Jussi Halla-aho pani Ylen polvilleen väittämällä ihan omiaan

Eduskunnan valvonnan alla toimiva Yleisradio joutui sunnuntai-iltana kiusalliseen tilanteeseen, kun osa sen ohjelmista poistui järjestelmäpäivityksen vuoksi Yle Areenasta.

Tilanteen käynnisti perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tviittaamalla sunnuntaina klo 18.28: ”Alkaa olla vaikea uskoa omia silmiään. Yle on poistanut Areenasta minun vaalitenttini. Katseluaika on kuulemma loppunut. Muiden puheenjohtajien tentit ovat tallella.”

Myöhemmin kävi ilmi, että Halla-ahon tentin lisäksi myös esimerkiksi Latela, Modernit miehet ja Kekseliäs nikkari Strömsöstä katosivat hetkeksi Areenasta. (Katso tästä lista poistuneista ohjelmista)

Koska Halla-aholla on noin 16 000 seuraajaa Twitterissä ja hän kuuluu eittämättä Suomen vaikutusvaltaisimpiin some-hahmoihin, oli hänen tviittinsä bensaa liekkeihin heille, joilla on taipumus epäillä niin sanottua valtamediaa ja Yleä erikseen monenmoisista tarkoitushakuisista juonista.

 

Halla-ahon tviittiin tuli tykkäyksiä enemmän kuin tavallisesti ja uudelleentviittauksiakin syntyi tavanomaista runsaammin. Kommenteissa Yleä syyteltiin muun muassa vaalivaikuttamisesta, ja Yle-veron maksaminen kyseenalaistettiin laajasti.

Sotkamon perussuomalaiset tiivisti asian näin: ”No jo on Ylellä taas toimintaa ja meidän verovaroin pyörittää tuommosta…”

Omien seuraajiensa ja muiden fanittajien voimakkaat reaktiot tuskin olivat yllätys Halla-aholle. Asia saatiin joukolla näyttämään hyvin pahalta.

Ylessä some-kohua torjuttiin silmiinpistävällä tarmolla. Näytti kuin siellä olisi ollut täysi Twitter-kriisinhallintaoperaatio käynnissä, kun useampikin henkilö jakoi informaatiota vian teknisestä luonteesta.

Nähtiin myös Ylen toimitusjohtajan Merja Ylä-Anttilan anteeksipyyntö, jonka hän saattoi Twitter-tyyliin @-merkillä erikseen Halla-ahon tietoon.

 

Illalla Areenan ongelmista kerrottiin Halla-ahon tapaus mainiten Ylen pääuutislähetyksessä, puoliyhdeksän tv-uutisissa. Verkkoon ilmestyi lisäksi Ylen (Halla-ahon tv-tenttiin Areenassa linkittävä) tiedote, jossa sanottiin näin:

”Viikonloppuna tehty päivitys Yle Areenan taustajärjestelmään aiheutti ongelmia Areenan sisältöihin. Sunnuntaina 31.3. noin klo 17.30 alkaen muutamia kymmeniä Yle Areenan sisältöjä jäi pois katselusta. Areenan käyttäjille virhe näkyi niin, että ohjelman tietojen mukaan sen katseluaika oli päättynyt. Yksi ohjelmista oli perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon vaalitentti. Se saatiin palautettua katsottavaksi noin klo 20.”

Ylen tekninen puoli korjasi teknisen vian ketterästi, sillä Halla-ahon tenttiä ei näkynyt Areenassa vain parina sunnuntai-illan tuntina. Se riitti Halla-aholle Twitter-manööverin tekemiseen, Ylen polvilleen panemiseen ja itselleen näkyvyyden hankkimiseen.

Vaalikampanjaa käyvän Halla-ahon alkuperäinen väite siitä, että Yle olisi poistanut juuri hänen vaalitenttinsä Areenasta, ei tosin kestä päivänvaloa.

Tämä teksti on julkaistu Vaalivalvojat-sarjassa Uudessa Suomessa, Kauppalehdessä ja Talouselämässä. Tässä kaikki Vaalivalvojat-jutut: https://www.uusisuomi.fi/aiheet/vaalivalvojat

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu