vantaalaiskansanedustaja saattaa näissä vaaleissa kepittää äänissä Rinteen, mikä olisi puheenjohtajalle hieman noloa.

Jos sdp voittaa vaalit ja Antti Rinteestä tulee pääministeri, kuten tällä hetkellä näyttää, peittyisi tuo kolaus demariporukan yhteisen ilonpidon alle.

 

Edustajapaikkaennuste Uudellamaalla:

Kok 9 (viimeksi 9)

Sdp 9 (6)

Vihr 6 (3)

PS 4 (7)

Rkp 3 (4)

Kesk 2 (4)

Vas 1 (1)

KD 1 (1)

Muut 1 (0)

Lähde: Iltalehden vaaliasiantuntijoiden ennusteet

 

LUE MUUT VAALIVALVOJAT-SARJAN JUTUT:

Näkökulma: Petteri Orpon pelikirja sekosi totaalisesti

Näkökulma: Löytävätkö Antti Rinne ja Petteri Orpo toisensa 15.4.2019? – ”Ensitreffit alttarilla”

Näkökulma: Äänestäjä, varo kuulemaasi – Vaalien lähestyessä poliitikon on yhä vaikeampi puhua totta

Näkökulma: Kansa kyllästyi Juha Sipilän naamaan ja Suomi näyttää siirtyvän vasemmalle

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu