Divaritason Nato-möläytys

Suomen valtakunta ehti olla vajaan vuorokauden verran sekaisin. Syynä oli herra nimeltä Vladimir Kozin, joka antoi Yleisradiolle Helsingin Tehtaankadulla leppoisaan tyyliin uskomattoman uhittelevia lausuntoja liittyen Suomen mahdolliseen Nato-hakemukseen.

Asiaa kommentoi pakosta myös presidentti Tarja Halonen, koska hän joutui lehdistön kanssa nokakkain Lontoossa myöhään eilen illalla liittyen ihan toiseen asiaan eli globalisaatioteemaan. Halonen oli alusta alkaen hyvin informoitu, koska tiesi, että Kozinin lausunto ei edustanut Venäjän virallista linjaa.

Ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok) antoi tänä aamuna vastaavansisältöisen lausunnon kuin Halonen eilen.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sdp) puolestaan kritisoi kärkkäästi kotisivuillaan Ylen tv-uutisia “harvinaisen avoimesta ja tyhmästä kampanjoinnista suomalaisten pelottelemiseksi Nato-jäsenyyden kannattajiksi”. Tämän ex-ulkoministerin kommentin voi sijoittaa ihan omaan kategoriaansa.

Tänään venäläisdiplomaatin Nato-varoittelu paljastui juuri siksi, jollaiseksi sitä sopi jo eilen epäillä: divaritason diplomaatin möläytykseksi.

Venäjän suurlähetystön johto saa tämän aamun toiminnastaan täydet pisteet. Kun uusisuomi.fi:n toimittaja Jarmo Koponen kysyi aamulla kommenttia Kozinin lausuntoon, hän sai sen suullisesti hyvin nopeasti ja hetken kuluttua se saatiin toimitukseen myös sähköpostitse eli kirjallisena.

Kiitän uusisuomi.fi:n puolesta Venäjän lähetystöä ja erityisesti lähettiläs Aleksander Rumjantsevia nolon asian suhteellisen nopeasta oikaisemisesta.

Sama mies eli Rumjantsev muuten heitti muutama viikko sitten haastattelutilanteessa perin yllättäen, vähän virnistäen ja jotenkin asiayhteydestään eksyneenä, että ”Suomi, Suomi, Suomi”. Sen me toimittaja Koposen kanssa ymmärsimme Venäjä, Venäjä, Venäjä -pohjaiseksi huumoriksi siksi, että Venäjällä pitkään asunut ja hyvin kieltä puhuva Koponen tuntee venäläisen tavan puhella tiukan asian keskellä välillä vähän löysiä.

Kozinin Zhirinovski-sarjaan luettava Nato-kommentti oli sen sijaan vakavalla naamalla esitetty. Ja minäkin kun hetken luulin ymmärtäväni nykyvenäläistä retoriikkaa.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu