Iken potkut

Hymyn julkaisemat ulkoministeri Ilkka Kanervan viestit tanssija Johanna Tukiaiselle kertovat ulkona käymisestä, kuumana käymisestä, sormilla koskettelun halusta, lenkillä käymisestä, lähelle pääsemisen tarpeesta ja sen semmoisesta.

Kuukausi pari sitten lähetetyt viestit ovat inhimillisiä, sävyltään sellaisia, joissa mies näyttää tuntevan kaukokaipuuta hänelle melko vierasta naista kohtaan eri kellonaikoina.

Potkut tuli. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen valitsi potkupäiväksi tekstarit julkaisseen Hymyn ilmestymispäivän. Hän ilmoitti tänään, ettei Kanerva voi jatkaa ministerinä ja perusteli päätöstään laajalti Kokoomuksen verkkotiedotuskanavan Verkkouutisten sivuilla.

Kataisen päätöskokonaisuuteen kuuluu Kanervan kohdalla ”harkintakyvyn puute yksityiselämässä, hämmennystä aiheuttaneet lausunnot sekä toimintakyvyn heikkeneminen yleisen uskottavuuden romahdettua”.

Media ei saa Kataiselta erityistä tuomiota. Hänen mukaansa ”on kohtuullista olettaa tiedotusvälineiden kirjoittavan tämänkaltaisista asioista”, vaikka ”ilmassa on ollut vastenmielisiä saalistuksen omaisia piirteitä”.

Kataiselta kesti kolmisen viikkoa tehdä kova päätös ystävänsä Iken kohdalla. Vasta tänään hän oli siihen valmis, vaikka esimerkiksi kokoomuksen naisten piirissä kritiikki oli ankaraa. Kansanedustaja Marja Tiura saa toiminnastaan suuren sulan hattuunsa. Nuori puoluejohtaja puolestaan sai oppitunnin, jota ei heti unohda.

Nähty episodi ja sen lopputulos on viesti niille vallanpitäjille, jotka ovat luulleet, että kansaa voi ylenkatsoa. Se on rankka näpäytys myös omaa oikeusprosessiaan pitkittävälle pääministeri Matti Vanhaselle (kesk.). Aika on muuttunut ja sen myötä myös Suomen poliittinen kulttuuri länsimaistunut. Poliitikkojen pitää osata osana ammattitaitoaan ajatella, miltä asiat näyttävät.

Kun hallitus aloitti viime keväänä, kansalaiset ihmettelivät laajalti kahta 70-luvulta kalskahtavaa nimeä: Ilkka Kanerva ja Paavo Väyrynen (kesk.). Jälkimmäinen on sopeutunut vuosikymmenten vaihtumiseen edellistä paremmin.

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu