Ei saa jäädä tuleen makaamaan

Islantilainen suursijoittaja Thor Björgólfsson tuli Elisaan sisään kyökin eli Saunalahti-kaupan kautta vuonna 2005. Harva aavisti tuolloin, minkälaisen peukaloruuvin mies tästä omistuksestaan oli kehittävä, kun havaitsi, että talosta puuttuu isäntä.

Nyt suomalaiset sinivalkoiset instituutiot, jotka eivät osanneet tai halunneet pitää käsissään Nokiaa tai Soneraa, ovat käyneet vastaiskuun kertaluokkaa pienemmässä firmassa. Ne ovat yhtyneet Elisan hallituksen kantaan eli islantilaisen ehdottamat yhtiörakenteen muutokset eivät ole kuulemma tarpeellisia.

Eläkevakuuttajat haluavat 600 suurinta omistajaa taakseen. Kirjeitä on lähetelty.

Ne eivät lähteneet liikkeelle ajoissa omistuksen lisäyksellä niin kuin perinteisissä omistus- ja valtataisteluissa. Toimivat siis reaktiivisesti, ei proaktiivisesti nyt kun ratkaisevaan yhtiökokoukseen on aikaa enää kuukausi.

Pienomistajat ovat olleet tilanteessa vähän neuvottomia, eikä heitä edustavasta Osakesäästäjien keskusliitosta ole paljoa apua ollut; mielipide tilanteessa on hapuileva. Ehkä se vielä terävöityy.

Nyt omistajilta kysytään, saako islantilainen potkia pois suomalaisyhtiön virkamieshallituksen (joka omistaa yhteensä vain runsaalla puolella miljoonalla eurolla yhtiön osakkeita) ja saako hän yrittää rukata ulkomailla jo kerran turpiinsa ottaneesta Elisasta jälleen riskipitoisemman kasvuyhtiön.

Suomessa ei pörssiyhtiöitä ole oikein osattu omistaa kuin muutamissa teollisuussuvuissa. Ruotsalaiset ovat tässä parempia, siellä on enemmän omistamisen kulttuuria myös instituutiopuolella. Siellä on jopa räväkästi kantaaottava osakesäästäjäyhdistys, joka ei kumarra sen enempää kotimaan kuin ulkomaankaan herroja tai narreja.

Ehkä tuolle islantilaiselle kannattaisi antaa yhdessä opetus ihan kansallisessa kokeilumielessä, vaikka Elisan osakkeen arvoa se voi rokottaa. Suomalaisten rivien kokoamisyritys näyttää tosin nykyisillä voimasuhteilla myöhäiseltä.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu