Lisää näyttöjä, Serbia

Serbian suunta on sunnuntaisten presidentinvaalien jälkeen edelleen vakaasti kohti länttä, kun presidentti Boris Tadic on onnistunut voittamaan jatkokauden. Paljon on tapahtunut sen jälkeen, kun Nato Yhdysvaltain presidentti Bill Clintonin johdolla pommitti ankarasti Belgradia, Kosovon pääkaupunkia Pristinaa ja muita serbikohteita keväällä 1999 ja taivutti maan muutoksiin.

Maan silloinen johtaja Slobodan Milosevic taipui eroamaan vuonna 2000. Sen jälkeen uskonnoltaan ortodoksinen maa on länsimaistunut ja kiistakapula Kosovo on edennyt kohti itsenäisyyttä.

Hyvästä eurohengestä viestii esimerkiksi se, että Serbian edustaja Marija Serifovic voitti Euroviisut viime keväänä Helsingissä. Näin siitäkin huolimatta, että viisuvoittaja ehätti tukea nyt käydyissä presidentinvaaleissa nationalistisen radikaalipuolueen Tomislav Nikolicia.

Isoja asioita on kuitenkin auki. Kansanmurhasta Bosniassa syytetty kenraali Ratko Mladic piileskelee yhä ja Kosovossa tilanne albaanien ja serbien välillä on kireä. Vaikka demokraattisen puolueen Tadic on vahvasti EU-henkinen, edustaa pääministeri Vojislav Kostunica eurosuhteissa taantumuksellisempaa suuntausta.

Toivottavasti Tadic osoittaa myös teoillaan oikeaa EU-henkeä ja hyväksyy Kosovon itsenäisyyden, kuten moni uskoo hänen tulevaisuudessa tekevän.

Nyt serbeiltä on lupa odottaa rohkeutta myös kenraali Mladicin tapauksessa, vaikka Suomi ja enemmistö EU-maista ilmoittivat ennen vaaleja aikovansa luopua vaatimuksesta pidättää Mladic ennen kuin Serbian ja EU:n yhteistyösopimus allekirjoitetaan.

Toivo elää sen suhteen, että toukokuussa, kun Belgradissa järjestetään Euroviisut, maan lähentyminen kohti EU:ta on edennyt tekojen tasolla askelen verran pidemmälle.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu