F1 haisee

Formula 1 -kilpailu on perinteistä tyyliä edustavan penkkiurheilijan kannalta monella tavalla epämiellyttävä. Kolme asiaa nousee epämiellyttävyydessään ylitse muiden.

Ensinnäkin, Formula on välineurheilua puhtaimmillaan tai pahimmillaan. Käytännössä vain kahden valmistajan välineillä voi voittaa maailmanmestaruuden. Siis vain neljällä kuskilla oli tänä vuonna oikeat mahdollisuudet mestaruuteen.

Henkensä kaupalla ajavista kuskeista kun puhutaan julkisuudessa, mainitaan heidän yhteydessään aina tämän työvälineen merkki, mutta ei lähellekään aina ajajan kotimaata. Ole siinä sitten isänmaallinen formulafani.

Toiseksi, raha nousee formuloissa kaikin tavoin kaiken yläpuolelle. Se näkyy suomalaisten tv-katsojien kannalta muun muassa siten, että kisat eivät näy kuin maksukanavalla ja siten että tämän kanavan mainosrahoitteinen kantakanava uhraa urheilulähetyksissään kaikki muut urheilulajit formuloiden hyväksi.

Pakettinsa jo kauan sitten ostaneita tosifaneja maksullisuus ei varmasti häiritse, mutta sattumaseuraajaa se kiusaa. Sama tosin on levinnyt jalkapalloonkin, kun Suomen EM-kisakarsinnat näkyvät vain erikseen tilattavalta kanavalta.

Kolmanneksi, rahan vahva haju tarttuu myös formulakisojen yleiseen uskottavuuteen rehellisenä kilpailuna. Ylivoimaisessa johdossa ennen toiseksi viimeistä osakilpailua olleen Lewis Hamiltonin keskeytys Shanghaissa satoi ainakin formulabisnesimperiumia hallitsevan Bernie Ecclestonen laariin: viimeisestä osakilpailusta Sao Paulossa tuli yllättäen kiinnostava.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu