Puolueet verkkoon

Keskustalainen Verkkolehti Apila ilmoittaa aloittavansa verkossa uudella formaatilla ja SDP:n Ruusuverkkoa kehitetään merkittävästi. Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen povaa Apilasta verkkolehti Uuden Suomen kilpailijaa, kertoo Helsingin Sanomat.

Apila ei ole ensimmäinen puoluelehti, joka käynnistää merkittävän verkkolehtitoiminnan. Sen on jo tehnyt kokoomuslaisten Verkkouutiset, joka on vaikuttanut internetissä yli vuosikymmenen ajan.

Tekijöitä verkkoon mahtuu – ja myös yhteiskunnallisesti suuntautuneita. Netistä onkin tullut viime aikoina kanava, jota poliitikot käyttävät yhä useammin esiintuloissaan. Pääministeri Matti Vanhanen hyödyntää oman puolueensa Apilaa ja puolueista riippumattomassa uusisuomi.fi:ssä ovat esiintyneet esimerkiksi keskustalainen EU-komissaari Olli Rehn ja kokoomuslainen puhemies Sauli Niinistö, edellinen 141-maataloustukiasiassa, jälkimmäinen Nato-avauksessaan.

http://www.uusisuomi.fi/141-tuki/2863-141-kamppail…

http://www.uusisuomi.fi/blogit/sauliniinisto/euroo…

Myös vakioesiintyjämme, demariedustaja Kimmo Kiljunen kertoi Eero Heinäluoman heitosta, jossa ”esitettiin” Tarja Halosta pääministeriksi ensiksi meillä.

http://www.uusisuomi.fi/blogit/kimmokiljunen/presi…

Häviäjiä tässä kehityksessä ovat painettu media, tv ja radio. Näitä reittejä pitkin esiin tullaan entistä harvemmin. Painetulla puolella myöskään yhteiskunnallinen keskustelu reaaliaikaisesti ei ole mahdollista. Meillä esimerkiksi viulisti ja säveltäjä Jaakko Kuusisto vastasi varsin tuoreeltaan professori Jarmo Virmavirran kirjoitukseen musiikkitalosta.

http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/5994-quot-keskus…

http://www.uusisuomi.fi/blogit/jarmovirmavirta/par…

Puoluelehtien tulon verkkoon mahdollistaa se, että me rahoitamme niiden toiminnan yhteisestä pussistamme. Näin toimimme myös poliitikkojen ohjauksessa olevan Yleisradion tapauksessa.

Esimerkiksi Apila saa HS:n mukaan tälle vuodelle lehdistötukea 950 000 euroa julkisista varoista. Näillä verorahoilla pyörittää jo kohtuullista toimintaa ilman, että tulopuolella tarvitsee tehdä yhtään mitään. Rahojen jako puolueiden välillä perustuu eduskuntapaikkojen määrään.

Apilan kehittäjät kutsuvat uutta verkkolehteään riippumattomaksi julkaisuksi, mutta voiko mikään puoluelehti olla puolueestaan riippumaton? Toimiiko toisaalta kansalaisten valvonta sen suhteen, että puoluelehdet täyttävät yhteiskunnallisen tehtävänsä?

0
Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu