Tapaus Veikkaus: Neljälle poliitikolle turha etuoikeus, arvo yli 2000€/kk

Jutta Urpilainen (sd)

Rahapeliyhtiö Veikkaus koki kohtalaisen muodonmuutoksen vuoden 2017 alussa, kun Fintoton, Raha-automaattiyhdistyksen ja Veikkauksen rahapelitoiminnot pantiin yhteen.

Haaveilupelien eli esimerkiksi Loton seuraksi tulivat markettien raha-automaatit ja hevoshenkilöiden Toto-pelit.

Näin uljaan yhtiön luominen edellytti luonnollisesti myös hallitusremonttia.

Poliitikoista sisään Veikkauksen hallitukseen astelivat tuolloin Harry ”Hjallis” Harkimo (silloin kok), silloinen kansanedustaja Tuomo Puumala (kesk), kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd) ja varatuomari Raimo Vistbacka (ps, sittemmin sin).

Nimitykset teki omistajaohjauksesta tuolloin vastannut silloinen pääministeri Juha Sipilä (kesk). Pientä poliittista rähinääkin nähtiin.

Harkimo erosi Veikkauksen hallituksesta joulukuussa 2017 urheilukuvioihinsa liittyneistä jääviyssyistä. Liike Nytin sittemmin perustaneen Harkimon jälkeen kokoomus-paikan sai kansanedustaja Ilkka Kanerva.

Ja mikäpä ei olisi ollut Veikkauksen hallitukseen tullessa, sillä korvaus tuosta sivutyöstä vastaa monen suomalaisen vuosipalkkaa. Pohjapalkka on 2000 €/kk, jonka lisäksi hallituksen kokouksiin ja valiokuntien kokouksiin osallistumisesta saa vielä 600 € laaki.

Puumala sai vuonna 2018 yhteensä palkkiota 14 kokouksesta 32 400 euroa, Vistbacka nosti 14 kokouksesta 30 400 euroa, Urpilainen kymmenestä kokouksesta 30 000 euroa ja myöhemmin mukaan tullut Kanerva viidestä kokouksesta 21 000 euroa.

LUE MYÖS: Ärähdys Veikkaukselle: ”Virheitä ei saa enää tapahtua – Miten näin pääsi käymään?”

Toki hallituksen kokouksiin tuleminen edellyttää yleensä valmistautumista ja aikaa hallitustyölle uhrataan jonkin verran myös kokousten välillä. Päätyön tekee yleensä kuitenkin hallituksen puheenjohtaja, joka Veikkauksen tapauksessa on ex-nokialainen Olli-Pekka Kallasvuo (vuositulo Veikkauksesta 49 800 euroa).

Veikkauksen hyvää palkkiotasoa on perusteltu Uudelle Suomelle sillä, että sen täytyy olla sama niin poliitikoille kuin ammattimaisemmillekin hallitusjäsenille, joista jälkimmäisiä ei pienemmällä palkkiolla saa liikkeelle. Myös hallitustyön vastuullisuus on ollut perusteluna.

Kuten viimeisin mainoskohu osoittaa, ei yhteiskunnallinen valvonta hallitustasolla pelasta yhtiötä mainehaitoilta, joita operatiivisessa toiminnassa syntyy. Poliitikot ovat siltä osin hallituksessa täysin turhia ja heidän voisi korvata ammattilaisilla. Vaihtoehtoisesti kahdeksanjäsenisen hallituksen kokoa voisi supistaa vaikka puoleen poliitikot ulkoistamalla.

Veikkauksessa on erikseen hallintoneuvosto, joka voisi hoitaa poliittisen valvonnan ihan itsekseen. Siellä on jäsenten joukossa 13 poliitikkoa rivijäsenen saadessa 500 euron kertapalkkion. Kokouksia oli vuonna 2018 kuusi, joten parhaimmillaankin siellä ylsi muutaman tonnin vuosikorvaukseen, mikä on kohtuullista.

Huomionarvoista on, että jopa eduskunnan oma Yleisradio kykenee vähempään poliittisuuteen hallinnossaan, sillä sen hallituksessa eivät poliitikot istu.

Oma poliittisesti jännittävä lukunsa Veikkauksessa on sen johtajapaikkojen läänittäminen kokoomuksen uskollisille sotureille.

Iltalehden tietojen mukaan nykyinen toimitusjohtaja Olli Sarekoski on toiminut kulttuuriministeri Suvi Lindénin (kok) erityisavustajana ja on myös kokoomusnuorten entinen pääsihteeri sekä kokoomuksen europarlamentaarikkojen kansliapäällikkö.

Veikkauksen kakkoshenkilö, varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski on pitkän linjan kokoomuslainen taustavaikuttaja ja Jyrki Kataisen (kok) entinen valtiosihteeri.

Värisuoran täydennykseksi heiluttaa Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtajan nuijaa kokoomuslainen kansanedustaja Timo Heinonen, joka nyt vaatii tomerasti selvitystä epäonnistuneesta radiomainoskampanjasta. Samansuuntaisia puhuu myös Rinteen hallituksen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) tänään Uuden Suomen haastattelussa.

Veikkauksen hallituksen kokoonpano on Paateron pöydällä alkavana syksynä. Myös yhtiön hallintoneuvosto menee uusiksi, koska siellä on eduskunnan jättäneitä ja sieltä pudonneita.

Jos Paatero ei päädy hallituksen kanssa radikaalimpiin ratkaisuihin, nimitetään todennäköisesti ainakin EU-komissaariksi siirtyvän Urpilaisen, eduskunnasta pudonneen Puumalan ja ex-perussuomalaisen Vistbackan tilalle uudet Veikkaus-etujen nauttijat nykyisten kansanedustajien joukosta.

LUE LISÄÄ: Ministeri: Mainonnasta puhutaan Veikkauksen kanssa – Laki uudistettava

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu