Pääministerin erhe

Länsivantaalaisen Kehäsanomien entisen toimittajan ja päätoimittajan (1985-1991) Matti Vanhasen urhoollinen kamppailu vääränlaiseksi kokemaansa sananvapautta vastaan päättyi Helsingin käräjäoikeudessa hänen kannaltaan huonosti: kahden mieslautamiehen näkemysten vuoksi syytteet hyljättiin.

Naispuolinen tuomari ja hänen kanssaan samaa sukupuolta edustava lautamies olivat sen sijaan sitä mieltä, että Susan Ruususen kirjaa myytiin pääministerin yksityisyydellä.

Vanhanen jatkaa kamppailuaan hovissa. Asia roikkuu hänen ja hänen puolueensa mukana kunnallisvaaleissa ja ehkä vielä seuraavissa eduskuntavaaleissa. Pääministeri on päättänyt tarjota kansalle sirkushuvia, ja sitä tuleman pitää.

Vanhasta harmittaa, että lautamiehet, maallikkotuomarit, äänestivät hänet häviäjäksi. Tulevaisuudessa näin ei ehkä olisi käynyt. Tekeillä on nimittäin laki, jonka mukaan lautamiehet eivät enää olisi mukana pikkujutuissa, jollaiseksi tämäkin olisi voitu tulkita. Tuomari olisi yksin tehnyt Vanhasesta tänään suuren sankarin taistelussa mitätöntä kirjaa vastaan.

Tämä taistelu on kaikkein kannalta turha, niin sananvapauden, yksityisyyden kuin myös itse median. Päättyi se miten tahansa, ei se mitään rajoja aseta sille, mitä ihmiset saavat lukea lehdistä ja verkosta myös jatkossa. Kyse ei ole ennakkotapauksesta, kyse on onnettomasta tapauksesta.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu