SDP:ssä kuhisee

Sosialidemokraattien puheenjohtajakilpailu on tällä hetkellä taistelua oppositiojohtajan paikasta, mutta siinä saatetaan leipoa hyvinkin merkittävää tulevaisuuden nimeä suomalaiseen politiikkaan.

Jutta Urpilainen teki mahdollisesti ratkaisevan virheen, kun ei rohjennut lähteä haastamaan Eero Heinäluomaa silloin, kun istuvan puheenjohtajan uskottiin lähtevän kisaan mukaan.
Jos Urpilainen olisi lähtenyt rohkeasti haastamaan ja profiloitunut samalla ajoissa vahvasti, olisi hän nyt Tuomiojan kanssa kahdestaan parrasvaloissa.

Miapetra Kumpula-Natri on demaripiireissä päivän kuuma nimi, vaikka Maria Guzenina-Richardson on iltapäivälehtien lukijoiden kakkossuosikki Tuomiojan jälkeen. Ehkä tv-julkkiksen nimi satutaan tietämään kansan keskuudessa monia muita paremmin.

Kumpula-Natri on Paavo Lipposen entinen avustaja, ja hänen taakseen on ilmaantunut kovia demarinimiä; julkisesti heitä edustavat Lasse ”presidentintekijä” Lehtinen ja SAK:laisten demaripiirien vaikuttajahahmo Matti Putkonen, mutta muitakin tiettävästi löytyy. Nuorisossakin Kumpula-Natria arvostetaan ehkä kuitenkin enemmän kuin vanhaa herraa Erkki Tuomiojaa.

Erkki Tuomioja olisi aika yllättävä valinta uudistumaan pyrkivälle puolueelle. Hän on sukutaustoineen ja oppineisuuksineen kuin luotu suuriin tehtäviin, mutta vasemman reunan miehestä ei suureksi kansansuosikiksi ole, ellei yhteiskuntamme jostain yllättävästä syystä (esimerkiksi taantuman vuoksi) tosissaan ala kaivata markkinatalouden jarrumiestä.

Kun miettii sitä, minkälaista johtajaa demarit etsivät, olisi paras nimi Vasemmistoliiton entinen puheenjohtaja ja ex-ministeri Suvi-Anne Siimes. Lääketeollisuuden puolelle harpannut Siimes on fiksu, hyvä esiintyjä ja lisäksi vielä politiikassa pätevöitynyt nuorehko nainen. Jotkut vaikuttajademarit ovat pitäneet tätä hauskana heittona, mutta arvioiden mukaan sentään näin hurjaan irrotteluun puolueessa ei ole mahdollisuuksia.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu