Myötätuntoa

Keskiviikko 7.11. 2007 oli karmea uutispäivä. Yhtä lailla järkyttävän tapahtumaketjun, joskin toisella tavalla, koin toisen internetmedian palveluksessa 11.9. 2001.

Tällä kertaa suomalainen nettimedia oli virittäytynyt raportoimaan aivan eri tavalla kuin vuonna 2001. Oli materiaalikin toisenlaista.

Eri uutispalvelut levittivät liki sumeilematta kaikkea, mitä niiden sairastunut tuottaja oli halunnut internetissä levitettävän.

Oudon medialuonteensa vuoksi verinen keskiviikko aiheutti uusisuomi.fi:n toimituksessa useita harkinnan paikkoja. Ensimmäinen selkeä pohdinnan paikka oli heti alussa, kun saimme tiedon tapahtumaan liittyvästä, YouTubesta löytyneestä väkivaltaisesta videosta: uutisoimme asian, mutta emme linkanneet siihen. YouTube oli fiksu ja poisti videon.

Toinen ankaran pohdinnan paikka oli, kun saimme jo hyvin varhain tiedon IRC-Galleriassa levinneestä niin sanotusta manifestista. Luin sen, en julkaissut tästä ankaraa vihaa julistavasta tekstistä sanaakaan. Poistimme myös kommenttipalstalle tulleen kopion tästä tekstistä. IRC-Galleria ei ollut syyllinen eikä myöskään ilahtunut, että joutui tässä asiassa jakelukanavan rooliin.

Me kirjoitimme eilen lukuisia uutisia traagisten tapahtumien kulusta, kuvaaja kuvasi Jokelassa ja haastattelimme esimerkiksi lastenpsykiatri Jari Sinkkosta. Hänen lauseensa asiaan liittyen ovat väkeviä ja tärkeitä.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/4036-quot-mielelta…

Nyt olemme haastatelleet myös nuorisopsykiatri Kari Tuhkasen, joka taustoittaa kysymyksiä nuorten miesten peloista ja psykoosista.

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/4063-nuorisopsykia…

Ainoat, joka tosissaan tarvitsevat surmatyön tekijän karmaisevia videotuotoksia, ovat mielestäni poliisi ja muut tapausta tutkivat asiantuntijat.

Kaikkien omaiset sen sijaan tarvitsevat tämän suunnattoman surun keskellä myötätuntoa kaikilta meiltä. Osoittakaamme sitä.

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu