Kuka tarvitsee pistoolia?

Uusisuomi.fi teetti kyselyn käsiaseiden hankinnan rajoittamisesta eduskuntaryhmien puheenjohtajille. Syy kyselyn tekemiseen on Jokela, jonka herättämät kysymykset ovat yhä ajankohtaisia, vaikka lehtien otsikoista aihe on kutakuinkin poistunut.

Vasemmistoliiton ja SDP:n ryhmäpuheenjohtajat kannattavat selkeästi rajoittamista. Hallitusvastuussa olevien keskustan ja kokoomuksen ryhmyrit eivät ajatusta myöskään tyrmää, kokoomuksessakin näytetään olevan valmiita tarkentamaan ohjeistusta. Vihreiden vastauksesta puolestaan ei saa oikein tolkkua.

Käsiaseiden eli käytännössä pistooleiden hankintaa aikoo rajoittaa jopa niiden luvattu maa Yhdysvallat. Presidentti George Bushin hyväksymistä vailla olevan lain on määrä estää aseiden päätyminen mielenterveysongelmista kärsivien henkilöiden käsiin. Siellä päättäjät herätti Virginia Tech -yliopistolla tapahtunut joukkomurha, jossa 32 ihmistä tapettiin puoliautomaattipistoolein.

Uusisuomi.fi:n ryhmänjohtajakyselyn perusteella näyttää todennäköiseltä, että myös Suomi rajoittaa jollain tavalla käsiaseiden hankkimista (huom. uusisuomi.fi:n lukijakyselyn tilanteen perusteella myös lukijat kannattavat sitä). Jokela osoitti, että tälle on tarvetta; nykysysteemillä aseita päätyy vääriin käsiin.

Käsiaseina pidetään yleiskielessä pelkkiä pistooleja, mutta määritelmällisesti myös kiväärit ovat käsiaseita. On helppo olla sitä mieltä, että metsästyskivääreiden saatavuutta ei ole syytä vaikeuttaa. Pistooleiden kohdalla puolestaan herää väkisin kysymys, mihin lakia kunnioittavat kansalaiset niitä järjestäytyneessä yhteiskunnassa tarvitsevat.

Olen tavannut ihmisiä, joille oma laillinen pistooli tai revolveri kuuluu perusturvallisuuteen. Joku on pitänyt sitä auton hansikaslokerossa ja kuka missäkin pöytälaatikossa. Hyväksyn asian, mutta pitäisikö asiasta käydä yhteiskunnallista keskustelua?

Toisaalta aseiden keräily on varmaan ihan kiinnostava harrastus, mutta tarvitseeko näiden keräilykappaleiden toimia? Ampumaharrastus on myös ihan kannatettavaa toimintaa, mutta tarvitaanko omaa pistoolia harrastuspaikan ulkopuolella?

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu