Antti Rinteelle kävi hyvin ja nolosti

Eduskuntavaalien sunnuntai-iltaisen tuloksen pohjalta vain yksi asia on uuden hallituksen kannalta varmaa: suurimman eduskuntapuolueen sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne lähtee tunnustelemaan Suomeen hallitusta.
Rinteen puolueen tulos jäi 40 kansanedustajaan, kun ennen vaaleja ennusteet pyörivät 45–50 edustajan maailmassa. Hirmuisen vahvalla mandaatilla Rinne ei liikkeelle voi lähteä, kun perussuomalaiset jäivät siitä vain yhden paikan verran ja kokoomus kaksi.
Uuden Suomen ja Alma Median vaalitulospalveluun pääset tästä linkistä.
Sdp on näistä kolmesta vaalien selvin voittaja, mikä vahvistaa sen asemaa jonkin verran. Sille tuli paikkoja lisää kuusi, kun perussuomalaiset ja kokoomus saivat kummatkin yhden lisää verrattuna vaaleihin 2015.
Punavihreä blokki, eli sdp lisättynä vihreillä ja vasemmistoliitolla sai yhteensä 15 paikkaa lisää. Se ei ole valtava määrä ottaen huomioon, että koko kolmikko kävi vaalit oppositiosta.
Keskustan 18 paikan romahdus kilpailee synkkyydessään vain sinisten kokonaan pois pyyhkiytymisen kanssa.
Nyt eri puolueissa laskeskellaan tiukasti, mikä pohja olisi toimintakykyinen ja antaisi eduskunnassa selvän enemmistön, eli sen taakse tulisi reilusti yli 100 paikkaa.
Tässä tarjolle muutama malli:
- Sdp+kok+vihr+rkp= 108 kansanedustajaa, kun Ahvenanmaan edustaja mukana. Melko niukka enemmistö, jossa kaikki olisivat vaa’ankieliasemassa. Myös rkp.
- Ps+kok+kesk = 108 kansanedustajaa. Melko niukka olisi enemmistö tässäkin tapauksessa ja keskusta vaalien pahimpana häviäjänä mukana. Kuinka pitkään riittäisi keskustan motivaatio?
- Sdp+kesk+vihr+vas+rkp = 117 kansanedustajaa, kun Ahvenanmaan edustaja mukana. Selkeä enemmistö, mutta vaalien pahin häviäjä keskusta tässäkin mukana.
Rinne esittää nyt tunnustelijana kysymykset ja muut vastaavat. Sunnuntainen lopputulos ei tehnyt Rinteen urakkaa helpoksi.
Jos jotain hyvää Rinteen tilanteessa on, niin se että hänen ei tarvitse alkaa rakentaa häviäjien hallitusta, kuten kokoomuksen Jyrki Katainen teki keväällä 2011. Silloin sekä sdp että kokoomus hävisivät paikkoja, mutta niistä tuli kuuden puolueen hallituksen runko.
Henkilötasolla Rinteen vaalimenestys ei päätä huimannut. Puheenjohtaja hävisi äänissä saman vaalipiirin, eli Uudenmaan Antti Lindtmanille Pirkanmaan superssuositusta Sanna Marinista puhumattakaan.
Vielä kun tähän lisää sen, että Rinteen puoluejohdosta vuonna 2014 sysäämä Jutta Urpilainen pienehköstä Vaasan vaalipiiristä oli lähellä saada enemmän ääniä kuin hän, oli tulos jopa hieman nolo.
Marin tuurasi puheenjohtajaa hänen sairauslomansa aikana alkuvuodesta pätevästi. Lindtman puolestaan oli tiettävästi hyvin lähellä haastaa Rinteen vuoden 2017 puoluekokouksessa, mutta sitten tuli puhujalistakohu, ja tätä kilpailua ei nähty.
Olisiko sdp yltänyt sinne 45–50 paikkaan, jos puoluetta olisi johtanut joku muu kuin vaalitenteissä hapuillut Rinne? Ehkä, ehkä ei.
Minkänhän talouden tilannekuvan Antti Rinne esittää hallitustunnustelijana vastattavaksi. Syntyykö siitä heti kompastuskivi ?
Helmikuussa julkistetussa valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuorossa tulevan vaalikauden hallinto- ja talouspolitiikan lähtökohdista on todettu jo varoittavat madonluvut sivulla 27:
“Julkinen talous on aiempaa heikommassa kunnossa kohtaamaan ikäviä yllätyksiä
“Julkisen talouden kestävyysongelmaa ei ole ratkaistu.”
———
Suomen valtion budjetissa I lisätalousarvion jälkeen on tälle vuodelle n. 1,9 mrd:n lainanottovaltuus.
Olen varma, että vaalien jälkeisellä hallituksella hallituspohjasta riippumatta on edessä joko lisävelanotto tai sopeutustoimet heti vuoden 2020 valtion budjettia kootessaan.
—
P.s. Onko SDP menettänyt suurimman puolueen aseman jo toukokuussa, kun uusia kannatusmittauksia julkaistaan ?
Ilmoita asiaton viesti
Tässä VM:n Martti Hetemäen näkemyksiä tämän päivän Kauppalehdessä. Hän ei suosittele varsinkaan veronkorotuksia.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vmn-hetemaki-ta…
”Jos verotusta kiristetään, se haittaa työllisyyttä ja talouskasvua ja sillä sitten pienennetään tätä talouden kakun kokoa, jolla rahoitetaan veroilla kaikki se hyvä, mitä julkinen sektori kansalaisille antaa palveluina ja etuuksina”.
Ilmoita asiaton viesti
Talouden tilannekuvasta hyvä tiivistelmä:
Kolumni Erkki Virtanen: : Karu arki iskee päälle heti vaalien jälkeen
YLE, Radio 1 Ykkösaamu, vaalienjälkeisenä aamuna, ma 15.4.2019 kello
https://areena.yle.fi/1-50092901 (6 pientä minuuttia)
Ilmoita asiaton viesti
Entä vaihtoehdot PS+Kok+Kesk+KD, Kok+PS+Kesk+KD?
Ilmoita asiaton viesti
Ei se mahdoton ole, mutta pidän epätodennäköisenä, koska punavihreä blokki otti vaalivoiton ja kyllä Rinne kaikkensa tekee, että saa hallituksen kasaan.
Ilmoita asiaton viesti
Neljän joukossa PS, Kok, Kesk. Rinne joutuisi tekemään ison takinkäännöksen.
Kokoomukselle ja Keskustalle on tarjolla kohtuullisen riittävä Sote- ja talouspolitiikan jatko, mikä tuskin toteutuu vasemmiston kanssa.
Sen lisäksi leikkauksia, säästöjä ja todennäköisesti taantumakin on tulossa seuraavan hallituksen aikana. Mitenhän Kokoomus tekisi näitä vasemmiston kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Minun veikkaus on se, että hallitusneuvottelija joudutaan Rinteestä vaihtamaan ja seuraava neuvottelija on Orpo, tai Halla-aho ja kokeillaan porvarivaihtoehtoa sillä kokoonpanolla mitä aikaisemmin kommentoin. Sitten viimeisimpänä korttina on odottamassa Rinne ja vasemmisto. Olen yllättynyt, jos tämä ratkeaa nopeasti ja niin, että Kokoomus istuu suoraan vasemmiston kanssa hallitukseen.
Jos niin käy, niin se vaatii isoja takinkäännöksiä.
Ilmoita asiaton viesti
On tulkintakysymys, ottiko punavihreä blokki vaalivoiton. Oikeistohan eduskunnassa enemmistönä on.
Ilmoita asiaton viesti
Suhteessa vaalitulokseen 2015 otti 15 lisäpaikkaa. Paljon enemmänkin oli tosin jossain vaiheessa kevättä tarjolla, mutta sdp ja vihreät eivät yltäneet gallup-huippuihinsa.
Ilmoita asiaton viesti
No se on vähän sama kuin formulakisoissa viimeiseksi jäänyt yltäisi seuraavassa skabassa toiseksi viimeiseksi. Ei semmoistakaan sankaria vielä voittajaksi tituleerattaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Petteri Orpo alleviivasi eilen, että ”ihmisarvo on jakamaton.” Se oli selvä viesti persujen suuntaan. En usko, että yksikään muu puolue, paitsi ehkä KD, lähtee edes neuvottelemaan persujen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea kuvitella jotta keskusta kovin innoissaan lähtee persujen tai sdp kelkkaan . Niin voimalla kuraa ovat Sipilän niskaan työntäneet .
Nyt on sitten Suomi saatu ”takaisin” .
Ilmoita asiaton viesti
Jos Keskustaa pyydetään hallitukseen, niin Sipilä takuulla lähtee! Sen verran on pyrkyä valtaan, että kaikki käy!
Onhan siellä monia keskeneräisiä hankkeita, kuten Vake:lle siirretyt valtion yhtiöt, joiden ’taseet’ pitää saada töihin!
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän tuon keskustan sairaalloisen mustamaalaus kampanjan voi lopettaa jo .
Katsotaan työllisyys tilastoja loppuvuojesta , kun uudet herrat päsmäröi .
Ilmoita asiaton viesti
Tämä arvokysymys olisi hyvä avata, etä tiedetään mistä puhutaa. Rinteen ja Orpon ihmisarvo kysymykset on ainakin minulle jääneet hämärän peittoon. Sitäpaitsi tärkeintä lienee turvallisuus, julkinen talous ja työpaikat.
Ilmoita asiaton viesti
Miten niin taloudel tai työpaikoil olis yhtään mitään väliä ?
Sipilä teki kaikkensa luodakseen työpaikkoja , murskatappio oli kiitos .
Ilmoita asiaton viesti
Miksi, oi miksi ei yksikään media ole tarttunut tähän silmänkääntötemppuun? Jos työtön ollut tunninkin viikossa aktivointitoimissa, häntä ei enää tilastoida työttömäksi. Älkää ihmiset levittäkö tuollaista kansankusetusta totuutena!
Ilmoita asiaton viesti
Pehmenee, pehmenee
”Maahanmuutosta puhuessaan Halla-aho totesi, että perussuomalaisten tavoitteena on ”lopettaa Suomen kannalta haitallinen maahanmuutto ja samaan aikaan mahdollistaa sellainen maahanmuutto, josta ei ole haittaa suomalaisille taloudellisesti tai muutenkaan”.
Ei enää puhettakaan koko humanitäärisen maahanmuuton lopettamisesta.
Taitaa se hillotolppa olla Halla-ahonkin takaraivossa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo on kyllä sama kanta Halla-aholta kuin ennenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Siulla petteri on pieni ymmärryksen puute, kun et käsitä tuosta Halla-ahon sanomisesta sitä, että koskee humanitääristä maahanmuuttoa, jolla on talouteen negatiivinen elinkaarivaikutus. Samoin koskee kolmansista maista tulevaa halpatyövoimaa, jos poistetaan työvoiman saatavuusharkinta.
Koita ryhdistäytyä ja ajattele asioita laajemmalla perspektiivillä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Monen suomalaisen mielestä meillä on tarpeeksi taloudellisia ongelmia jo nyt ilman että huonontaisimme tilannetta entisestään. Vähän vaikeaksi menee kansalaisista huolehtiminen mikäli tilannetta vielä pahennetaan – tilanteen ollessa jo nyt kehno monin tavoin.
Ilmoita asiaton viesti
Ai se pitää lukea rivien välistä, sitä sanaa humanitäärinen ei tällä kertaa käytetty, varmaan selvä vahinko.
Syvä anteeksipyyntö heikosta ymmärryksestäni.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisit viitsinyt joskus kuunnella mitä Halla-aho sanoo, niin ei tuo olisi voinut tulla yllätyksenä.
Ilmoita asiaton viesti
19# Tuolla Ritalalla on niin voimakas agenda ja yksinkertainen maailmankatsomus että hän ei pysty keskustelemaan politiikasta ilman värinäköä ja kehittävää otetta. Ei ole johtaja ainesta. Se on tuollaista ihme vikinää ja väittelyä ilman asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Etkö Markku tee loogisen kuperkeikan kirjoituksessasi?
Ensin kirjoitat että Perussuomalaiset voittivat yhden paikan ja sitten perään että Siniset putosivat kokonaan pois? Sinisethän eivät ole sama kuin Perussuomalaiset?
Onneksi lisäät tuon välttämättömän vertauksen ”verrattuna vaaleihin 2015”.
Siispä, Perussuomalaiset tuplasivat paikkalukunsa + 1 paikka. Eli 19:a 39:n.
PS+Kok+Kesk+KD ei olisi myöskään ollenkaan mahdoton. Ei vasemmistoa ollenkaan mukana. Se takaisi sen että menoja ei kasvatettaisi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa ollaan sen perimmäisen kysymyksen ääressä, että mihin verrataan. Jos perussuomalaisten tulosta verrataan edellisiin vaaleihin, lisäystä on se yksi. Ymmärrän kyllä myös sen näkemyksen, että jos verrataan jakautuneen puolueen eduskuntaryhmän kokoon, on lisäystä peräti 22, mikä varmasti ilahduttaa puolueen väkeä. Joka tapauksessa ps on näiden vaalien jälkeen toiseksi suurin eduskuntapuolue aivan kuten se oli 2015 vaalien jälkeen.
Miten muut siihen tässä tilanteessa suhtautuvat, on vähän arvoitus, mutta ennen vaaleja käyty sananvaihto ja tv:ssä nähdyt käsien nostelut viittaavat siihen, että ainakaan nyt hallituspohjaa rakentava Rinne ei olisi valmis ps-yhteistyöhön.
Tässä aiheesta:
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/277315-antti-rinn…
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kannattaa muistaa, että loikkauksen tehneet eivät missään vaiheessa saaneet äänestäjiä mukaan uuteen puolueeseen, eli loikkaus ei vaikuttanut perussuomalaisten kannatuspohjaan paljoakaan, ja tosiasiassa puolue on sen kannatuksen kokoinen. Eli tosiasiassa puolue ei jakaantunut kahtia vaikka eduskuntaryhmästä yli puolet siitä erosikin.
Ilmoita asiaton viesti
Jakaantumisen aikoihin kannatus oli huvennut kymmenprosentin tuntumaan. Se oli sitä aikaa, kun vihreät vielä virittelivät Pääministeri kisaan kokoomuksen kanssa ja persuille povattiin pysyvää paikkaa alle kymmenessä.
Ehkä tulevaisuudessa vihreillä napsahtaa. Pelkkänä naispuolueena se tuskin onnistuu.
Ilmoita asiaton viesti
On tarkoituksenmukaista ilmeisesti, että Perussuomalaisten vaalivoitosta ei juurikaan puhuta.
Miksi verrata tilanteeseen, jossa puolue oli kokonainen. Perussuomaisilla on tällä hetkellä tietääkseni alle 20 kansanedustajaa ja uudessa 39. Lisäys on selkeästi suurempi kuin demarien, vasemmistoliiton ja vihreitten paikkojen kasvu ja suurempi kuin vasemmistoliiton tai vihreitten koko edustajamäärä. Ja nämä kehuvat suuresta vaalivoitosta.
Mitä tulos taas merkitsee poliittisesti, on eri asia.
Ilmoita asiaton viesti
Huusko on ehkä hieman puolueellinen ja saattaa hieman vituttaa, kun mene analyysikin pikkuisen pieleen 14.4.2019 20:06.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/277541-nakokulma-…
Ilmoita asiaton viesti
Ei ketuta yhtään. Kirjoitin erävoitosta ja kuvasin tilannetta sillä hetkellä. Oli siellä muuten tällainenkin lause: ”Ennakkoääniä tarkastellessa kannattaa huomioida, että tulos on perinteisesti yliarvioinut keskustan ja sdp:n lopullista tulosta, mutta aliarvioinut perussuomalaisten tulosta.”
Ja toisaalta, punavihreä blokki lisäsi paikkoja 15:llä lopullisissa tuloksissa.
Oli muuten tällainenkin väliaikatilanne-näkökulma myöhemmin illalla: Jussi Halla-aho käänsi pelin vaaliviikolla – haastaa jo Antti Rinteen ykköspaikan
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/277554-nakokulma-…
Ilmoita asiaton viesti
Perussuomalaisten vaikutus valtakunnan politiikkaan on nyt todella merkittävä. Mikään suurista puolueista ei päässyt 20%:n äänisaaliiseen ja edessä on hankalia hallitusvaihtoehtoja.
Eiköhän Huuskokin ole samaa mieltä, että Perussuomalaiset vaikuttavat merkittävällä tavalla valtakunnan politiikkaan? 😉
Myös Ritalakin joutuu tämän myöntämään. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Se vaikuttaminen selviää hallitusneuvottelujen jälkeen, ei se sen kummempi vaikuttaja ole kuin mikään muukaan puolue.
Kannattaa hieman rauhoittua, ja miettiä, että demarit voitti ja jos saavat hallituksen kasaan, ja persut ovat oppositiossa, niin silloin se vaikutus Suomen asioihin on pelkkää huutamista ja mölyämistä.
On lapsellista luulla, että Suomessa oppositiossa voisi vaikutta, ei vaikuttanut nykyoppositiokaan hiukkaakaan tämä porvarihallituksen päätöksiin.
Ilmoita asiaton viesti
En kirjoittanut oppositiossa vaikuttamisesta, vaan vaaleista ja minkälaiseksi yhden puolueen vaikutuksesta hallitustilanne on muodostumassa. Joten Ritala joutuu myöntämään merkittävän vaikuttamisen tapahtuneen. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Onko tilanne muuttunut johonkin v.2011 vaalien jälkeen?
Samanlaista vaikeaa se on olut joka vaaleissa.
Jos sis perujen tavoitteena on vain vaikeuttaa päätöksentekoa, niin sen tietenkin myönnän.
Oma väki haluaa hallitukseen, mutta ei saa luopua omista tavoitteista, tuo on niin mahdoton yhtälä, että siksi persut oppositioon joutuvatkin.
Tai jos sitten tekevät kompromisseja, niin kannatus puolittuu hetkessä.
Mitä luulet persujen kentä olevan mieltä kunnianhimoisesta ilmastopolitiikasta ja eurooppamyönteisyydestä?
Noista kahdesta ei uovu yksikään puolue oli sitten oikeistoa tai vasemmistoa.
Sitä saa taas kerran mitä tilaa, paljon ääniä, mutta ei kykyä käyttää kannatusta.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus on tilanteessa, jossa se joutuu valitsemaan vasemmistolaisen talouspolitiikan ja jonkin verran kireämmän maahanmuuttopolitiikan, sekä heidän sote-uudistustyön jatkamisen välillä.
Siinä on realiteetit. Uskotko, että Rinne ja demarit tekisivät suuren takinkäännöksen? Entä valitsisiko Kokoomus vasemmistolaisen talouspolitiikan?
Ilmoita asiaton viesti
Katotaan kumpi on oikeassa, sittenpähän tuo nähdään, sinäkin olet vielä vaalipuheiden lumossa, etkä näe, miten on ennenkin tehty noiden kanssa yhteistyötä monet kerrat.
Aika näyttää, ja myönnän kyllä jos olen väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on neuvottelutaktiikasta, eikä vaalipuheista, on yllättävää jos Kokoomus menisi helpolla suoraan hallitukseen SDP:n kanssa, kun ei voi hävitä mitään yrittäessään peluuttaa kortteja tilanteeseen, jossa vaihdetaan hallitusneuvottelijaa kokeilemaan porvarivaihtoehtoa, koska sen jälkeen on jokatapauksessa ainakin varalla odottamassa Rinne-kortti pöydässä.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoisintahan tässä ”vaikuttamisessa” on se, että Perussuomalaisten vaikutus hallituspolitiikkaan on ollut suuri jo tällä kaudella.
Istuva hallitushan sanoo tehneensä vaikka kuinka suuria kiristyksiä ym. pakolais- ja maahanmuuttopolitiikkaan vaikka ei Perussuomalaiset edes ole olleet hallituksessa. Terho (-kin) oli jo lähes paniikissa kun kertoi näistä.
Samoin karkotuksia ja palautuksia on tehty vaikka kuinka paljon kuten myös lakimuutoksia. Ainakin jos oli uskomista Petteri Orpoon ja Sampio Terhoon. Ja taytyyhän ministerismiehiin uskoa.
Ilmoita asiaton viesti
Persut olivat silloin hallituksessa, ja vihastuivat, kun ei hallitusohjelmaa heidän mielestään noudatettu.
Sekö on sitä vaikuttamista sitten?
Oppositiossa hei eivät vaikuttanee enää mihinkään, lähinnä äänestuvät tyhjää.
Ilmoita asiaton viesti
Taidat itsekin tietää ettei tuo pidä paikkaansa. Ja mikäli perussuomalaiset nyt jätetään oppositioon, niin heidän kannatuksen nousun pelko pitää suurimmat hulluudet kurissa – tai jos ei pidä, niin perussuomalaiset ovat reilusti suurin puolue seuraavissa eduskuntavaaleissa. Näin se kuule menee.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä siitä, jos on suurin, jollei linja muille kelpaa?
Ei Suomessa enää mikään puolue saa yhtäkkiä yli 20% kannatusta.
Ja 20% kannatuksella ei yksin Suomea johdeta, pitää tehdä yhteistyötä, ja se ei persuilta onnistu
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tuolla tuloksella politiikkaan vaikutetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kakkostila ja 39 paikkaa on varmasti ps:n puolueväelle huima voitto. Muiden silmissä ps on kuitenkin aika lailla saman kokoinen kuin vuoden 2015 vaalien jälkeen.
Selvää on, että puolue on muuttunut. Esimerkiksi uutistoimisto AFP, josta Jouni Snellman omassa blogissaan mainitsi, pitää perussuomalaisia yksiselitteisesti äärikoikeistona ja Halla-ahoa kovan linjan poliitikkona:
https://www.afp.com/en/news/15/finlands-social-dem…
”Meanwhile the Finns Party, which won 39 seats, had focused almost entirely on an anti-immigration agenda under the leadership of hardline MEP Jussi Halla-aho, who also decried the ”climate hysteria” of the other parties.”
Ilmoita asiaton viesti
”…pitää perussuomalaisia yksiselitteisesti äärikoikeistona ja Halla-ahoa kovan linjan poliitikkona.”
Äänestäjien yleinen mielipide ratkaisee, uutistoimistot yrittävät tehdä juttuja, joilla saa lukijoita.
Ilmoita asiaton viesti
Niin ei tämä tilanne nyt ole mitenkään erikoinen, kun vertaa v.2015 tuloksiin.
Silloin persut oli erilainen ja hallituspaikka oli heti saavutettavissa. Nyt ovat persut siirtyneet puheissaan ja toimissaan jyrkempään suuntaan, ja se sitten todennäköisesti estää hallitukseen pääsyn, jollei takki taas käänny.
Uskoisin kannattajien olevan todella pettyneitä, että tuolla kannatuksella hallitukseen pääsy on silti vaikeaa, sitä omaa linjaa pitää tietysti puolustaa, mutta jos se eroaa selvästi yli 82% äänestäjien linjasta, ei voi oikein odottaa muuta kuin oppositiopaikkaa.
Persuille ei käy kompromissit, ja siksipä tilanne on vaikea, sen myönsi myös Halla-aho, kenttä haluaa hallitukseen, mutta linjasta ei saa luopua.
Tämä on se persujen ongelma, jos menet hallitukseen kannatus puolittuu, koska suuri osa kannattajista pettyy.
Sitä saa mitä tilaa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, että mitähän se norsu minusta ajattelee?
Me täältä kaukaa käymme kysymässä briteiltä tai ranskalaisilta tai amerikkalaisilta että kuinka asiat ovat heidän maassaan.
Sitten me menemme samoihin paikkoihin ja kysymme että kuinka asiat ovat täällä kotona?
Molemmat termit anti-immigration ja decride ovat virheellisä jos puhutaan Perussuomalaisten ”agendasta”.
Kyseessä ei ole maahanmuuton vastaisuus vaan tietynlaisen, meille monessa mielessä haitallisen maahanmuuton vastustaminen.
Perussuomalaiset eivät myöskään ”leimaa” muiden puolueiden ”climate hysteriaa”. Perussuoamalaisten mielestä ilmastoon puuttuminen pitää tehdä siellä missä se on tehokkainta ja saavutetaan suurimmat hyödyt.
Ilmoita asiaton viesti
Monenkeskisessä maailmassa silläkin on merkitystä, miten muut suhtautuvat. Tästä esimerkkinä Venäjä ja Unkari, jotka ovat ajaneet itsensä paitsioon.
Ilmoita asiaton viesti
Eli kannattaako nyt sitten siirtyä persujen linjalle maahanmuuttopolitiikassa? Muissa EU-maissa on jo pitkään harjoitettu paljon kireämpää maahanmuuttopolitiikkaa, kuin Suomessa. Esim. Tanskassa demaritkin vetävät paljon tiukempaa linjaa, kuin persut.
Joudummeko siis paitsioon, jos emme kiristä huomattavasti maahanmuuttopolitiikkamme linjaa?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin mielenkiintoinen tilanne. Kaiketi hallitusohjelmaa kasataa VM:n ennusteiden pohjalta joihin verrattuna vasurihallitus olisi aika kaamea vaihtoehto, kun pitäisi sitä vastuuta julkisesta taloudesta kantaa, se onnistuisi kaiketi parhaiten samalla kok+kesk+ps kombolla, mutta se arvopohja joka siis ei ole taloudesta vastuullisesti huolehtiva vaan joku ihmisarvo jota taas ei kai voi sinne budjetin sarakkeisiin kuitenkaan kirjoittaa. Mutta näitä on veivattu esim. tuossa Jorma Nordlinin blogissa ihan ansiokkaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Huusko kirjoittaa ”Kakkostila ja 39 paikkaa on varmasti ps:n puolueväelle huima voitto. Muiden silmissä ps on kuitenkin aika lailla saman kokoinen kuin vuoden 2015 vaalien jälkeen.”
Näin maalaisjärjellä katsottuna eduskunnassa perussuomalaisilla on alle 20 kansanedustajaa. Tulevassa 39, kummalta tuntuu, että lukumäärä olisi sama.Totta tietenkin on , että edellisissä vaaleissa edustajia oli 38, mutta heistä sattuu parikymmentä edustamaan toista puoluetta. Noin vain tiedoksi, ellei tämä vielä ole selville tullut.
Ilmoita asiaton viesti
Selväähän se on, että samat henkilöt jotka kesällä 2017 julistivat perussuomalaisten olevan eri puolue kuin aiemmin ja joista osa povaamalla povasi puolueen jääneen pieneksi ps:n kannatuksen madellessa, ovat nyt mitätöimässä kovaa kannatuskasvua ja tulosta vertaamalla niitä aiemman, sen eri puolueen tulokseen.
Kätevää.
Ilmoita asiaton viesti
Itänaapurissa toivotaan perussuomalaisten nousua uuteen hallitukseen ja ratkaisun syntymistä vielä ennen eurovaaleja. Se yhdessä Ekren hallitukseen nostaneen Viron hallitusratkaisun kanssa saisi maahanmuuttovastaisen äärioikeiston näyttämään vähän hovikelpoisemmalta myös muualla Euroopassa.
Onneksi sekä Antti Rinne että Petteri Orpo ovat vaalien alla viestittäneet, ettei tuollainen ratkaisu oikein sovi heidän arvoihinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, yksi iso asia on persujen EU-vastaisuus, johon eivät muut puolueet taivu milloinkaan. Siitä on persujen luovuttava varmasti, jos haaveilee hallitukseen pääsystä.
Ja sitten se on taas kannattajien pettämistä.
Ilmoita asiaton viesti
EU-vastustus kelpasi Kokoomukselle ja Keskustalle Soinin istuessa ulkoministeriksi hallitukseen. Joten se kelpaa jatkossakin, mikäli tarjolla on riittävän edullinen vaihtoehto vasemmistolle.
Nyt jotenkin Ritala näyttää unohtelevan oleellisia asioita. 😉
Ilmoita asiaton viesti
Mikä hallituksen EU-vastaisuus, sitäkö Soini noudatti?
Miksi sitten Soini olikin petturi?
Kyllä nyt on Nordlinilla pasmat ihan sekaisin
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitit (kommentti 25) persujen EU-vastaisuudesta, etkä hallituksen, vastasin siihen. Se kelpasi Sipilälle ja Orpolle, kunhan sitä ei kovin näkyvästi ajettu. Etkö ole seurannut Sipilän hallituksen tekemisiä? Orpo ja Sipilä joutuivat tekemään Terholle pelin selväksi, kun Terhosta tuli ministeri, kun Terho veti näkyvästi EU-vastaista politiikkaa. Kuitenkin Terho jatkoi myöhemmin ministerinä tätä kriittistä linjaa kirjoituksissaan. Ei ole pasmat sekaisin, vaan hyvin muistan nämä tilanteet.
Ilmoita asiaton viesti
Itseasiassa Soinikin teki mitä ihmeellisimpiä irtiottoja ja syntyi vaikutelma, että siniset tekevät oppositiopolitiikkaa samalla istuessaan hallituksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Eu : n tolasta voi kertoa lisää vaalien jälkeen ja voimme jännityksellä odottaa mitä merkitystä jonkun suomalaisen puolueen vastaisuudella tai myönteisyydellä on esim. liittovaltiokehitykseen. ”persujen EU-vastaisuus” on kyllä melkoinen nolla-argumentti.
Ilmoita asiaton viesti
Keskusta lähti Kokoomuksen kanssa hallitukseen 2007 ja miten kävi, roima vaalitappio -11 vaaleissa ja sama toistui jälleen, ”Ei koskaan enää” totesi tänään kepulainen ystäväni hallitusyhteistyöstä kokoomuksen kanssa. Keskusta tekisi viisaasti mikäli se palaisi juurilleen, alkiolaisuuteen ja lähtisi hallitukseen jonka muodostaisivat Sdp, Kesk. Vihr. Rkp ja vas.liitto. Keskustan kenttä kun on vahvasti ”punamultamielinen” sen Sipilä sai nyt karvaasti kokea.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustan on siirryttävä Sipilän asettamasta linjasta vasemmalle, jos olisi jotain mahdollisuuksia. Sipilältä se tuskin onnistuu.
Ilmoita asiaton viesti
Sipilä poistuu kuviosta itse tai Keskusta poistaa hänet ja palaa omalle, normaalille paikalleen poliittiseen keskustaan, jossa nyt on melkoinen tyhjiö.
Keskustavasemmistolainen SDP ja keskustakeskustalainen Keskusta löytävät kyllä toisensa.
SDP + Keskusta + Vihreät + Vasemmistoliitto + RKP on se koalitio, jonka valtakunta tarvitsee.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Keskustassa on soinilaisen hillotolppapolitiikan hakijoita, niin siinä tapauksessa toikin voisi olla mahdollista. Ministerin paikkoja olisi tossa jaossa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, Jorma, siihen se ei perustu. Se perustuu siihen, että Sipilän johdolla Keskusta teki saman, minkä Lipposen johdolla SDP eli Kokoomuksesta oikealta ohi, jossa laidat ovat vastassa, ja noutaja tulee, kuten onkin tultava eli omat kaikkoavat, kun oma puolue onkin jossakin muualla, kuin pitäisi. Kyse on siitä, että Keskustan paikka on aidosti keskellä eikä oikealla laidalla. Parhaimmillaan Keskusta lyö kaksi kärpästä: löytää oman luontevan keskellä sijaitsevan paikkansa ja voittaa omiaan takaisin hallitusvastuussa sellaisen kanssa, joka ei puukota selkään Kokoomuksen tapaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä vuosituhannella ollessaan ykkös- tai kakkospuolueena samassa hallituksessa Kokoomuksen kanssa SDP on kerran hukannut kannatuksensa (ja vasta nyt toipumassa, saavutettu voitto oli vielä kaukana potentiaalista), Keskusta on nyt hukannut kahdesti kannatuksensa ja hallitusvastuussa ollut PS haljennut kahtia, joista toinen osa on nyt historiaa ja toisen osan pelasti yleiseurooppalainen trendi sekä talvella tapahtuneet ulkomaalaisiin liitetyt raiskaustapaukset.
Miten Kokoomus sen tekee? Se onnistuu teettämään toisilla itsensä näköistä politiikkaa, ja se, jonka näköistä tehdään, se voittaa. Niinpä Kokoomus tälläkin kertaa selvisi kuivin jaloin, siihen liitetystä vanhuspalveluskandaalista (sekä lasten päivähoitoskandaalista) riippumatta, riippumatta hallintareksiteristä, jonka se toteututti hallitusohjelman vastaisesti (= isku Keskustan ja Sinisten selkään) ja samalla asiantuntijatahojen kuten verottajan ja poliisin käsityksen vastaisesti.
Yhdenkään puolueen ei pidä vaarantaa itseään ja samalla mahdollisuutta rakentaa yhteiskuntaamme siksi, että meillä on mafian (= johon ei voi luottaa) kaltaisesti toimiva puolue, Kokoomus.
Ilmoita asiaton viesti
Jos auringonlaskun puoluetta etsit, niin kyllä se on SDP eikä PS. Demarien tämänkertainen menestys oli vain ryppy – kuolleen kissan pomppu – pitkään jatkuneessa laskevassa trendissä, sillä puolue sai näissä vaaleissa toiseksi huonoimman tuloksensa koskaan.
SDP:n kannattajakunnan keski-ikä on 65 vuotta. Nuorten kannattajien puute tulee näkymään kannatuksen laskuna myös tulevaisuudessa.
Mitä mafiamaisuuteen tulee, SDP:n kytkös ay-liikkeeseen sekä ulkoparlamentaaristen painostuskeinojen käyttö vasta mafiaa muistuttaakin. Toki Kokoomuksellakin on vastaava kytkös työnantajajärjestöihin, mutta poliittisten lakkojen kaltaista vipuvartta sillä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Erehdyt ja ajan myötä oivallat sen itsekin.
Ilmoita asiaton viesti
Sepä jää nähtäväksi.
Tosiasia kuitenkin on, että SDP:lle on nykyään aatemaailmansa osalta samankaltaisia vaihtoehtoja, jotka vetoavat nuoriin. Aiemmin puolueella ei ollut juurikaan suoria kilpailijoita omalla sektorillaan.
Ilmoita asiaton viesti
Liittyy siihen, että hyvinvointivaltio (poliittisessa oikeistossa enempi termillä hyvinvointiyhteiskunta) on jonkinlainen standardi, itsestäänselvyys. Sellaisen puolustaminen ei tässä-ja-nyt näytä tarpeelliselta, ennen kuin se sellaiseksi muuttuu esimerkiksi vahvan bisneistämisen seurauksena, jolloin palvelujen saatavuus voikin käydä alueellisesti vaikeaksi ja palveluiden hinnat karata niin, että kaikilla ei enää olekaan varaa/mahdollisuutta siihen, mitä hyvinvointivaltiolla tavoiteltiin.
(Esimerkki toisaalta: Vihreiden ongelma on siinä, että tietyn vihreyden läpäistyä koko puoluekentän Vihreät ovat tehtävänsä tehneet ja kannatus voi luisua tai sitten on keksittävä ideologisesti jotakin muuta, jolta itse asiassa näyttää. Ruotsissahan se on selkeästi ympäristöpuolue.)
Ilmoita asiaton viesti
Tätä uuden ajan kansanrintamavaihtoehtoa tarjoaa myös sdp:n entinen puoluesihteeri Mikael Jungner blogissaan: http://mikaeljungner.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2744…?
Ilmoita asiaton viesti
Iso kysymys on, pelaavatko Keskusta ja Kokoomus hallitusnevuotteluissa keskinäisellä yhteistyökuviolla ja porvarivaihtoehdolla?
Käykö Sipilälle ja Keskustalle vasemmistolaisempi talouspolitiikka?
Ilmoita asiaton viesti
Näillä palstoilla on nähty ainakin sinisten ministereitä, joten heille uusintamatsiin EU-vaalissa Halla-ahon kanssa, ja miksei muillekin:
Vanha kartanokulttuuri on ladannut kirkkoslaavin tohtori Halla-ahoon suuria odotuksia valituista valituimpien erityisyyden säilyttämiseksi kieliperustalla aateliston varsinaisten erivapauksien tultua puretuiksi yksilön valinnanvapautta rajoittavina valistusajan ihmisihanteiden myötä myös kaukaisessa Suomessa. Voitaneen olettaa, etteivät maahanmuuttajien lapset pääse peruseiralaisten kanssa samoihin luokkahuoneisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ihmeelistä vääntelyä sinulta haittamaahanmuuton vastustamisesta, voit jo lopettaa, vaalit oli jo.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaisin, että ”yllättäen” kokoomus/keskusta ja demarit löytävät sen yhteisen sävelen.
Niin se Suomessa aina menee, luovutaan hiukan omista, annetaan hiukan toiselle ja sitten lyödään kättä päälle.
Vai luuleko joku ihan aikuisten oikeasti, että esim. Orpo ja Rinne eivät olisi vaihoehdoista jo pitkälti keskenään jutelleet.
Kyllä siellä on pojat jo palavereja pitäneet.
Ilmoita asiaton viesti
”Antti Rinteelle kävi hyvin ja nolosti”
Tämä otsikko tiivistää hyvin yleisen vaikutelman vaalivoitosta, joka näyttää enemmänkin tappiolta.
Ilmoita asiaton viesti
No voitto se kuitenkin on, sillä olet eduskunnan isoimman puolueen puheenjohtaja, tappio on tietysti pieni voitto, mutta kai se parempi on kuin menettää paikkoja.