Salonius, vanha kettu

Ennen viikonloppua alkoi näyttää todennäköiseltä, että Tehyn palkkakiistaan löytyy ratkaisu sopimusajan pidentämisestä. Uusisuomi.fi esitteli jo perjantaina neljän vuoden mallia: Tehy-piinaa tiedossa

Jos tehyläiseille olisi annettu korkeampi korotus kuin 11 – 13 prosenttia kahdessa ja puolessa vuodessa, olisi koko kunta-alan palkkapakka hajonnut.

Nyt maanantaiaamuna ei ole tietoa korotuksen suuruudesta, mutta ilmeistä on, että se ylittää kokonaisuutena reilusti tuon noin 12 prosenttia. Se voi olla vaikka 20 prosenttia.

Nelivuotinen kausi tarkoittaa, että vuosikorotus olisi viitisen prosenttia eli kunta-alan yleisen linjan mukainen. Hoitajat saattavat saada hyvinkin lisää liksaa yhteensä tuollaiset 500 euroa kuussa eli kokoomuskin saattaa säilyttää kasvonsa.

Tehy ja kuntatyöntekijä hyväksynevät väännön lopputuloksen päättävissä elimissään muitta mutkitta. Hylkäämällä saisi koko kansan vastaansa.

Vaikka sopimuksen sai virallisesti aikaan arkkiatri Risto Pelkosen johtama sovintolautakunta, näkyy kaikessa lautakunnan sihteerin, valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen käden jälki.

Saloniuksen lauantaiöinen ulostulo oli varsinainen mediaosaamisen taidonnäyte. Synkkäilmeinen sovittelija heitti puolen yön jälkeen julkisuuspeliin viimeisen valttinsa: hän kertoi työtaistelun olevan todennäköinen. Media jakeli huonoa uutista sunnuntaina joka tuutista, neuvottelijatkin taatusti kavahtivat ja ratkaisu syntyi. Hyvä. Sitten apteekkikiistaa ratkomaan.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu