Li Anderssonin punavihreältä unelmalta putosi pohja

Ylen viimeisen puoluekannatusmittauksen tulos ennen sunnuntain eduskuntavaaleja on monella tavoin huomionarvoinen.

Ensinnäkin nyt muuttui lihaksi se, että perussuomalaisilla on pienenpieni mahdollisuus nousta Suomen suurimmaksi puolueeksi. Sillä on nousutrendi alla ja etäisyys pitkään johtoa pitäneeseen sdp:hen on tässä mittauksessa enää 2,7 prosenttiyksikköä.

Kannatuslukemat ovat 16,3 prosenttia ja 19,0 prosenttia perussuomalaiset ensin mainittuna. Petteri Orpon kokoomus on hyytynyt 15,9 prosenttiin ja sillä on hätä kädessä, koska se näyttää pudonneen kärkikisasta ja kakkospaikkakin on ainakin toistaiseksi mennyttä.

 

Demarit on ajautunut pahaan laskutrendiin. Vielä marraskuussa 2018 puolue ylsi Ylen gallupissa 22,7 prosenttiin, eli siitä se on tullut alas jo 3,7 prosenttiyksikköä.

Merkit ovat olleet samat myös Alma Median ja Helsingin Sanomien mittauksissa. Esimerkiksi Alma Median mittauksessa ero sdp:n ja perussuomalaisten ero oli kuitenkin vielä yli kuusi prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten mahdollisuudesta yltää ykköseksi muistuttivat eilen Talouselämälle tutkijat Karina Jutila e2:sta ja Johanna Vuorelma Tampereen yliopistosta.

Viestintätoimisto Ellun Kanojen tutkimusjohtaja, politiikan tilastonikkari Jukka Manninen muistutti heti tänä aamuna Twitterissä, että sdp:n gallupkierre ei ole vielä keskustan kevään 2015 kaltainen.

Keskusta putosi tuolloin lopulta 5,6 prosenttiyksikköä edellisestä joulukuusta vaalipäivään. Jos demarit putoaisi siis vielä kaksi prosenttiyksikköä, sen kohtalo olisi sama tosin sillä erotuksella, että noin 17 prosentilla ei taitaisi irrota suoraa hallituksenmuodostajan paikkaa.

 

Yhdeltä unelmalta näyttää aamun gallupin perusteella pudonneen viimeistään nyt lopullisesti pohja.

Punavihreiden piirissä – ja siellä erityisesti vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson – on elätelty ajatusta hallituksesta, jonka ydin on sdp, vihreät ja vasemmistoliitto. Kokoomus ei ole esimerkiksi niihin laskelmiin istunut.

”Meidän lähtökohta on se, että punavihreän hallitustyön ydin muodostuu demareista, vihreistä ja meidän välisestä yhteistyöstä”, Andersson on sanonut.

Punavihreän kolmikon kannatus putosi päivän gallupissa yhteensä 3,0 prosenttiyksikköä edellisestä kaikkien oltua alamäessä. Paikkoja näille kolmelle siunaantuisi Ylen ennusteessa enää 87. Sille pohjalle ei hallitusta muodosteta edes rkp:n avulla.

Voisikin käydä niin, että juuri vasemmistoliitto kellahtaisi ulos. Tilalle tulisi toinen suurista porvaripuolueista, kokoomus tai keskusta, jolloin kolmen tai neljän puolueen hallituksen enemmistöstä eduskunnassa tulisi kohtuullisen tukeva.

Vaikka Jussi Halla-ahon perussuomalaiset nousisi ykköseksi ja Halla-aho pääsisi ensimmäisenä tunnustelemaan hallituspohjaa, olisivat potentiaaliset kaverit vähissä. Varsin mahdollinen epäonnistuminen tunnusteluissa johtaisi siihen, että toiseksi tullut kokoaisi hallituksen. Lue lisää: Perussuomalaiset kelpaa hallituskumppaniksi vain 13 prosentille ehdokkaista – Katso minkä puolueiden kanssa kannattamasi puolue haluaa hallitukseen

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu