Ruotsinkielistä Ylellisyyttä

Kabineteissa puhutaan, että Yleisradion päätös lakkauttaa Extra-tv-kanava voi olla vasta alkusoittoa sille, mitä tuleman pitää. Yle Extra oli digihurmoksen tuote siinä, missä ovat myös Teema ja FST5.

Uusilla kanavilla piti saada lisää katsojia Ylen kanaville. Extra ja laatuohjelmia tarjoava Teema ovat kuitenkin jääneet marginaaliin, FST5:n myötä ruotsinkieliset ohjelmat menettivät puolestaan suomenkieliset katsojat.

Esimerkiksi ruotsalaisella yleisradioyhtiöllä, SVT:llä, on käytössään aivan maan mainio kahden pääkanavan malli, jotenkin tuttu tilanne myös Suomesta vuosien takaa.

Helppo se tosin on rikkaiden ruotsalaisten, kun maa ei ole kaksikielinen. Tietämän mukaan Ylen budjetista menee ainakin kaksinkertainen määrä rahaa ruotsinkielisten palvelujen tuottamiseen verrattuna ruotsinkieliseen väestöön, joka muodostaa kuutisen prosenttia suomalaista.

Miksei ruotsinkielistä kanavaa voisi lopettaa ja palauttaa hyvät ruotsinkielisen toimituksen ajankohtaisohjelmat ja muut laatutuotteet ykköselle ja kakkoselle? Tarvitaanko toisaalta Teemaa, kun ykkönen ja kakkonen eivät pysty nykyisellään pitämään täysipainoisesti asia- ja kulttuuritarjontansa tasoa korkealla?

Kaupalliset MTV3, Nelonen ja sekä kotimaiset että ulkomaiset maksukanavat hoitavat ison rahan urheilun ja muut hömpät, eli tämäkään tarjonta ei kaksikanavamallissa laskisi.

Vaan pystyisikö toimitusjohtaja Mikael Jungner tuon todellisen kanavasaneerauksen tekemään eli korjaamaan Ylen suuren digihurmoserheen? Teeman perään tuskin pitkään huudettaisiin, mutta ruotsinkielinen Suomi ei varmuudella ilahtuisi kanavansa menetyksestä; se kun on pienelle yleisölle suunnattuine laajoine tarjontoineen saavutettu etu.

Nuorisoradiokanava Extremiä ruotsinkieliset eivät olleet edes menettämässä – paitsi toimittajille vuodetuissa pelottelujutuissa – ja itku oli valtava. Nyt puhutaan suomenkielisen ja ruotsinkielisen uutistoimituksen yhdistämisestä, ja ruotsinkielinen väestönosa on takajaloillaan.

Onko meillä lupamaksun maksajilla ja Yleisradion omistajilla varaa tähän kaikkeen kaksikieliseen kanavaylellisyyteen? Ylen talous horjuu samalla, kun satelliitti- ja maksukanavat jyräävät markkinaosuutta lisää.

Ensi vuonna asetetaan parlamentaarinen komitea pohtimaan Yleisradion rahoitusta. Vaikea uskoa, että lupamaksumalli syrjäytettäisiin. Entä jos vain lupamaksun maksajat näkisivät maksu-tv-tyyliin Ylen kanavat ja ehkä samaan syssyyn kaksi kaupallista kanavaa? Maksaisitteko?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu