Kemijärvi ja Bochum

Globalisaatioon liittyvä maailmankaupan kasvu on synnyttänyt tälläkin viikolla lukuisia työpaikkoja Suomeen, mutta synkempi puoli ilmiöstä nähdään Kemijärvellä ja Haminassa: Stora Enso sulkee tehtaansa ja työpaikkoja lähtee kertaheitolla satoja. Se näyttää pahalta ja irtisanottavista yksilöistä se tuntuu varmasti erittäin pahalta.

Samaan aikaan Euroopan sydämessä Saksassa Nokia kertoo panevansa ovet säppiin kännykkätehtaallaan Bochumissa: parituhatta työpaikkaa lähtee Romaniaan.

Molemmat yhtiöt saavat vihat niskoilleen siellä, missä suljetaan. Poliitikot on huudettu apuun ja kyllä apua tuleekin.

Suomessa hallitus avittaa Kemijärven sekä Haminan alueita. Lisäksi valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Jyri Häkämies (kok.) lupaili eilen Ylen A-talkissa pohjoiselle Soklin kaivokselle valtion apua liikenneratkaisuissa. Oppositiojohtaja Eero Heinäluoma (sd.) tosin vaikutti roolinsa mukaisesti varsin epäileväiseltä kaikkien hallituksen toimien suhteen.

Saksassa poliitikkojen ”apu” näyttää Suomesta päin katsottuna toisenlaiselta, kun Nordrhein-Westfalenin osavaltion sosialidemokraatit käynnistivät internettempauksen, jonka ideana on mustamaalata Nokiaa.

Kipeät leikkaukset jättävät helposti alleen sen, että Euroopan talous on tällä hetkellä selvästi paremmassa iskussa kuin Yhdysvaltain talous. Taantuman kynnyksellä – tai jo siellä olevaa taloutta – on yritetty avittaa korkojen laskulla ja myös dollarin devalvoitumisen olisi pitänyt näkyä positiivisesti.

Meillä eivät asuntomarkkinat ole ainakaan vielä vaipuneet synkkyyteen ja luottolaitoksia ei kaatuile. Viime kädessä kaikki on siitä kiinni, että työtä on ja kansalaiset tuntevat olonsa keskimäärin turvatuksi.

Suomalaisille aivan erityistä globalisaatiotukea tarjoaa jatkuvasti vaurastuva naapurimme Venäjä, jonka kansalaiset asioivat täällä yhä enemmän ja jonne menee suomalaisia tuotteita kasvavia määriä. Halpapuun tuonti Venäjältä loppuu venäläisten junttaamien puutullien vuoksi, mutta mistä johtuu, että rajan toisella puolella puu on puoli-ilmaista ja täällä siis siihen nähden erittäin kallista?

Uuden vuoden tienoilla mediassa hämmästeltiin vilkasta venäjänkielistä puheensorinaa Helsingin kaduilla. Myönteisesti katsottuna sen voi kuulla myös pelkkänä kassakoneen kilinänä. Koneet kilisevät ympäri Suomea ja Lappi saa siitä huomattavan osan. Siitä voisi saada aikaan yhden positiivishenkisen tv:n keskusteluohjelman.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu