Antti Rinteelle kävi hyvin ja nolosti

Eduskuntavaalien sunnuntai-iltaisen tuloksen pohjalta vain yksi asia on uuden hallituksen kannalta varmaa: suurimman eduskuntapuolueen sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne lähtee tunnustelemaan Suomeen hallitusta.

Rinteen puolueen tulos jäi 40 kansanedustajaan, kun ennen vaaleja ennusteet pyörivät 45–50 edustajan maailmassa. Hirmuisen vahvalla mandaatilla Rinne ei liikkeelle voi lähteä, kun perussuomalaiset jäivät siitä vain yhden paikan verran ja kokoomus kaksi.

Uuden Suomen ja Alma Median vaalitulospalveluun pääset tästä linkistä.

Sdp on näistä kolmesta vaalien selvin voittaja, mikä vahvistaa sen asemaa jonkin verran. Sille tuli paikkoja lisää kuusi, kun perussuomalaiset ja kokoomus saivat kummatkin yhden lisää verrattuna vaaleihin 2015.

Punavihreä blokki, eli sdp lisättynä vihreillä ja vasemmistoliitolla sai yhteensä 15 paikkaa lisää. Se ei ole valtava määrä ottaen huomioon, että koko kolmikko kävi vaalit oppositiosta.

Keskustan 18 paikan romahdus kilpailee synkkyydessään vain sinisten kokonaan pois pyyhkiytymisen kanssa.

 

Nyt eri puolueissa laskeskellaan tiukasti, mikä pohja olisi toimintakykyinen ja antaisi eduskunnassa selvän enemmistön, eli sen taakse tulisi reilusti yli 100 paikkaa.

Tässä tarjolle muutama malli:

  1. Sdp+kok+vihr+rkp= 108 kansanedustajaa, kun Ahvenanmaan edustaja mukana. Melko niukka enemmistö, jossa kaikki olisivat vaa’ankieliasemassa. Myös rkp.
  2. Ps+kok+kesk = 108 kansanedustajaa. Melko niukka olisi enemmistö tässäkin tapauksessa ja keskusta vaalien pahimpana häviäjänä mukana. Kuinka pitkään riittäisi keskustan motivaatio?
  3. Sdp+kesk+vihr+vas+rkp = 117 kansanedustajaa, kun Ahvenanmaan edustaja mukana. Selkeä enemmistö, mutta vaalien pahin häviäjä keskusta tässäkin mukana.

Rinne esittää nyt tunnustelijana kysymykset ja muut vastaavat. Sunnuntainen lopputulos ei tehnyt Rinteen urakkaa helpoksi.

Jos jotain hyvää Rinteen tilanteessa on, niin se että hänen ei tarvitse alkaa rakentaa häviäjien hallitusta, kuten kokoomuksen Jyrki Katainen teki keväällä 2011. Silloin sekä sdp että kokoomus hävisivät paikkoja, mutta niistä tuli kuuden puolueen hallituksen runko.

 

Henkilötasolla Rinteen vaalimenestys ei päätä huimannut. Puheenjohtaja hävisi äänissä saman vaalipiirin, eli Uudenmaan Antti Lindtmanille Pirkanmaan superssuositusta Sanna Marinista puhumattakaan. 

Vielä kun tähän lisää sen, että Rinteen puoluejohdosta vuonna 2014 sysäämä Jutta Urpilainen pienehköstä Vaasan vaalipiiristä oli lähellä saada enemmän ääniä kuin hän, oli tulos jopa hieman nolo.

Marin tuurasi puheenjohtajaa hänen sairauslomansa aikana alkuvuodesta pätevästi. Lindtman puolestaan oli tiettävästi hyvin lähellä haastaa Rinteen vuoden 2017 puoluekokouksessa, mutta sitten tuli puhujalistakohu, ja tätä kilpailua ei nähty.

Olisiko sdp yltänyt sinne 45–50 paikkaan, jos puoluetta olisi johtanut joku muu kuin vaalitenteissä hapuillut Rinne? Ehkä, ehkä ei.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu