Juha Sipilän hallituksen taival sai surkean lopun

Jättimäisen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen kaatuminen on johtanut dramaattisen lopputulokseen: Juha Sipilän (kesk) hallitus on pyytänyt tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä eroa ja saanut sen.

LUE LISÄÄ: Nyt se tapahtui: Juha Sipilän hallitus on eronnut

Sote-uudistus yhdistettynä maakuntauudistukseen oli Sipilän keskusta-oikeistolaisen hallituksen kunnianhimoisin hanke. Sitä vatvottiin koko vaalikausi.

Päähallituspuolueista keskusta halusi erityisesti maakuntauudistuksen ja kokoomus valinnanvapauden sosiaali- ja terveyspalveluihin. Jälkimmäinen olisi tuonut yksityiset palveluntuottajat julkisen rinnalle. Nyt nämä haaveet on ainakin toistaiseksi haudattu.

Kaatuminen alkoi näyttää lopullisesti varmalta eilen, mutta varhain tänään Yle kertoi, että eduskunnan perustuslakivaliokunta oli lopettanut maakuntalakien valmistelun. Myös puhemiesneuvosto oli kutsuttu koolle päättämään lakien valmistelun lopettamisesta.

Edessä on hyppy suureen tuntemattomaan. Maakunnissa on tehty runsaasti valmisteluja sote-uudistuksen eteen ja ne ovat olleet ilmeisesti monilta osin turhia. Mitä tuolle valmistelulle tapahtuu?

Eduskuntavaaleihin on aikaa enää runsaat viisi viikkoa. Eduskunnan oppositio saa soten kaatumisesta lisää vettä myllyynsä, mikä tekee vaaliasetelman hallituspuolueiden keskustan, kokoomuksen ja sinisten kannalta hyvin vaikeaksi.

Kannatusmurheita hallituksella oli jo entuudestaan, kun yhteiskannatus oli pudonnut ale kolmannekseen.

LUE LISÄÄ: Nyt kaatuu Juha Sipilän hallitus – ”Outo farssi”

Huhtikuun 14. päivänä nähdään lopullisesti, kuinka paha isku tämä hallituksen kannalta oli.  On toki mahdollista, että kansalaiset olisivat niin sanotusti diskontanneet sote-hankkeen kaatumisen jo alkuvuoden gallupeissa. Tällöin kaikki pahat uutiset olisivat hallituspuolueiden kannalta jo sisällä vaaliennusteissa.

Presidentti Niinistö on pyytänyt Sipilän hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä. Vaalien jälkeen vallan kahvaan nousevat todennäköisesti sosialidemokraatit Antti Rinteen johdolla.

Juha Sipilän poliittiselle uralle tämä oli valtava isku. ”Pääministeri on syyllinen siihen, jos joku menee pieleen”, hän sanoi viime kuussa Ilta-Sanomien mukaan, kun häneltä kysyttiin sote-uudistuksen mahdollisesta kaatumisesta.

Yksi henkilö on ollut koko ajan oikeassa soten kaatumisesta: Helsingin kokoomuslainen pormestari Jan Vapaavuori. Hänelle tämä saattoi olla poliittisesti pelkästään hyvä asia.

LUE MYÖS: Yritysjohtajat: Sipilän hallitukselle arvosana 7,2 – norminpurussa

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu