Syrjiviä ihonvärioppeja levittäneet PS-Nuoret saivat oikean rangaistuksen

Tämä PS-Nuorten syrjivä tviitti johti avustusten menettämiseen. Kuvakaappaus Twitteristä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) lopettaa avustuksen maksamisen Perussuomalaiset Nuoret ry:lle ja perii takaisin jo tänä vuonna maksetun osuuden.

Järjestön saama avustus vuodelle 2019 on ollut suuruudeltaan 115 000 euroa, josta on maksettu 57 500 euron erä.

Avustuksen peruuttaminen liittyy PS-Nuorten virallisella Twitter-tilillä julkaistuun kuvaan tummaihoisesta perheestä, jonka saatteena oli kehotus äänestää EU-vaaleissa perussuomalaisia, ”jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä”.

OKM arvioi, että järjestö rikkoo toiminnassaan nuorisolain tavoitteita. Lain tavoitteena on muun ohella edistää nuorten yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä oikeuksien toteutumista. 

Ministeriö oli saanut lausunnon asiasta yhdenvertaisuusvaltuutetulta. Se oli selkeä.

”Valtuutettu katsoo, että järjestön toiminnan voidaan tulkita rikkoneen etniseen alkuperään perustuvan syrjinnän kieltoa tai vähintään loukanneen tummaihoisten suomalaisten ja Suomessa asuvien ihmisarvoa. Valtuutetun mukaan mahdollisesti jo kannanotto itsessään, ja erityisesti yhdessä siihen liitettyjen kommenttien kanssa, luo tummaihoisia henkilöitä kohtaan vihamielisen, halventavan ja nöyryyttävän ilmapiirin, OKM tiedotti.

Asiasta oli käyty jo keväällä keskustelua OKM:n ja PS-Nuorten välillä.

”Keskustelimme järjestön edustajan kanssa ylilyönneistä jo maaliskuussa. Ilmaisimme ministeriön huolen kirjoitusten johdosta ja selvensimme järjestölle nuorisolain sisältöä, erityisesti lain tavoitetta ja sen yhteyttä avustamiseen. Meille syntyi käsitys, että järjestössä ymmärrettiin asia”, ministeriön nuorisotyön ja -politiikan vastuualueen johtajan Henni Axelin sanoi.

”Etnonationalistisia” ylilyöntejä on tänä vuonna nähty ennen loppukevään kohua. PS-Nuorten Lapin piirin puheenjohtaja Johannes Sipola linjasi tammikuussa, että ”ei-valkoiset” eivät voi olla suomalaisia ja että ”ei-suomalaiset” – kuten hänen mukaansa juutalaiset ja romanit – tulisi ohjata pois Suomesta esimerkiksi verotuksellisin keinoin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta historiassa, kun OKM ryhtyy näin järeisiin toimiin ja epää avustukset. Hyvä, että ministeriö toimii. Brutaalit ihonväriopit ja muut ”ei-suomalaisopit” ovat yksinkertaisesti väärin, ja sellaiset syrjivät sekä halventavat ihmisryhmiä.

On surullista, että halventava toiminta on päässyt merkittävän eduskuntapuolueen nuorisojärjestössä valloilleen. Ehkä 115 000 euron menettäminen lisää järjestössä ymmärrystä tuollaisen toiminnan vahingollisuudesta.

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu