Kuningatar väistyy

Kirsti Paakkanen (s.1929) myy Marimekon osakkeensa ja väistyy toimitusjohtajan paikalta. Tämä on uutinen, jota ainakin pörssimaailmassa oli odotettu ja pelätty.

Jos uusi vetäjä ei olisi miellyttänyt, osakekurssi olisi laskenut; Mandatum- ja Sampo-taustaisen pankkiiri Mika Ihamuotilan nimi sai kuitenkin osakkeen selvään nousuun julkistusaamuna. (http://porssi.arvopaperi.fi/)

Kirsti Paakkanen, joka lähestyy hyvää vauhtia 80:aa vuotta, on Marimekon toinen henkilöitymä Armi Ratian jälkeen. Poikkeuksellisen energisen mainostoimistonaisen voimakas tahto nosti jo vaipumassa olevan brändin uuteen kukoistukseen 1990-luvulla.

Kun tein Yleisradion aamu-tv:hen Perjantaipörssi-ohjelmaa 2005-2006, Paakkanen oli ylivoimaisesti karismaattisin haastateltavani. Siinä jäivät jälkeen niin miespuoliset ministeri- kuin pääjohtajatasonkin henkilöt.

Saarijärveltä kotoisin oleva Paakkanen on tehnyt komean työn painetuista kankaista tunnetun Marimekon kansainvälistymisen eteen. Viennin ja ulkomaantoimintojen osuus on saatu nostettua 28 prosenttiin. Tosin edes Ruotsissa ei tänään julkistetusta kaupasta näytetä tehdyn isoja otsikoita. Ehkä siellä ei ole vielä herätty.

Marimekon suunta on aivan oikea ja sekä kannattavuus että vakavaraisuus ovat hyvässä kunnossa eli 43-vuotiaan Mika ”Riston poika” Ihamuotilan on hyvä jatkaa tästä. Jakautuneen Sammon keväällä jättäessään hän tosin toivoi pääsevänsä toimitusjohtajaksi ja osakkaaksi huonossa kunnossa olevaan pörssiyhtiöön tai omistajaksi pienempään kriisiyritykseen.

Mika Ihamuotila itse oli Sampo Pankin myyntineuvottelujen aikaan leikkauksessa vakavan sairauden vuoksi. Hän puhui tuolloin nopeasta toipumisesta, ja se totta vie näyttää tapahtuneen.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu